Vragen ?

Lees meer...
Nog voor de zomervakantie een creatieve, muzikale of danscursus volgen? Dat kan bij Quintus want in mei en juni starten we met een serie korte zomercursussen!
Voor kinderen zijn er muzikale speeltuinen (gratis) maar ook Muziekavontuur & Instrumenten Bespelen (5x), Peuterdans (6x), Kleuterdans (6x), Kleuterfluit: op avontuur met Puck en haar dierenvriendjes (6x), Kinderatelier Tekenen en Schilderen (3x) en Ontwerp en naai je eigen knuffel (3x).

Zomercursussen voor volwassenen
Voor (jongeren en) volwassenen biedt Quintus creatieve zomercursussen van 3 lessen. Er is keuze uit Portret- en Modelschilderen, Urban Sketching, Fotografie: zomerse portretten op locatie, Zomeravond Keramiek en Landschap Schilderen. De cursussen starten bij voldoende aanmeldingen. Schrijf je dus snel in. Het volledige overzicht van de korte zomercursussen vind je hier>>
Lees meer...
Quintus voldoet sinds februari 2019 aan het nieuwe certificeringskader van de Certificeringsorganisatie voor Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). Een belangrijk keurmerk dat officieel wordt uitgereikt tijdens de start van het Open Huis op zaterdag 25 mei om 13.00 uur. Leerlingen, cursisten en andere belangstellenden zijn van harte welkom om dit certificeringsfeestje mee te vieren!
De CBCT toetst als onafhankelijke organisatie de kwaliteit van onder andere cultuurorganisaties en bibliotheken. Deze nieuwe ‘Kwaliteit in Beeld’ certificering is een initiatief van Cultuurconnectie (de brancheorganisatie voor cultuureducatie, amateurkunst en volksuniversiteitswerk). Organisaties die voldoen aan deze nieuwe eisen tonen aan dat ze diensten leveren op een hoog niveau met de bijbehorende kwaliteit. Bij de toets gaat tevens speciale aandacht uit naar de toekomstbestendigheid van organisaties.

Trots
“Als één van de eerste culturele organisaties in Nederland voldoen we aan dit nieuwe certificeringskader van de CBCT. Het was een pittige toets waarin ons team, ons beleid, de programma’s, de uitvoering én onze bedrijfsvoering grondig tegen het licht zijn gehouden. Allereerst ben ik ontzettend blij en trots dat we met elkaar zoveel kwaliteit en waarde aan de Kamper samenleving geven. En dat dit ook door een externe specialisten zo gezien wordt. Het verkrijgen van het kwaliteitskeurmerk is een bevestiging dat we een goede koers kiezen. Het laat zien dat Quintus staat voor kwaliteit: in woord en daad!”, aldus Quintusdirecteur Hendrik Jan Houtsma.

Alles onder één dak!
Zo’n belangrijk kwaliteitskeurmerk vraagt natuurlijk om een feestje. Dat vieren we op zaterdag 25 mei tijdens het jaarlijkse Open Huis. Met de officiële overhandiging van het keurmerk door wethouder Irma van der Sloot en Willem Camphuis (directeur CBCT) om 13.00 uur wordt tevens het Open Huis feestelijk geopend. Directeur Houtsma: “Een perfecte gelegenheid om direct kennis te maken met het nieuwe cursusprogramma voor het komend seizoen! Dus voor iedereen geldt: van harte welkom!” Het Open Huis op zaterdag 25 mei is van 13.00 tot 17.00 uur en heeft als thema ‘Alles onder één dak!’
Lees meer...
In zijn puberteit kreeg hij ooit een schildersezel cadeau; pas op z’n 60e zou Willem Rodenhuis daadwerkelijk schilderlessen gaan volgen. Maar na acht seizoenen bij Quintus heeft de voormalig bouwkundige een geheel eigen stijl ontwikkeld. “Actualisme, noem ik het zelf. Door tegenstellingen te gebruiken, vertellen mijn schilderijen een eigen verhaal over actuele gebeurtenissen.”
“Ja, dit is die schildersezel”, lacht Willem Rodenhuis terwijl hij de 50 jaar oude ezel installeert voor een presentatie van zijn werk. “Ik heb destijds ook wel een aantal schilderpogingen gedaan. Maar door mijn studie en later werk en gezin, kwam het er gewoon niet van. Toen ik acht jaar geleden met pensioen ging, had ik eindelijk tijd om écht iets voor mezelf te gaan doen: schilderen! Mijn vrouw en kinderen waren via de muzieklessen en ensembles al kind aan huis bij Quintus, dus ben ik daar begonnen met portretschilderen.” In acht seizoenen heeft Willem zich weten te bekwamen in het schilderen. “Onze enthousiaste groep op de maandagochtend bestaat overwegend uit mannen. We werken ieder aan onze eigen projecten, onder leiding van Andrea Veldman. Met haar professionele oog kan ze je net even dat zetje of die tip geven waardoor je weer verder komt. Aan het einde van de les bespreken we ons werk gezamenlijk en leer je ook weer van elkaar.”

Oneindig experimenteren
Wat materiaal betreft werkt Willem Rodenhuis het liefst met olieverf. “Ik vind het heerlijk om dingen uit te proberen. Soms door technieken te combineren, zoals een schilderij met glas. Maar meestal met kleuren. Met olieverf kun je oneindig experimenteren. Inspiratie haal ik uit de wereld om me heen. Of het nu beelden zijn op tv, in de krant of uit mijn omgeving.” Zo komt het dat Rodenhuis sinds enkele jaren actualistisch schildert. Een serie van acht recente werken vormen een soort beeldend nieuwsoverzicht van de laatste jaren. “Soms gebeuren er dingen in de wereld waarbij je denkt: ‘Hoe is het mogelijk dat mensen elkaar dit aandoen?’ Ik ontdekte hoe prettig het is om die frustratie te verwerken in mijn schilderijen, een soort uitlaatklep. Het eerste schilderij met een actueel onderwerp verbeeldde de schoonheid van een ‘pas de deux’ neergezet in de ellende van de burgeroorlog in Syrië. Bijzonder was dat, bij het voltooien ervan, er een documentaire op TV was van een balletdanser die met gevaar voor eigen leven in het door oorlog verscheurde Syrië blééf dansen. De documentaire heette ‘Dance for Peace’, die titel heb ik het schilderij toen ook gegeven. Daarna volgde een schilderij over de vluchtelingencrisis: een verhaal van een kindje dat met haar ouders vlucht naar het westen. Het schilderij heeft Klimt- en Chagall-achtige elementen.” Andere werken van Rodenhuis vertellen over de ebola-crisis, de zwarte pieten discussie, plastic soep en andere milieuproblematiek. Meest recent is het werk over Europa, verbeeld door een stoïcijnse dame. “Dit laatste schilderij zit boordevol symboliek. Van de blaffende honden als eigengereide Europese lidstaten, het Britse hondje dat zielig afdruipt tot en met de Chinese kraanvogels en de adelaar (Amerika) die zich in de kwestie mengen. De lelie in de hand van de Europa is het symbool van barmhartigheid. Laatste toevoeging was de Uil van Minerva... Het onderwerp van het volgende schilderij? Wat de actualiteit brengt!”

Hieronder de serie schilderijen van Willem Rodenhuis:

Lees meer... Lees meer...    Lees meer... Lees meer... Lees meer... Lees meer... Lees meer... Lees meer...
Lees meer...
In de meivakantie – op woensdagochtend 24 april - organiseren we voor kinderen in de basisschoolleeftijd twee toffe kinderworkshops! Bij ‘Schilderen als Van Gogh’ ga je aan slag als echte kunstschilder, met Vincent van Gogh én de lente als grote inspiratiebronnen. Er is een workshop voor kinderen van 5-8 jaar (9.30 uur) en 9-12 jaar (10.45 uur).
Lekker timmeren, lijmen, bouwen met hout en andere stoere materialen kan bij de workshop ‘Bouwen: van houtwurm tot vliegmachien!’ Deze begint om 9.30 uur. De kosten voor de kinderworkshops zijn € 7,50 p.p. Voor meer informatie over of inschrijven voor één van deze vakantie-activiteiten: kijk hier>> 
Lees meer...
De Provincie Overijssel, 19 gemeenten en bijna 40 schoolbesturen ondertekenden onlangs het Bestuurlijk Kader Cultuur en Onderwijs Overijssel 2019-2026. Vanuit de gemeente Kampen zette cultuurwethouder Irma van der Sloot haar handtekening, evenals de schoolbesturen OOK en IRIS. Quintusdirecteur Hendrik Jan Houtsma was vanuit het Directienetwerk Cultuureducatie Overijssel aanwezig: “Dit is een mijlpaal voor verdere structurele inbedding van cultuureducatie binnen het onderwijs!”

Het Directienetwerk Cultuureducatie Overijssel wordt gevormd door vertegenwoordigers van tien culturele instellingen, waaronder Quintusdirecteur Houtsma. Enkele jaren terug al stelde dit directienetwerk een gezamenlijk Statement Cultuureducatie op. “Om te benadrukken dat wij in Overijssel samen willen werken aan de ambitie om alle kinderen en jongeren binnen onze provincie kwalitatief hoogwaardig cultuuronderwijs krijgen. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Dit initiatief van provincie Overijssel om te komen tot een Bestuurlijk Kader Cultuur en Onderwijs sluit naadloos aan bij de missie van het Directienetwerk en wordt daarom van harte ondersteunt. Binnenkort gaan we met de gemeente Kampen en het basisonderwijs in gesprek om dit Bestuurlijk Kader Cultuur en Onderwijs te vertalen naar de praktijk.”

Creatieve denkers en doeners
Waarom is een structurele plaats aan cultuureducatie in het onderwijs van belang? “Digitalisering, mondialisering, robotisering, milieuvraagstukken. Onze moderne maatschappij vraagt niet alleen om kennis en nieuwe vaardigheden, maar ook om creatief denken, oplossingen zoeken, experimenteren, durven vallen en opstaan. Vaardigheden die versterkt worden door cultuureducatie. Cultuureducatie is bij uitstek een manier om te onderzoeken, betekenis te geven, te relativeren en nieuwe perspectieven te zien. Het is een toekomstgericht onderdeel van het onderwijs. Er zijn al veel kinderen in Overijssel die cultuuronderwijs krijgen. Maar het is belangrijk dat dit op structurele basis gebeurt, omdat het kinderen en leerkrachten heel veel plezier geeft én heel belangrijk is voor onze toekomst. Onze economie heeft creatieve doeners en denkers nodig om te innoveren, de samenleving om zich te ontwikkelen. Dit wordt aangewakkerd door cultuureducatie. Vanuit dit Bestuurlijk Kader krijgt cultuureducatie een volwaardige plek binnen het curriculum van de scholen en komt er op de PABO-opleidingen aandacht voor goed cultuuronderwijs. Het moet voor leerkrachten vanzelfsprekend worden dat zij cultuuronderwijs geven en kunnen toepassen in het basiscurriculum. Daarnaast vinden wij het belangrijk om te investeren in voldoende uren voor ICC-ers, divers en toegankelijk aanbod van kunst en cultuur en een goede culturele omgeving. Kortom, genoeg ideeën. Vanuit Quintus zien we ernaar uit om samen met alle andere betrokken partijen een lokale vertaalslag te maken.”
Lees meer...
Het is klezmer wat de klok slaat zaterdag 6 april bij Quintus! Te beginnen met een bruisende (gratis) Klezmer Sessie van 13.30 tot 16.30 uur in de foyer van Quintus. Muzikanten en zangers zijn van harte welkom om mee te spelen en te zingen; alleen luisteren en genieten van deze heerlijke Joodse feestmuziek mag natuurlijk ook! Diezelfde middag staat er ook een workshop Israëlische dans en een bijzonder concert van het Duo C Kwadraat op het programma.
Na het succes van de Ierse Sessie, organiseert Quintus op zaterdag 6 april de allereerste Klezmer Sessie. Speel of zing je al langer klezmermuziek of begin je net? Neem je instrument mee en schuif gezellig aan om met z’n allen een middagje ongedwongen muziek te maken. Of kom gewoon lekker luisteren. De Klezmer Sessie is een gratis inloop vanaf 13.30 uur; mét koffie, thee en heerlijke cake of koek!

Workshop Israëlische Dans
Docent Erik Feis verzorgt op zaterdag 6 april van 14.30 tot 15.30 uur een inspirerende workshop Israëlische Dans. Kenmerkend aan deze dansvorm zijn de vele interessante invloeden van dans en muziek uit verschillende culturen. Dit is het gevolg van de migratie na het ontstaan van Israël in 1948. Zo kwam uit Oost Europa de invloed van de Chassidische (orthodoxe) joden, uit de Balkan de Hora, uit Arabische landen de Debka en uit Jemen de Jeminitische stijl. Ieder met eigen karakteristieke kenmerken. De dansen zijn relatief nieuw, de muziek meegenomen uit andere landen en de liederen vaak heel oud. De teksten komen vaak uit het oude testament.
Docent Erik Feis volgde in Amsterdam de kaderopleiding voor Internationale dans. Hij gaf les op basis- en middelbare scholen, pedagogische academie en studentengroepen. Ook heeft hij gewerkt als leraar aardrijkskunde en natuurkunde. Momenteel speelt Feis percussie, contrabas en accordeon bij Volksdans- en Theatergroep Ralda. Daarnaast geeft hij volksdansles aan twee seniorengroepen. Tijdens de workshop Israëlische Dans bij Quintus laat Erik de deelnemers kennismaken met deze bijzondere muziek en dans. De workshop is voor jongeren (12+) en volwassenen en kost €7,50 p.p. Inschrijven kan hier>>

Concert Duo C Kwadraat
Na afloop van de Klezmer Sessie kun je tussen 16.30 en 17.30 uur genieten van een concert van Duo C Kwadraat, bestaande uit Coos Lettink (accordeon) en Caspar Terra (klarinet). Deze rasmusici spelen klezmer in de puurste zin van het woord: joodse feestmuziek! Maar ook in breedste zin: muziek die voortdurend in ontwikkeling is. Om inspiratie op te doen reizen ze regelmatig de landsgrenzen over op zoek naar muziek, richting Oost-Europa, de bakermat van de oorspronkelijke klezmer. Hun streven: geen imitatie, maar integratie van alle muzikale invloeden die op hun pad komen. Resulterend in een stijl die uitdrukking geeft aan zowel euforische vrolijkheid als intens verdriet, en zich zodoende leent voor dansen, maar ook voor dromen... De entree voor het concert bedraagt €5,00 p.p. Inschrijven kan hier>>

TIP 1: Ga je naar de dansworkshop én het concert, schrijf je dan in voor een voordelige combi-kaart van €10,00 p.p.!!!
TIP 2: Ben jij in het bezit van een Kerst-in-Oud-Kampen-vrijkaart voor een Kunstmiddagworkshop? Deze mag je ook verzilveren voor deze workshop Israëlische dans! Kies bij het inschrijven voor de speciale tariefoptie voor deelnemers met een vrijkaart.
Lees meer...
Onder het genot van multiculturele hapjes is afgelopen donderdag de groepsexpositie 'Heinde en Ver' feestelijk geopend! Naast unieke werken van cursisten met diverse culturele achtergronden, bevat de expositie een bijzonder 'koppenproject', werk van het jongerenatelier én kunst uit onze andere werkplaatsen.
Binnen Quintus zijn mensen vanuit veel verschillende culturele achtergronden actief. Met de groepsexpositie ‘Heinde en ver’ wil Quintus een aantal van hen in de schijnwerpers zetten. "Juist die culturele achtergrond geeft de kunstwerken veelal een geheel eigen karakter en identiteit. Reden om deze boeiende kunstwerken in ‘Heinde en ver’ tentoon te stellen in de foyer en de wandelgangen van ons gebouw", aldus Andrea Veldman, coördinator Kunst & Ambacht. Quintusdirecteur Hendrik Jan Houtsma gaf het officiële startsein voor de tentoonstelling. ‘Heinde en ver’ is gratis te bezichtigen tot en met 30 april a.s. tijdens de openingstijden van Quintus.

Een kleine impressie:

Lees meer...Lees meer...


Lees meer...


Lees meer...

Lees meer...


Lees meer...
Ze willen geen senioren genoemd worden, want de zangers en zangeressen van Rock Oud Loud zijn nog ‘alive and kicking’. Het 50+ Pop- en Rockkoor van Quintus, dat onder enthousiaste leiding staat van dirigent/docent Yko Hoekstra – vierde deze week een lustrumfeestje! In gesprek met een aantal koorleden van het eerste uur.
Iedere maandagmiddag is het gezelligheid troef in Quintus tijdens de wekelijkse repetities van Rock Oud Loud. Koorlid Coosje vertelt over die beginperiode vijf jaar geleden: “Ik keek destijds graag naar ‘Golden Oldies’. Toen Quintus naar aanleiding van dat leuke tv-programma voor Kampen een 50+ pop- en rockkoor ging oprichten, heb ik me samen met twee vriendinnen direct aangemeld. En we zingen alle drie nog steeds met veel enthousiasme mee.” Inmiddels is het koor uitgegroeid tot een grote club met een vaste kern van zo’n 30 leden. Wat is het geheim van dit genre? “Jeugdsentiment”, lacht Irma. “We zijn allemaal een beetje blijven hangen in de seventies. En dan is het heerlijk om samen die bekende nummers te zingen.” Volgens Eddie – zelf ooit drummer in een Kamper bandje - is de muziek niet aan tijd onderhevig: “Wij zingen nummers van The Stones, The Who, The Beatles, Queen: die hoor je nu nog steeds op de radio. Het is muziek die blijft!” Voor Joke en Annie en veel andere leden is Rock Oud Loud ook een stukje ‘ontladen’: “Als je zingt, heb je even geen zorgen of andere zaken aan je hoofd. Heerlijk! En de repetities zijn heel gezellig, dus het heeft ook een sociaal aspect.” Dat het zingen bovendien heel goed is voor je gezondheid blijkt uit een t-shirt van een van de koorleden met daarop de tekst ‘Ik hoef niet in therapie, ik zing in een koor’. Rienk: “Zingen is écht goed voor je gezondheid. Mijn vrouw heeft MS en moest vanwege haar stembanden naar de logopedist. Sinds ze zingt in ons koor, heeft ze er geen last meer van.” Omdat het een 50+koor is, wordt er nadrukkelijk rekening gehouden met eventuele beperkingen. Bea: “Een van onze koorleden heeft een dwarslaesie en zit dus in een rolstoel maar zingt gewoon heerlijk met ons mee. Tijdens optredens wordt daar ook rekening mee gehouden!”

Glunderen
Tot slot benadrukken alle koorleden dat het succes van Rock Oud Loud vooral te danken is aan de bevlogenheid van dirigent en docent Yko Hoekstra: “Hij is enthousiast, heeft heel veel kennis en evenveel geduld. Het gros van onze leden kan geen noten lezen. We krijgen de partijen daarom niet als bladmuziek maar in muziekbestanden via de mail toegestuurd. Zo kun je thuis je eigen partij oefenen. Momenteel zijn we bijvoorbeeld druk bezig met Good Vibration van The Beach Boys: 5-stemmig! Als alle partijen samenkomen en een nummer lukt, zit Yko te glunderen achter de piano!”

Mannen gezocht
Het koor heeft met ruim 30 leden momenteel een informele ledenstop. Maar dat geldt niet voor de mannen! “We kunnen zeker versterking gebruiken bij de mannen om de grote schare vrouwen een beetje onder de duim te houden”, lacht Rienk. Mannen van 50+ die houden van zingen en ‘goeie ouwe muziek’ zijn van harte welkom om eens vrijblijvend te komen kijken en meezingen bij een repetitie op maandag van 14.00 tot 15.30 uur. Neem hiervoor contact op met de infobalie van Quintus: tel. 038-3371200 of wandel eens binnen in het gebouw aan de Vloeddijk 38 in Kampen.

Quintus Nieuwsbrief

Eenmaal per maand informeert Quintus je via een nieuwsbrief over nieuws, boeiende evenementen, activiteiten en leuke presentaties. Wil je automatisch op de hoogte blijven? Meld je dan aan! Overigens: je zit nergens aan vast; je kunt jezelf gemakkelijk vanuit de nieuwsbrief afmelden.