Vragen ?

Proefles

Aanvraag voor een gratis proefles

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is geen correct e-mailadres

Lees meer...

Update, 27 mei 2020

Dinsdag 2 juni is het zover. Na weken van fysieke sluiting van onze gebouwen door de corona-crisis en zoveel mogelijk online-lessen, mag Quintus stap voor stap heropenen. Te beginnen met de individuele, 1-op-1, muziek- en zanglessen. We kijken ernaar uit jullie weer te ontmoeten!

Om voor onze muziekleerlingen en medewerkers een veilige lessituatie te creëren, hebben we de nodige maatregelen getroffen. Lees voor je bezoek aan ons gebouw daarom dit protocol aandachtig door. Belangrijkste startpunt: blijf thuis als jij (of iemand uit je gezin) klachten hebt of in de risicogroep valt. Dit geldt zowel voor leerlingen als onze medewerkers. Hierdoor zullen online en offline lessen elkaar misschien nog afwisselen. Ook bij twijfel over je gezondheid, liever kiezen voor online les. Volgens de richtlijn zal de docent voorafgaand aan iedere les, informeren naar je gezondheid.

Volg jij één van onze groepslessen muziek, dans en/of theater, dan vragen we je om nog even geduld te hebben. Zodra de maatregelen dit toelaten, zullen we de lessen hervatten. We zijn hierbij o.a. afhankelijk van het toegestane aantal bezoekers in ons gebouw. Dat is puzzelen en vraagt overleg met de veiligheidsregio. Achter de schermen wordt hier hard aan gewerkt. Zodra er meer bekend is, informeren we je hierover.

Tot slot: de korte zomercursussen Kunst & Ambacht die al op ons programma stonden voor de weken vanaf 8 juni. Wellicht heb je hierover een bericht gezien in de (social) media. Het gaat voornamelijk om creatieve cursussen in relatief kleine groepen. Voor alle startdata geldt dat dit onder voorbehoud is van eventuele ontwikkelingen rondom de coronamaatregelen. We hopen dat ze van start kunnen gaan. Blijkt dit niet het geval, dan tillen we de cursussen over de zomervakantie heen naar het nieuwe seizoen.

Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. Dat kan bij onze receptie via tel. 038-3371200 of info@quintuskampen.nl.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update, 14 mei 2020

In deze tijd waarin de coronamaatregelen stap voor stap worden versoepeld, is het voor Quintus balanceren tussen het volgen van je hart en het afwegen van risico’s. Individuele muzieklessen op een eigen locatie mochten al worden hervat. Tegelijkertijd zijn er nog onbeantwoorde vragen over wat wel en niet mag in centra voor de kunsten, zoals Quintus. We willen een veilige start met elkaar maken en dit goed voorbereiden. Zorgvuldigheid gaat wat ons betreft boven snelheid.

Muziek

Daarom is besloten om – in tegenstelling tot de eerdere verwachting van 18 mei - vanaf DINSDAG 2 JUNI (direct na het Pinksterweekend) in ieder geval de één op één individuele muziek- en zanglessen te hervatten. Over alle andere muziekactiviteiten zoals bandjes, ensembles, koren en korte muziekcursussen volgt later bericht.

Dans & Theater
Zowel de online danslessen als theaterlessen blijven nog even ongewijzigd. Zodra we deze groepslessen ín Quintus kunnen hervatten, krijgen de leerlingen hierover bericht. We wachten op antwoord van de overheid op dit punt. Dans wordt wellicht gezien als binnensport, waarvoor nog toestemming moet komen. Wellicht wordt er nog een proef gestart met een enkele dansles buiten.

Buiten de lessen om, zullen de dans- en theaterleerlingen elkaar sowieso in juni nog ontmoeten tijdens een gezamenlijke afsluiting van het seizoen. Of dit fysiek of online gaat gebeuren, is nog even afhankelijk van alle ontwikkelingen de komende weken. Ook hiervoor krijg je t.z.t. een uitnodiging.

Kunst & Ambacht
Voor onze Kunst & Ambacht cursussen is het voornemen om de uitgevallen lessen in juni in te halen. Hierover krijgen de cursisten z.s.m. bericht. 0ok hopen we in juni enkele nieuwe korte zomercursussen aan te bieden. Uiteraard houden we hierbij rekening met de geldende richtlijnen. Denk hierbij aan de grootte van de groep, mogelijkheden van buiten schilderen en natuurlijk de 1,5 meter onderlinge afstand. Houd voor deze zomercursussen onze website en socials in de gaten.

Veiligheidsprotocol
Zorgvuldigheid staat bij ons voorop. Daarom hebben we een veiligheidsprotocol opgezet met betrekking tot het halen en brengen van onze jongste cursisten, hygiënemaatregelen, de routing in het gebouw en andere zaken die bijdragen aan een veilige werk/lessituatie voor zowel onze cursisten/leerlingen als medewerkers. 

Meer weten?
Heb je tot dinsdag 2 juni vragen of opmerkingen? Stel ze gerust via info@quintuskampen.nl of neem telefonisch contact op met 038-3371200.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update, 29 april 2020

Goed nieuws: eerste stap naar hervatten lessen voor Quintus!

Gisteren, is op vragen van leden van de Tweede Kamer door minister Van Engelshoven bevestigd dat individuele muzieklessen toegestaan zijn mits de regels van het RIVM in acht worden genomen (onder andere de 1,5 meter afstand). Daar zijn we erg blij mee! Tegelijkertijd stelt de algemene noodverordening dat bibliotheken, musea en andere gebouwen met een publieksfunctie gesloten blijven tot en met 19 mei 2020. Daarom nemen we - in alle voorbereidingen rondom het creëren van veilige 1,5 meter lessituaties - de week van 19 mei als uitgangspunt voor het hervatten van de lessen. 

Op dit moment onderzoeken we hoe we het gebouw en de individuele muzieklessen coronaproof kunnen maken. De verwachting is dat we vanaf maandag 18 mei (één week nadat de basisscholen zijn begonnen) weer in fases kunnen starten. Les in groepen of samen muziek maken is voorlopig nog niet toegestaan. Vanwege de verlenging van het verbod op evenementen tot 1 september zijn alle Quintus einduitvoeringen, theater- en dansvoorstellingen voor de rest van dit cursusseizoen geannuleerd. Tot die tijd staan onze ONLINE deuren nog steeds wagenwijd open!

Op het moment dat de deuren van Quintus weer open gaan houden we uiteraard rekening met de richtlijnen van het RIVM en de wensen en mogelijkheden van betrokkenen. Voorop staat de gezondheid van alle betrokkenen!

Heb je vragen?
Bel ons op 038 33 71 200  (maandag tot en met vrijdag 09.00 – 17.00 uur) of stuur een mail naar info@quintuskampen.nl.

Bijlage:Brief Cultuurconnectie en KNMO

Dank en groet, namens het voltallige Quintus team

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update, 23 april 2020


De opstart van cursussen en lessen in onze gebouwen komt dichterbij. We staan te trappelen. Toch moeten wij nog even geduld hebben. Vanwege de coronamaatregelen van het kabinet zijn de gebouwen van Quintus tot en met 19 mei gesloten. Gezondheid gaat voor! We zijn zuinig op de stappen voorwaarts die we in Nederland maken in het terugdringen van het corona virus.

Ondertussen zijn we áchter de schermen druk bezig met het inrichten van 1,5 meter lessituaties zodat we – zodra de maatregelen dit toelaten - weer van start kunnen gaan. Misschien zelfs met enkele korte zomercursussen. Niet elke lessituatie of cursus is echter geschikt voor 1,5 meter afstand. Ook de Quintus corona-exit voeren we daarom stapsgewijs uit en volgens de richtlijnen van de overheid. Zodra hierover meer bekend is, brengen we je via een persoonlijke mail op de hoogte. Nogmaals bedankt voor je begrip en geduld.

Tot die tijd staan onze ONLINE deuren wagenwijd open! De online lessen gaan gewoon door en ontwikkelen zich verder. En op www.quintuskampen.nl vind je onze tijdelijke Quintus@Home website met inspirerende kunst- en cultuurfilmpjes, mooie huiskamerconcertjes, creatieve opdrachten en natuurlijk een kijkje achter de schermen bij de vele online lessen. Of volg Quintus@Home op onze socials!

De basisscholen starten halverwege mei weer. Indien dit door de scholen gewenst is, zullen de kunstlessen en projecten op school halverwege mei kunnen starten.

N.B. Vanwege de verlenging van het verbod op evenementen tot 1 september zijn alle Quintus einduitvoeringen, theater- en dansvoorstellingen voor de rest van dit cursusseizoen geannuleerd.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update, 8 april 2020


In Quintus is het stil. Inmiddels weten we zeker dat we tot 3 mei gesloten zijn. We willen graag in mei weer starten, maar het kan ook langer gaan duren. We missen het contact met jou en elkaar enorm en hopen van harte dat het goed gaat met jou, je familie en vrienden. We leven op dit moment in een uitzonderlijke situatie: de consequenties van het coronavirus zijn voor iedereen groot, ook voor Quintus. Onze gezondheid staat voorop en alleen samen kunnen we deze coronacrisis aan.

Ondertussen doen we ons best zoveel mogelijk mensen lichtpuntjes te bieden met ontroerende, vrolijke en inspirerende filmpjes (o.a. op youtube met de serie Quintus@home). Zo bieden we iedereen de mogelijkheid om zijn of haar talent te blijven ontwikkelen en plezier te hebben door kunst, ook nu we zoveel mogelijk thuisblijven. Voor lessen en cursussen waarbij dat mogelijk is, hebben we online oplossingen gevonden. Velen maken daarvan gebruik en reageren er positief op. Dit lukt niet voor alle lessen of is in ontwikkeling. Zoals aangekondigd hebben onze leerlingen en cursisten deze week een brief ontvangen hoe we omgaan met het lesgeld en een eventuele korting of compensatie hiervan.

Steunen
Cursisten kunnen eventueel ook aangeven af te zien van restitutie, korting of compensatie van het lesgeld om zo Quintus te steunen. Inmiddels komen de eerste mailtjes en reacties hierop binnen. Dank daarvoor! Deze steun voor ons kunstencentrum doet ons enorm goed en is hartverwarmend.

We zitten niet stil
Het is hier stil, maar we zitten niet stil! We doen er alles aan om de lessen online te vervolgen en nieuwe online cursussen aan te bieden. De stoelen in de zaal zijn schoongemaakt, we richten een studio in voor model- en portret tekenen èn we zijn gestart met de inrichting van onze nieuwe Grafiekwerkplaats. Samen met de Bibliotheek, Stedelijk Museum, Stadsarchief, Stadsgehoorzaal en RTV IJsselmond zenden we een dagelijks radioprogramma* uit voor iedereen die thuis zit. Verder maken we plannen voor de periode ‘na corona’. Voorstellingen, concerten en activiteiten die nu niet doorgaan, willen we later alsnog voor leerlingen en cursisten organiseren. Er wordt gewerkt aan vakantieactiviteiten en aan het jaarprogramma 2020-2021. Kortom, online en achter de schermen bruist het nog steeds van de activiteiten, ideeën en plannen.
Er zijn cursisten die een leeninstrument willen ophalen, of een broodje klei voor thuis, mensen die wat gereedschap nodig hebben of een kunstwerk willen prepareren. We werken aan veilige oplossingen om dit gecontroleerd - met in achtneming van de richtlijnen van het kabinet - mogelijk te maken.

Tot slot
Deze crisis maakt extra duidelijk wat belangrijk is in het leven. Bijvoorbeeld de mensen om ons heen, het contact met anderen, gezondheid en kunnen doen wat van betekenis is en plezier geeft. Onze ontspanning kunnen we onder andere vinden door bezig te zijn met kunst, in welke vorm en op welke manier dan ook. Juist in deze tijd is het fijn om de zinnen te verzetten, de blik te verruimen, te fantaseren en ons brein te ontspannen. Wij willen hieraan graag bijdragen. Want ‘zoals de zon de bloemen kleurt, zo kleurt de kunst het leven.’ Voor nu is het online, we ontvangen je straks graag weer bij een gezond en vitaal Quintus. Wij kijken naar jullie uit!

Vragen?
Heb je vragen, opmerkingen en/of tips, neem dan gerust contact met ons op. Dat kan bij de collega’s van de receptie via info@quintuskampen.nl of via 038 33 71 200 (maandag tot en met vrijdag 09.00 – 17.00 uur).

Het allerbelangrijkste voor nu: zorg in deze tijd goed voor jezelf én voor elkaar!

Dank en groet, namens het voltallige Quintus team

*Radioprogramma IJsselmond Informatief: ‘Met z’n allen voor één’, beluisteren op werkdagen tussen 12 en 13 uur. Terugluisteren: https://youtu.be/n0uvs7ibMQM


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


UPDATE, MAANDAG 16 MAART 2020

Extra bericht van Quintus

‘Sluiting van Quintus voor publiek; geen cursus en lessen tot 6 april vanwege de maatregel van het kabinet’

Kampen, IJsselmuiden, 16 maart 2020

Beste cursist, leerling, ouder, verzorger,

In verband met het coronavirus heeft het kabinet gisteren een aantal maatregelen aangekondigd. Wij voelen hierin ook onze verantwoordelijkheid; voor jou en onze medewerkers. Om die reden vervallen vanaf vandaag de lessen, cursussen en evenementen op onze locaties in Kampen en IJsselmuiden (in principe tot 6 april).

We vinden het bijzonder vervelend dat je geen les/cursus kunt volgen. We hopen op en danken je alvast voor je begrip voor deze noodgedwongen maatregel om de verspreiding van het virus te beperken.
We maken een plan hoe we omgaan met de uitval van de lessen en cursussen. Hier gaat zorgvuldigheid voor snelheid. We komen (uiteraard) met een passende oplossing en zullen je hier uiterlijk in de eerste week van april verder over informeren. Daarnaast onderzoeken we eventuele online, alternatieve manieren van lesgeven. Zodat je ook thuis met muziek, dans, theater en de beeldende kunsten vooruit kunt.

Op onze website www.quintuskampen.nl vind je het laatste nieuws dat voor jou van belang kan zijn.
Wanneer je vragen, opmerkingen en tips hebt, neem gerust contact met ons op. Dat kan bij onze collega’s van de receptie, via info@quintuskampen.nl of bij je docent.

Het allerbelangrijkste: zorg in deze tijd goed voor jezelf én voor elkaar!

Met dank en een vriendelijke groet,

Hendrik Jan Houtsma
Directeur – bestuurder

Let op: we houden de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. Wij informeren ons publiek via deze site en onze social media kanalen. Cursisten brengen wij daarnaast regelmatig op de hoogte via een persoonlijk bericht.

Lees meer...
Het is zover: vanaf dinsdag 2 juni mag Quintus stap voor stap heropenen, te beginnen met de individuele muziek- en zanglessen. Een week later, vanaf maandag 8 juni, hopen we te kunnen starten met deze creatieve workshops en korte cursussen die al op ons programma stonden! Om alles veilig te laten verlopen, zijn de nodige hygiënemaatregelen getroffen en vinden de activiteiten plaats op gepaste 1,5 meter afstand en soms buiten. De startdata zijn onder voorbehoud van ontwikkelingen rondom de coronamaatregelen! 

Nog voor de zomervakantie creatief aan de slag? Als de coronamaatregelen het toelaten, kan dat vanaf maandag 8 juni bij Quintus! De zomercursussen bevatten 1 tot maximaal 3 lessen. Er zijn zelfs enkele ‘nieuwkomers’ zoals een workshop Paper Art van docente Margreet Bouwman, een Interactieve Workshop Poëzie met dichter en muzikant Vincent Corjanus, een cursus Collage Maken met kunstenares en docente Noor Spijkerman, een cursus Kommetje Smeden of de workshop Familiesmeden met edelsmid Su Kroker.

Verder kan je kiezen uit vijf verschillende teken- en schildercursussen op diverse dagdelen, waaronder Botanisch Schilderen en Modeltekenen en – schilderen. Tot slot is er een zomercursus Edelsmeden, een cursus Druk je STEMpel, Proeven van het Kinderatelier en gratis muzikale speeltuinen. De cursussen starten bij voldoende aanmeldingen dus schrijf je snel in via de cursuspagina (kijk hier voor overzicht) of bij de infobalie. De startdata zijn onder voorbehoud van ontwikkelingen rondom de coronamaatregelen. Bij annulering wordt de cursus op een later tijdstip gegeven. Wie dan niet in de gelegenheid is, kan dit aangeven. Je zit dus nergens aan vast. Voor meer info bel je met 038-3371200 of mail naar info@quintuskampen.nl.
Lees meer...

Quintus (sinds 1839) is het centrum voor kunst en kunsteducatie voor Kampen en omgeving. Met onze programma’s die bijdragen aan cultuurparticipatie, (amateur)kunst, talentontwikkeling en cultuureducatie, zijn we actief binnen de domeinen vrije tijd, onderwijs, het amateurveld en zorg & welzijn. Hiermee bedienen we de inwoners, scholieren, organisaties en bedrijven in de regio met cursussen, workshops, evenementen, concerten, voorstellingen, tentoonstellingen, adviezen en faciliteiten. Met dit alles beogen we iedere Kampenaar de kans te geven kunst en cultuur te beleven, op een manier die plezier geeft en beklijft. Wij zien en horen van onze deelnemers dat kunst en cultuur hen verrijkt, inspireert, verrast, ontwikkelt en met elkaar verbindt.

De vrijetijds- en onderwijsprogramma’s voor muziek, dans, theater, kunst & ambacht dragen bij aan de ontwikkeling van persoonlijk en creatief talent voor alle leeftijden. Daarnaast draagt Quintus met andere programma’s bij aan de culturele en sociale leefomgeving en aan het vestigingsklimaat in de gemeente Kampen. Quintus doet dit vanuit een verbindende en aanjagende rol en met gebruikmaking van haar grote netwerk.

Onze docenten kijken waar ieders talenten kunnen groeien en bloeien. Zo kan iedere deelnemer zich vanuit zijn of haar creatieve kracht ontwikkelen. Plezier is de basis van dit alles. Daarnaast staat bij ons professionaliteit, ontwikkelen, gastvrijheid en samenwerken hoog in het vaandel. Niet voor niets herkennen onze deelnemers en partners het beeld van Quintus, waar alles onder één dak te vinden is. Quintus heeft een kernteam van 67 medewerkers (31 fte) dat samenwerkt met circa 40 ZZP-ers. We werken vanuit twee hoofdlocaties en in scholen, in de kernen (Wilsum en Kamperveen) en op straat.


Het team Bedrijfsvoering is op zoek naar een nieuwe

 

 Collega INFORMATIEBALIE (m/v)

(0,40 fte per week)

Werk je bij Quintus, dan is elke dag anders. Jouw werkplek bij de informatiebalie (receptie) is dynamisch en uitdagend. Voor het groeiende en ondernemende Quintus is een klantvriendelijke en gastvrije ontvangst bij de informatiebalie, via mail of aan de telefoon, van groot belang.

Ben jij representatief, energiek en stressbestendig? En ben jij die professional die vlot kan schakelen, goeie focus heeft terwijl je ook goed in staat bent om te improviseren?

Heb je zin in deze baan? Iedere middag (m.u.v. donderdagmiddag) verwachten we dat je er bent.

Laat ons weten wie je bent en kom ons team versterken! Een uitgebreide omschrijving van de functie en taken vind je in de functieomschrijving (zie onze website).


Wat wij bieden
Een afwisselende baan in een omgeving waar het prettig werken is. Er is ruimte om je te ontwikkelen en op jouw manier bij te dragen aan een vakkundig en professioneel team. Wij bieden een passend salaris (schaal 3, maximaal € 2.205 fulltime, inschaling afhankelijk van opleiding en ervaring). Wij volgen de CAO KE (kunsteducatie). De overige arbeidsvoorwaarden zijn ook goed geregeld.

 

Ben je geïnteresseerd in deze functie?
Je motivatiebrief - inclusief CV – ontvangen we graag uiterlijk vóór 05-06-2020. Stuur deze naar info@quintuskampen.nl. Voor inlichtingen over deze vacature kun je terecht bij Janneke te Velde, hoofd bedrijfsvoering. Telefoon 038 33 71 200. De procedure kent  twee rondes: het eerste gesprek vindt plaats op dinsdag 9 juni, een vervolggesprek staat gepland  op donderdagmiddag 11 juni 2020.


Lees hier het functieprofiel!


Ken je iemand die geschikt is voor deze functie? Delen vinden we heel fijn!

Lees meer...

Quintus (sinds 1839) is het centrum voor kunst en kunsteducatie voor Kampen en omgeving. Met onze programma’s die bijdragen aan cultuurparticipatie, (amateur)kunst, talentontwikkeling en cultuureducatie, zijn we actief binnen de domeinen vrije tijd, onderwijs, het amateurveld en zorg & welzijn. Hiermee bedienen we de inwoners, scholieren, organisaties en bedrijven in de regio met cursussen, workshops, evenementen, concerten, voorstellingen, tentoonstellingen, adviezen en faciliteiten. Met dit alles beogen we iedere Kampenaar de kans te geven kunst en cultuur te beleven, op een manier die plezier geeft en beklijft. Wij zien en horen van onze deelnemers dat kunst en cultuur hen verrijkt, inspireert, verrast, ontwikkelt en met elkaar verbindt.

De vrijetijds- en onderwijsprogramma’s voor muziek, dans, theater, kunst & ambacht dragen bij aan de ontwikkeling van persoonlijk en creatief talent voor alle leeftijden. Daarnaast draagt Quintus met andere programma’s bij aan de culturele en sociale leefomgeving en aan het vestigingsklimaat in de gemeente Kampen. Quintus doet dit vanuit een verbindende en aanjagende rol en met gebruikmaking van haar grote netwerk.

Onze docenten kijken waar ieders talenten kunnen groeien en bloeien. Zo kan iedere deelnemer zich vanuit zijn of haar creatieve kracht ontwikkelen. Plezier is de basis van dit alles. Daarnaast staat bij ons professionaliteit, ontwikkelen, gastvrijheid en samenwerken hoog in het vaandel. Niet voor niets herkennen onze deelnemers en partners het beeld van Quintus, waar alles onder één dak te vinden is. Quintus heeft een kernteam van 67 medewerkers (31 fte) dat samenwerkt met circa 40 ZZP-ers. We werken vanuit twee hoofdlocaties en in scholen, in de kernen (Wilsum en Kamperveen) en op straat.


Quintus is op zoek naar:

Docent orgel (m/v)

(circa 0,30 fte)

Jij bent een inspirerende en motiverende docent met een afgeronde conservatoriumopleiding orgel. We verwachten dat je naast de reguliere ( meestal wekelijkse ) orgellessen, op een educatief goede manier lessen orgelimprovisatie en koraalharmonisatie kan geven. Daarbij vinden we het belangrijk dat je, naast een uitstekende onderwijskundige aanpak, ook praktiserend en concertmatig bezig bent op het orgel.  Quintus biedt uitstekende les-instrumenten binnen onze locaties in Kampen en IJsselmuiden en de mogelijkheid om gevorderde leerlingen les te geven in een aantal tot onze beschikking staande orgels in kerken waaronder de Bovenkerk in Kampen. We nodigen je uit om deze lespraktijk in de komende jaren verder op- en uit te bouwen.

Soms zijn er leerlingen voor koordirectie, deze lessen verzorg je in modules. We verwachten dat je zelf koren kan dirigeren én affiniteit hebt met verschillende koren. De combinatie met een diploma koordirectie is hiervoor een pré.


Wat wij bieden
Een afwisselende opdracht in een omgeving waar het prettig werken is. Onze voorkeur gaat ernaar uit een Overeenkomst van Opdracht (ZZP) met elkaar aan te gaan. Een eventueel loondienstverband is bespreekbaar. In dat geval bieden wij een passend salaris (schaal 8, maximaal € 3.945 fulltime, inschaling afhankelijk van opleiding en ervaring). Wij volgen de CAO KE (kunsteducatie). 

 

Ben je geïnteresseerd in deze functie?
Je motivatiebrief - inclusief CV – ontvangen we graag uiterlijk vóór 5 juni 2020. Stuur deze naar info@quintuskampen.nl. Voor inlichtingen over deze vacature kun je terecht bij Janneke te Velde, hoofd bedrijfsvoering. Telefoon 038 33 71 200.


Lees hier het functieprofiel!


Ken je iemand die geschikt is voor deze functie? Delen vinden we heel fijn!

Lees meer...
Er staat een unieke verhuizing op stapel. De grafiekwerkplaats van stichting Grafisch Atelier Kampen (GRAK) krijgt een nieuw onderkomen bij Quintus in ons pand aan de Vloeddijk. “Grafiekwerkplaatsen worden steeds zeldzamer. De faciliteiten en kennis binnen het GRAK zijn industrieel erfgoed. Met deze verhuizing wordt dit erfgoed behouden, verduurzaamd én nieuw leven ingeblazen”, aldus GRAK-voorzitter Jan Nuij.

Stichting Grafisch Atelier Kampen werd in 1983 opgericht om ruimte en faciliteiten te bieden aan professionele kunstenaars. Sindsdien beheert het GRAK een goed geoutilleerde werkplaats in het voormalige stadskantoor van Kanis & Gunnik aan de Hofstraat. Hier worden ambachtelijke grafische technieken als zeefdruk, hoogdruk, diepdruk, steendruk en boekbinden beoefend. Nuij: “Tegen een vergoeding kunnen kunstenaars die deze technieken beheersen, gebruikmaken van de faciliteiten. Maar het aantal kunstenaars neemt helaas af. Daarnaast wordt het GRAK volledig door vrijwilligers bestuurd en georganiseerd. Tegelijkertijd lijken de klassieke druktechnieken te verdwijnen door de opkomst van digitale reproductietechnieken. In deze vorm is het GRAK daarom niet langer toekomstbestendig.”

Grafiekwerkplaats 2.0
“Kampen heeft met de grafiekwerkplaats, haar kunstenaars en vrijwilligers, de gereedschappen en de verzamelde kennis iets unieks in handen dat we graag in stand willen houden en verder brengen”, vindt ook Quintusdirecteur Hendrik Jan Houtsma. “Met de verhuizing naar het kunstencentrum blijft de grafiekwerkplaats niet alleen behouden, maar wordt ook doorontwikkeld. Quintus ziet ook mogelijkheden om de kennis van de deskundige vrijwilligers en kunstenaars om te zetten in kunsteducatie voor scholieren, amateurkunstenaars en andere geïnteresseerden via cursussen en workshops. Daarmee worden de klassieke druktechnieken onder de aandacht gebracht van een groot publiek en wordt dit immaterieel, industrieel erfgoed bewaard en nieuw leven ingeblazen.” Jan Nuij vult aan: “Omdat de nieuwe werkplaats groter en beter ingericht zal zijn, wordt het mogelijk om grotere groepen te ontvangen zoals scholieren en cursisten. Ook de ruime openingstijden van Quintus geven meer mogelijkheden in het gebruik van de grafiekwerkplaats. Bijvoorbeeld voor de professionele kunstenaars uit Kampen maar ook uit andere regio’s in Overijssel, Flevoland, Noordoostpolder, Drenthe, Gelderland en Utrecht.”

Opening ‘DrukBezig’
De verbouwing en verhuizing van de werkplaats staan gepland in het voorjaar van 2020 (de huidige werkzaamheden gebeuren uiteraard op de veilige anderhalve meter afstand van elkaar!). Dit zal op unieke wijze in beeld worden gebracht met foto’s, video (vanaf april onder de titel ‘DrukBezig’ te volgen op YouTube) én op gedrukte prenten met één van de ambachtelijke druktechnieken. De verwachting is dat de werkplaats in het najaar opent voor professionele kunstenaars en geïnteresseerden. Ook zal ons cursusprogramma voor 2020/2021 cursussen en workshops druktechnieken bevatten. Vanaf dat moment is er ook ruimte voor workshopdagen voor scholieren. Jan Nuij: “Wij zien uit naar deze nieuwe fase voor de grafiekwerkplaats!”

N.B: De Grafiekwerkplaats aan de Hofstraat sluit gefaseerd: 4 mei sluit de zeefdrukwerkplaats. Vanaf 18 mei is ook de hoogdrukwerkplaats gesloten. 

Foto (archief) Nick de Vries
Lees meer...
‘Met z’n allen voor één.’ Onder dat motto brengt RTV IJsselmond sinds deze week op werkdagen tussen 12.00 en 13.00 uur ‘IJsselmond Informatief’, een live programma met nieuws, mooie verhalen, tips, kunst en cultuur van en voor Kampenaren. ‘Samen komen we door deze corona-crisis heen.’

In deze tijd waarin veel mensen thuis moeten blijven, maakt RTV IJsselmond een speciaal (tijdelijk) programma: ‘IJsselmond Informatief, Met z’n allen voor één’. Presentatrice Dilys Derksen van Het Beste van Kampen brengt elke dag het laatste nieuws rondom het coronavirus vanuit het meldpunt van Welzijn Kampen. Dilys: “Maar het programma bevat vooral ook veel leuke onderwerpen! Bekende en minder bekende Kampenaren schuiven aan met mooie verhalen, tips om je thuis te vermaken, kunst, cultuur, beweging maar ook verzoeknummers van luisteraars. Zo blijven we toch een beetje met elkaar verbonden; samen komen we door deze coronacrisis heen!’.

Samenwerking
Het programma IJsselmond Informatief wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Kampen en uitgevoerd door Het Beste van Kampen (een initiatief van SAMBIQ - te weten Stadsgehoorzaal, Stadsarchief, Stedelijk Museum, Bibliotheek, Quintus - en Welzijn Kampen). Natuurlijk met grote dank aan RTV IJsselmond, de publieke lokale media-instelling voor de gemeente Kampen e.o. IJsselmond Informatief is te beluisteren/bekijken op maandag t/m vrijdag van 12.00 tot 13.00 uur via de TV, op de radio (106.4 FM ether en 104.1 FM Kabel) of online (www.rtvijsselmond.nl). Tips, mooie verhalen en verzoeknummers zijn welkom bij de redactie: info@rtvijsselmond.nl.
Lees meer...
Wist je dat we bij Quintus ook activiteiten organiseren voor de sector zorg en welzijn? Muziek maken of iets beeldends, dansen, theater: alles is mogelijk. Deze activiteiten kunnen ook plaatsvinden op locatie, bijvoorbeeld in een zorginstelling of wijkcentrum. Graag komen we met cursisten of andere betrokkenen in contact die ideeën hebben voor een specifieke groep, bijvoorbeeld doordat ze met mensen werken die liever aangesproken worden op de dingen die ze wél in plaats van niet kunnen. In gesprek met Trudi Brink van Quintus.

Trudi Brink is bij Quintus de contactpersoon voor alle activiteiten binnen zorg & welzijn: “Bij Quintus is het mogelijk om vanuit verschillende intenties lessen te volgen. Je kunt ambitieus zijn en proberen een bepaald niveau te halen. Andere mensen gaan jaren achtereen naar een cursus vanwege de ontspanning. En dan is er nog het sociale aspect: onder de mensen zijn, of nieuwe mensen willen leren kennen. Maar waarvoor je ook komt, je kunt altijd bij Quintus terecht. Want onze docenten zijn gewend om aan te sluiten bij een ieders mogelijkheden en wensen.”

Ambassadeurs
Volgens Trudi komen er daardoor steeds meer vragen binnen bij Quintus, in het bijzonder vanuit de hoek van zorg en welzijn. Enkele voorbeelden:
  • Is het mogelijk dat een kunstdocent een workshop aan ouderen in een zorginstelling geeft, of met leerlingen een klein optreden verzorgt?
  • Kunnen jullie ons bijstaan met het verzinnen van activiteiten voor mensen die de Nederlandse taal beter willen leren spreken?
  • Is er een docent die jongeren kan helpen zich op een artistieke manier uit te drukken?
Trudi: “Het antwoord op al deze vragen is ‘ja’, omdat we bij Quintus heel goed beseffen dat persoonlijke ontwikkeling voor iedereen belangrijk is en dat dit mensen mogelijkheden geeft om maatschappelijk mee te doen. Het is opvallend dat veel van de bovengenoemde vragen via cursisten bij ons binnenkomen. Zij werken bijvoorbeeld in de zorg, bij een welzijnsinstelling, in het speciaal onderwijs of doen vrijwilligerswerk bij een maatschappelijke organisatie. Tegelijkertijd zijn zij bekend met de mogelijkheden die Quintus biedt doordat ze in hun vrije tijd een cursus volgen. Deze cursisten blijken in de praktijk ook onze ambassadeurs te zijn: zij geven onze docenten de gelegenheid om meer mensen in aanraking te brengen met kunst. Hierbij gaat het vaak om personen voor wie het niet vanzelfsprekend is om muziek te maken, te spelen of dansen, of om beeldend werk te vervaardigen. Meestal is het bereiken van een hoog niveau voor hen ook niet belangrijk maar ligt de nadruk meer op ontspanning en ontmoeting.”

Ideeën
Ben jij werkzaam en in de zorg & welzijnssector en kom je - deze tekst lezend - op ideeën voor een workshop of activiteit bestemd voor de mensen met wie je werkt? Of wil je gewoon meer informatie? Laat het ons weten! Je kunt contact opnemen met Trudi Brink via t.brink@quintuskampen.nl. Zij maakt een afspraak om de mogelijkheden voor jouw doelgroep te verkennen. Bij voorbaat hartelijk dank voor je vraag!
Lees meer...
‘Razend enthousiast en supertrots!’ Bij het Almere College is donderdag 16 januari een aantal glas-in-loodramen feestelijk onthuld door leerlingen Nine d' Hondt, Tygo Kattenberg, Marit Zweers en Mo Arafat (van links naar rechts). De glaskunst van eigen makelij is het resultaat van een kunstproject van het Almere College in samenwerking met Quintus en het Stedelijk Museum Kampen.

Met ruim 150 leerlingen uit acht klassen is er bij Quintus in drie dagen aan vijf glas-in-loodramen gewerkt. “We gaan jaarlijks met onze leerlingen naar een tentoonstelling rondom een bepaald thema of materiaal, waarmee we dan vervolgens aan de slag gaan. Dit jaar bezochten we de glasexpositie van Bernard Heesen in het Stedelijk Museum Kampen. De glasworkshops van Quintus sloten daar naadloos op aan”, vertelt Miriam Vissers, docent beeldende vorming aan het Almere College. Ook de leerlingen bleken ‘razend enthousiast’. “We zijn een ontmoetingsschool dus de kennismaking met Quintusdocent en kunstenaar Chris de Goede en zijn enthousiasme en passie voor de glaskunst was een groot succes. Maar ook het kennismaken en werken met glas vonden de leerlingen geweldig. Ze hebben allemaal zélf een ontwerp gemaakt rondom uiteenlopende thema’s: van de natuur en Kamper Kogge tot de Muppets. Van elke leerling is een eigen glasfusion kunstwerkje terug te vinden in de glas-in-loodramen, die op verschillende plekken in ons schoolgebouw aan de Marinus Postlaan een mooi plekje hebben gekregen. We zijn er supertrots op!”

Quintus Nieuwsbrief

Eenmaal per maand informeert Quintus je via een nieuwsbrief over nieuws, boeiende evenementen, activiteiten en leuke presentaties. Wil je automatisch op de hoogte blijven? Meld je dan aan! Overigens: je zit nergens aan vast; je kunt jezelf gemakkelijk vanuit de nieuwsbrief afmelden.