Vragen ?

Lees meer...
Tot en met 30 september kun je bij Quintus een kijkje nemen bij de beeldende expositie van cursisten tekenen, schilderen, grafiek en keramiek. Wij zijn supertrots op de makers van deze prachtige kunstwerken. De expositie is te bezichtigen tijdens de kantooruren van het gebouw aan de Vloeddijk. We nodigen bezoekers van harte uit om een stem uit te brengen op hun favoriete kunstwerk. De winnaar met de meeste stemmen wordt feestelijk bekend gemaakt tijdens Quintus Open door Hendrik Jan Houtsma (directeur Quintus) op donderdag 27 september om 17.00 uur. De werken zijn te zien op de begane grond en op de 1e verdieping in de linkervleugel van het gebouw.

Rondleiding
Wil je wat meer weten over de achtergrond van de werken of over de maker? Op maandagmiddag 10 september kunnen belangstellenden tijdens de 'Quintus Open 50+ Startmiddag' een rondleiding en uitleg krijgen langs de cursistenexpositie in het gebouw. Ben je wat jonger dan ben je natuurlijk ook van harte welkom! Opgave voor deze gratis middag is niet nodig. Schuif gewoon gezellig aan bij de koffie/thee vanaf 13.00 uur. De rondleiding begint om 13.30 uur.
Lees meer...
De zomervakantie staat voor de deur, even uitrusten van alle drukte. Maar na zes weken kan de verveling toeslaan. Quintus biedt uitkomst met de Summerschool! Van dinsdag 28 t/m donderdag 30 augustus organiseren we maar liefst 10 zomerse workshops voor jong en oud!

Jabedabedoe! De Quintus Summerschool begint op dinsdag met de coole workshop ‘Flintstone auto ontwerpen en maken’ gevolgd door een heuse race op de binnenplaats van Quintus. Overige kinderworkshops tijdens de Summerschool zijn Peuterdans, Kleuterdans, Oliepastel 4-7 of 8-12 jaar, ‘Ga uit je plaat! No X-Perienceband’ en de theaterworkshop ‘Ik ga op reis en neem mee...’.
Jongeren (14+) en volwassenen die graag zingen of richting het nieuwe koorseizoen hun stem weer willen opwarmen, gaan aan de slag met zomerse nummers bij de workshop ‘Meerstemmig Zingen’. Zangdocent Arla Brandsma neemt je mee op reis met je stem. Met je schetsboek op pad in Kampen? Doe dan woensdagochtend de workshop Urban Sketching voor volwassenen.

Workshops Ballet gevorderden
Ben jij een gevorderde balletleerling die het vreselijk vindt om in de zomervakantie niet te kunnen trainen? Dan is de Summerschool dé kans om in te trainen voor het nieuwe seizoen! De workshops met intrainlessen op dinsdagavond wordt gegeven door Andres Lopez, dansdocent klassiek ballet bij Lucia Marthas en docent privélessen klassiek ballet bij Quintus.
De prijzen van de Quintus Summerschool variëren per workshop vanaf €5 p.p. Kijk hier voor het volledige aanbod. Of bel voor meer info met 038-3371200.
Lees meer...
Muziek maken, zingen, dansen, toneelspelen en creatief bezig zijn: daar blijf je jong bij! Quintus Open – ons jaarlijkse evenement boordevol open lessen van 10 t/m 15 en 24 t/m 27 september - gaat daarom van start met een bruisend (gratis!) middagprogramma voor 50-plussers op maandag 10 september van 13.00 tot 16.30 uur.

Quintus biedt een scala aan activiteiten voor jong én oud. Om 50-plussers te laten ervaren wat wij speciaal voor hen in petto hebben, organiseren we de Quintus Open 50+ Startmiddag. Op het programma staan workshops theater, dans, Zing je fit en Zet je brein in beweging. Wie van zingen houdt, kan meedoen of een kijkje nemen bij het nieuwe Maandagmiddagkoor (klassiek) of Rock Oud Loud, het 50+ pop- en rockkoor van Quintus. Liefhebbers van kunst krijgen een rondleiding en uitleg langs de cursistenexpositie in ons sfeervolle gebouw. Opgave voor deze gratis middag is niet nodig. Schuif gewoon gezellig aan bij de koffie/thee vanaf 13.00 uur.

Alle leeftijden
Quintus Open is natuurlijk voor álle leeftijden de ideale gelegenheid om te snuffelen bij lessen, vragen te stellen aan docenten en te ontdekken welke cursus van Quintus het beste bij je past! Van 10 t/m 15 september zijn er open lessen muziek, dans en theater voor alle leeftijden. Ook de kinderateliers tekenen, schilderen, bouwen, boetseren en mode beginnen deze week dus kinderen die belangstelling hebben, neem een kijkje! Kijk hier voor het uitgebreide programma. 

Kunst & Ambacht voor volwassenen
Vanaf 24 september start het seizoen van onze cursussen kunst & ambacht voor volwassenen. Deze lessen zijn van maandag 24 t/m donderdag 27 september vrij toegankelijk voor belangstellenden. Kijk hier voor het programma-overzicht.

Kijk voor achtergrondinformatie, filmpjes, leuke weetjes en het programma ook op www.echtwatvoorjou.nu!!!
Lees meer...
Je hebt ze vast wel eens zien optreden tijdens het Open Huis of Full Color Festival: onze verschillende Quintus-popbands. Lijkt jou dat ook wel wat? Dan hebben we goed nieuws, want de tarieven van onze popbands voor muziekleerlingen zijn verlaagd!
Quintus vindt het belangrijk dat muziekleerlingen – naast de lessen op hun eigen instrument - ook in een band of ensemble samenspelen. Om dit voor zoveel mogelijk leerlingen mogelijk te maken, zijn de tarieven verlaagd. Als Quintusleerlingen betaal je voor een heel seizoen nog maar €80 (10 termijnen van €8), omgerekend ongeveer €2 per les/repetitie! Bij tussentijds instromen, wordt het cursusgeld uiteraard verrekend (zie voorwaarden elders op deze site). Niet-Quintusleerlingen kunnen ook meespelen in popbands, zij betalen €160 per seizoen. Dus zing je graag, volg je zangles, speel je piano, keyboards, (bas)gitaar of drums of volg je muziekles op één van deze instrumenten? Dan zijn onze popbands écht wat voor jou!

Schrijf je in!
Spelen in een popband is niet alleen goed voor je muzikale ontwikkeling, het is natuurlijk ook superleuk! Naast de reguliere muziekles op je eigen instrument, oefen je wekelijks met andere leerlingen van gelijke leeftijd en niveau in een band. De popbands zijn voor Quintusleerlingen én muzikanten/zangeressen van buiten Quintus in de leeftijd tot en met 20 jaar. Word je bijna 21, kijk dan op de site of er een band bij Quintus is waaraan je wilt meedoen of laat ons weten dat je in een band wil spelen en met genoeg aanmeldingen starten we een nieuwe! Na de zomervakantie begint de formatie van nieuwe bands. Laat dus zo snel mogelijk weten of je mee wilt doen. Je kunt je interesse kenbaar maken bij je docent of bij de receptie van Quintus. Maar bellen of mailen kan natuurlijk ook: info@quintuskampen.nl of tel. 038-3371200. Kijk hier voor meer informatie en inschrijven!
Lees meer...
De expositie van cursisten tekenen, schilderen, grafiek en keramiek loopt nog tot en met 30 september 2018. Wij zijn trots op de makers van deze 100 prachtige kunstwerken! Alle bezoekers van Quintus krijgen de mogelijkheid te stemmen op hun favoriete kunstwerk van de Cursistenexpositie. Bij de receptie van Quintus kun je je stem uitbrengen. Een looplijst van de deelnemers en hun werken is ook daar te vinden.
De winnaar met de meeste stemmen zal feestelijk bekend worden gemaakt tijdens Quintus Open door Hendrik Jan Houtsma (directeur Quintus) op donderdag 27 september om 17.00 uur.
Lees meer...
Quintus organiseert op zaterdag 8 september de eerste maandelijkse Kunstmiddag van het nieuwe cursusseizoen. Op het programma staan vier fijne workshops: Zet je brein in beweging, Creative Bookmaking: oud papier in een fantastisch jasje, Grenzeloos Handletteren en Bezing de stad in een chanson.

De muziekworkshop ‘Zet je brein in beweging’ (14.00-15.00 uur) is gebaseerd op de vrolijke RGM-methode van de Amerikaanse jazzdrummer Ronnie Gardiner. De oefeningen op muziek verbeteren je denksnelheid, geheugen, concentratievermogen, energie en spierkracht. Bij Creative Bookmaking (14.00-16.00 uur) maken deelnemers van oud papier een nieuw, eigen gebonden boekje die ze kunnen vullen met fantasierijke voorstellingen. Grenzeloos is het thema van de quote die je bij de workshop Handletteren (14.00-15.30 uur) op landkaartpapier verwerkt tot een eigen kunstwerk. Tot slot maak je bij de workshop ‘Bezing je stad in een chanson’ (14.00-15.30 uur) aan de hand van dit muziekgenre een denkbeeldige rondleiding door de stad.

Kosten voor deelname aan de workshops tijdens Kunstmiddagen - elke 2e zaterdag van de maand! - zijn altijd €7,50 p.p. Bij enkele workshops betaal je €2,50 materiaalkosten. Inschrijven kan hier of meld je voor aanvang even bij onze infobalie en vraag of er nog plek is! Bellen kan ook: tel. 038-3371200. 
Lees meer...
Deze week stond bij Quintus in het teken van de diplomaregen! Na flink wat zwoegen en zweten voor de muziekexamens, namen maar liefst 170 muziekleerlingen hun diploma A, B of C in ontvangst. Vier daarvan behaalden zelfs het D-examen, het hoogst haalbare muziekexamen dat aansluit bij het toelatingsniveau voor het conservatorium: Aniek Breet (trombone), Angelien Huisman en Elsemarie Dekker (beide dwarsfluit) en Elisabeth Haase (cello). Van alle examenkandidaten zijn nog eens 6 cum laude geslaagd waaronder Elisabeth Haase. Voor alle 170 kandidaten, namens het voltallige Quintusteam: nogmaals van harte gefeliciteerd en chapeau! 
Lees meer...
‘Wie bang is voor kunst, is bang voor het leven.’ Met deze conclusie eindigde drs. Frank Huser vorige maand bij de opening van de expositie van kunstenaar Henk Jans in De Sigaar aan de Botermarkt zijn betoog over wat Kunst nu eigenlijk is. Een interessant betoog dat aanzet tot nadenken. Een samenvatting:
Frank Huser: “Je hebt soms van die woorden die voor verwarring kunnen zorgen. Omdat mensen het woord verkeerd gebruiken en denken de betekenis te kennen, maar dat nu juist niet doen (...). Woorden kunnen ook voor verwarring zorgen omdat ze in een verschillende context een andere betekenis hebben. In het meest ingewikkelde geval gelden al deze verwarrende zaken tegelijkertijd en is de consequentie dan al gauw dat mensen het in een gesprek wel over hetzelfde woord hebben, maar tegelijkertijd een totaal ander beeld hebben van waar het desbetreffende gesprek over gaat.

Nep
‘Kunst’ is zo’n woord. Als zelfstandig naamwoord is het al moeilijk omdat bijna iedereen wel zo zijn of haar eigen definitie heeft van kunst: kunst moet esthetisch zijn, kunst moet je aan het denken zetten, kunst moet tastbaar zijn en kunst met dieren (Tinkerbel) is geen kunst. Het kunstenaarschap is een vrij beroep. Iedereen kan zeggen dat hij of zij kunstenaar is en dus kan iedereen zeggen dat wat hij of zij maakt of presenteert of doet, een kunstwerk is. Lastig.
Wanneer men over iets zegt dat het ‘kunst’ is kan met ook bedoelen dat het nep is. Kunstgras bijvoorbeeld. Of een kunstgebit. Kunstleer. Of wat te denken van iemand die een kunstje doet? Dan betekent kunst zoiets als een trucje. Of is iemand die kunst maakt een kunstenaar? Om het even heel grof te benoemen, ben ik ook een kunstenaar als ik een aquarelcursus heb gevolgd en bij de Xenos gekochte schilderdoeken vanuit mijn emotie met plakkaatverf bedek?
Ik wil één hardnekkig misverstand uit de wereld helpen. Vaak wordt namelijk verondersteld dat kunst ‘mooi’ is of zou moeten zijn. Dit is een misverstand. ‘Mooi’ kan een eigenschap zijn van heel veel dingen – eigenlijk van alles wat waarneembaar is: een lichaam kan mooi zijn of een stem, een schip of een auto, een verhaal of een theorie. Mensen houden van mooie dingen – we luisteren en kijken liever naar iets moois dan naar iets lelijks. Met kunst heeft dat niet zoveel te maken. Dat wil zeggen: ook van kunst – van dans en beeldhouwkunst, keramiek en muziek, schilderijen en literatuur, toneel film en fotografie - willen we graag dat het mooi is. Maar dat iets mooi is, wil niet zeggen dat het kunst is en omgekeerd. Er is nogal wat kunst die helemaal niet mooi is.

Context
De betekenis van kunst is onmogelijk vast te stellen zonder de context van het woord. Het kan betekenen dat iets nep is, het kan betekenen dat iets geënsceneerd is. Maar er bestaat ook altijd de mogelijkheid dat kunst een fascinerende spiegel van de realiteit is. Mensen maken kunst om hun leven vorm en betekenis te geven. De twaalf procent - vooral oudere - mensen die volgens een enquête in de NRC kunst beschouwen als een spiegel van de samenleving heeft bijna 100% gelijk. Kunst is een spiegel van het leven – van het samen leven maar ook van het alleen leven en van het leven in het algemeen. Zingen of muziek maken, verhalen vertellen of gedichten lezen, fotograferen of naar de film gaan – het gaat altijd over aspecten van het leven. Niets is de kunst vreemd omdat niets het leven vreemd is.

Spiegel
Wat kunst anders maakt dan andere vormen van cultureel bewustzijn, zoals het nieuws, geschiedenis, politiek of filosofie, is dat kunst het leven nabootst, het weergeeft als een echte levende gebeurtenis. Kunst spiegelt de ervaring – het geeft die ervaring een waarneembare vorm. Dankzij die vorm kunnen we de ervaring voelen, ernaar luisteren of kijken, er met elkaar over praten en erover nadenken. Dat is de kern van de verbeelding. Kunst brengt het leven in beeld – in beweging, in dans, in klank, in muziek, in voorwerpen, in beeldhouwkunst, in taal, in literatuur en in beelden.

Zelfbewustzijn
We gebruiken kunst om onze ervaring, ons bewustzijn, te verbeelden – en er zo greep op te krijgen. Dat laatste is belangrijk omdat het de alomtegenwoordigheid van kunst verklaart: kunst is geen grapje of een vrijblijvend tussendoortje. Het helpt ons inzicht te krijgen in onszelf, in anderen. Kunst draagt bij aan ons zelfbewustzijn en daarmee aan ons zelfbeeld en onze identiteit. Als we handelen, doen we dat op grond van een zelfbeeld en het beeld dat we van anderen hebben. Vandaar het immense belang voor mensen – altijd en overal – van kunst. Kunst is de spiegel die we gebruiken om inzicht te krijgen in wie we zijn en wie anderen zijn. Niet op een abstracte, conceptuele of theoretische manier, maar via verbeelding van de ervaring. Kunst is één van de vormen van zelfbewustzijn – zowel persoonlijk als gemeenschappelijk – waar we over beschikken. En het is de vorm van zelfbewustzijn die ons – omdat het een ervaring is – vaak het meest direct raakt. Daarom wil wie aan de macht is in een samenleving doorgaans kunst graag controleren – omdat kunst het bewustzijn scherpt. Wie bang is voor kunst is bang voor het leven (...).”

Quintus Nieuwsbrief

Eenmaal per maand informeert Quintus je via een nieuwsbrief over nieuws, boeiende evenementen, activiteiten en leuke presentaties. Wil je automatisch op de hoogte blijven? Meld je dan aan! Overigens: je zit nergens aan vast; je kunt jezelf gemakkelijk vanuit de nieuwsbrief afmelden.
category