Vragen ?

Proefles

Aanvraag voor een gratis proefles

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is geen correct e-mailadres

Lees meer...
‘Met z’n allen voor één.’ Onder dat motto brengt RTV IJsselmond sinds deze week op werkdagen tussen 12.00 en 13.00 uur ‘IJsselmond Informatief’, een live programma met nieuws, mooie verhalen, tips, kunst en cultuur van en voor Kampenaren. ‘Samen komen we door deze corona-crisis heen.’

In deze tijd waarin veel mensen thuis moeten blijven, maakt RTV IJsselmond een speciaal (tijdelijk) programma: ‘IJsselmond Informatief, Met z’n allen voor één’. Presentatrice Dilys Derksen van Het Beste van Kampen brengt elke dag het laatste nieuws rondom het coronavirus vanuit het meldpunt van Welzijn Kampen. Dilys: “Maar het programma bevat vooral ook veel leuke onderwerpen! Bekende en minder bekende Kampenaren schuiven aan met mooie verhalen, tips om je thuis te vermaken, kunst, cultuur, beweging maar ook verzoeknummers van luisteraars. Zo blijven we toch een beetje met elkaar verbonden; samen komen we door deze coronacrisis heen!’.

Samenwerking
Het programma IJsselmond Informatief wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Kampen en uitgevoerd door Het Beste van Kampen (een initiatief van Stadsgehoorzaal Kampen, Stadsarchief Kampen, Stedelijk Museum Kampen, Bibliotheek Kampen, Quintus Kampen en Welzijn Kampen). Natuurlijk met grote dank aan RTV IJsselmond, de publieke lokale media-instelling voor de gemeente Kampen e.o. IJsselmond Informatief is te beluisteren/bekijken op maandag t/m vrijdag van 12.00 tot 13.00 uur via de TV, op de radio (106.4 FM ether en 104.1 FM Kabel) of online (www.rtvijsselmond.nl). Tips, mooie verhalen en verzoeknummers zijn welkom bij de redactie: info@rtvijsselmond.nl.
Lees meer...
UPDATE, MAANDAG 16 MAART 2020

Extra bericht van Quintus

‘Sluiting van Quintus voor publiek; geen cursus en lessen tot 6 april vanwege de maatregel van het kabinet’


Kampen, IJsselmuiden, 16 maart 2020


Beste cursist, leerling, ouder, verzorger,

In verband met het coronavirus heeft het kabinet gisteren een aantal maatregelen aangekondigd. Wij voelen hierin ook onze verantwoordelijkheid; voor jou en onze medewerkers. Om die reden vervallen vanaf vandaag de lessen, cursussen en evenementen op onze locaties in Kampen en IJsselmuiden (in principe tot 6 april).

We vinden het bijzonder vervelend dat je geen les/cursus kunt volgen. We hopen op en danken je alvast voor je begrip voor deze noodgedwongen maatregel om de verspreiding van het virus te beperken.
We maken een plan hoe we omgaan met de uitval van de lessen en cursussen. Hier gaat zorgvuldigheid voor snelheid. We komen (uiteraard) met een passende oplossing en zullen je hier uiterlijk in de eerste week van april verder over informeren. Daarnaast onderzoeken we eventuele online, alternatieve manieren van lesgeven. Zodat je ook thuis met muziek, dans, theater en de beeldende kunsten vooruit kunt.

Op onze website www.quintuskampen.nl vind je het laatste nieuws dat voor jou van belang kan zijn.
Wanneer je vragen, opmerkingen en tips hebt, neem gerust contact met ons op. Dat kan bij onze collega’s van de receptie, via info@quintuskampen.nl of bij je docent.

Het allerbelangrijkste: zorg in deze tijd goed voor jezelf én voor elkaar!

Met dank en een vriendelijke groet,Hendrik Jan Houtsma
Directeur – bestuurder


Let op: we houden de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. Wij informeren ons publiek via deze site en onze social media kanalen. Cursisten brengen wij daarnaast regelmatig op de hoogte via een persoonlijk bericht.

Lees meer...
I.V.M. MAATREGELEN RONDOM HET CORONAVIRUS KAN L'CHAIM HELAAS NIET DOORGAAN. WE PROBEREN HET PROJECT TE VERPLAATSEN NAAR EEN NIEUWE DATUM. ZODRA HIEROVER MEER BEKEND IS, INFORMEREN WE JE VIA DEZE SITE.

Er komen grote namen uit de wereld van de klezmer naar Kampen! Alex Jacobowitz, Rolinha Kross en Amit Weisberger zijn zaterdag 18 april bij Quintus te gast voor inspirerende workshops en muzikale optredens tijdens L’Chaim. Deze Quintus Extra zaterdag staat - net als de rest van Kampen op 18 april - helemaal in het teken van 75 jaar bevrijding.

‘L’Chaim’ is Hebreeuws voor ‘Op het leven!’ Hoe kun je de vrijheid en het leven beter vieren dan met zang en muziek? Speel jij viool of een ander instrument dat perfect past binnen de klezmer, dan is deze workshop van Amit Weisberger een uitgelezen kans. Deze Israëlische violist, danser, acteur en zanger is veelgevraagd workshopleider door heel Europa. Tijdens L'Chaim leert hij jou de bijna vergeten, oorspronkelijke, vooroorlogse klezmertunes op gehoor te spelen. Kosten €30/€35, tijd 10.00–16.30 uur.

Belevenis
Voor slagwerkers, percussieleerlingen maar ook liefhebbers van klezmer is de interactieve workshop van Alex Jacobowitz een aanrader. De workshops van deze rondreizende Joodse beroepsmuzikant/marimbavirtuoos zijn mede door zijn humor en enthousiasme een belevenis op zich! Jacobowitz weet jong en oud aan te spreken. De workshops (11.00-12.00u en 15.00-16.00 uur) zijn daarom voor alle leeftijden (volwassenen, jongeren en kinderen vanaf 8 jaar) en alle niveaus (beginners en gevorderd). Entree €5/€7,50.
Verder op het programma: een Jiddische zangworkshop van zangeres Rolinha Kross voor jongeren en volwassenen (14.00-16.30 uur). Kross toerde onder andere met Ramses Shaffy en Willem Nijholt, trad driemaal op in het Concertgebouw in Amsterdam en maakte furore bij ‘De Wereld Draait Door’. In haar workshops maakt zij een combinatie van Jiddische en Oost-Europese liedjes waarbij ze een sfeer creëert van openheid en enthousiasme. Ervaring is niet nodig. De workshop is voor alle niveaus (€20/€25).

Slotconcert
Deze Quintus Extra dag sluiten we af met een heerlijk L'Chaim Concert om 19.30 uur. Met optredens van Alex Jacobowitz, Rolinha Kross onder begeleiding van accordeonist Hans Derksen en het duo Doï Klezmorim, bestaande uit Amit Weisberger en Mihai Trestian. Kaarten à €7,50 reserveren kan hier>>. Aan de zaal is de entree €10 p.p. Voor aanmelden voor of info over de andere workshops kijk je hier>>  of bel 038-3371200.
Lees meer...
Wist je dat we bij Quintus ook activiteiten organiseren voor de sector zorg en welzijn? Muziek maken of iets beeldends, dansen, theater: alles is mogelijk. Deze activiteiten kunnen ook plaatsvinden op locatie, bijvoorbeeld in een zorginstelling of wijkcentrum. Graag komen we met cursisten of andere betrokkenen in contact die ideeën hebben voor een specifieke groep, bijvoorbeeld doordat ze met mensen werken die liever aangesproken worden op de dingen die ze wél in plaats van niet kunnen. In gesprek met Trudi Brink van Quintus.

Trudi Brink is bij Quintus de contactpersoon voor alle activiteiten binnen zorg & welzijn: “Bij Quintus is het mogelijk om vanuit verschillende intenties lessen te volgen. Je kunt ambitieus zijn en proberen een bepaald niveau te halen. Andere mensen gaan jaren achtereen naar een cursus vanwege de ontspanning. En dan is er nog het sociale aspect: onder de mensen zijn, of nieuwe mensen willen leren kennen. Maar waarvoor je ook komt, je kunt altijd bij Quintus terecht. Want onze docenten zijn gewend om aan te sluiten bij een ieders mogelijkheden en wensen.”

Ambassadeurs
Volgens Trudi komen er daardoor steeds meer vragen binnen bij Quintus, in het bijzonder vanuit de hoek van zorg en welzijn. Enkele voorbeelden:
  • Is het mogelijk dat een kunstdocent een workshop aan ouderen in een zorginstelling geeft, of met leerlingen een klein optreden verzorgt?
  • Kunnen jullie ons bijstaan met het verzinnen van activiteiten voor mensen die de Nederlandse taal beter willen leren spreken?
  • Is er een docent die jongeren kan helpen zich op een artistieke manier uit te drukken?
Trudi: “Het antwoord op al deze vragen is ‘ja’, omdat we bij Quintus heel goed beseffen dat persoonlijke ontwikkeling voor iedereen belangrijk is en dat dit mensen mogelijkheden geeft om maatschappelijk mee te doen. Het is opvallend dat veel van de bovengenoemde vragen via cursisten bij ons binnenkomen. Zij werken bijvoorbeeld in de zorg, bij een welzijnsinstelling, in het speciaal onderwijs of doen vrijwilligerswerk bij een maatschappelijke organisatie. Tegelijkertijd zijn zij bekend met de mogelijkheden die Quintus biedt doordat ze in hun vrije tijd een cursus volgen. Deze cursisten blijken in de praktijk ook onze ambassadeurs te zijn: zij geven onze docenten de gelegenheid om meer mensen in aanraking te brengen met kunst. Hierbij gaat het vaak om personen voor wie het niet vanzelfsprekend is om muziek te maken, te spelen of dansen, of om beeldend werk te vervaardigen. Meestal is het bereiken van een hoog niveau voor hen ook niet belangrijk maar ligt de nadruk meer op ontspanning en ontmoeting.”

Ideeën
Ben jij werkzaam en in de zorg & welzijnssector en kom je - deze tekst lezend - op ideeën voor een workshop of activiteit bestemd voor de mensen met wie je werkt? Of wil je gewoon meer informatie? Laat het ons weten! Je kunt contact opnemen met Trudi Brink via t.brink@quintuskampen.nl. Zij maakt een afspraak om de mogelijkheden voor jouw doelgroep te verkennen. Bij voorbaat hartelijk dank voor je vraag!
Lees meer...
‘Razend enthousiast en supertrots!’ Bij het Almere College is donderdag 16 januari een aantal glas-in-loodramen feestelijk onthuld door leerlingen Nine d' Hondt, Tygo Kattenberg, Marit Zweers en Mo Arafat (van links naar rechts). De glaskunst van eigen makelij is het resultaat van een kunstproject van het Almere College in samenwerking met Quintus en het Stedelijk Museum Kampen.

Met ruim 150 leerlingen uit acht klassen is er bij Quintus in drie dagen aan vijf glas-in-loodramen gewerkt. “We gaan jaarlijks met onze leerlingen naar een tentoonstelling rondom een bepaald thema of materiaal, waarmee we dan vervolgens aan de slag gaan. Dit jaar bezochten we de glasexpositie van Bernard Heesen in het Stedelijk Museum Kampen. De glasworkshops van Quintus sloten daar naadloos op aan”, vertelt Miriam Vissers, docent beeldende vorming aan het Almere College. Ook de leerlingen bleken ‘razend enthousiast’. “We zijn een ontmoetingsschool dus de kennismaking met Quintusdocent en kunstenaar Chris de Goede en zijn enthousiasme en passie voor de glaskunst was een groot succes. Maar ook het kennismaken en werken met glas vonden de leerlingen geweldig. Ze hebben allemaal zélf een ontwerp gemaakt rondom uiteenlopende thema’s: van de natuur en Kamper Kogge tot de Muppets. Van elke leerling is een eigen glasfusion kunstwerkje terug te vinden in de glas-in-loodramen, die op verschillende plekken in ons schoolgebouw aan de Marinus Postlaan een mooi plekje hebben gekregen. We zijn er supertrots op!”
Lees meer...
Vanaf zaterdag 8 februari gaat de Quintus Academie van start; dit jaar geheel in het teken van 'De Schilderijententoonstelling' van componist Modest Mussorgsky! We willen dit bijzondere muziekwerk met zoveel mogelijk deelnemers en verschillende instrumenten uitvoeren en nodigen daarom zowel leerlingen als externe instrumentalisten (alle leeftijden vanaf 10 jaar) uit om mee te doen. 
De Schilderijententoonstelling bestaat uit korte stukken van verschillend karakter. Elk stuk is een muzikaal verhaal dat gekoppeld is aan een schilderij. In dit project vormen de leerlingen van de Jong Talentklas Quintus de basis en alle andere deelnemers sluiten hierbij aan. De lessen/repetities van de Quintus Academie zijn gepland op vier zaterdagmiddagen: 8 en 29 februari, 14 en 28 maart van 13.30 tot 15.00 uur. Vanaf de 3e repetitie zal orkestdirigent Roeland Robert aanwezig zijn om ons tot nóg betere resultaten te brengen. De eindpresentatie is op zaterdag 16 mei tijdens het Open Huis van Quintus. Daarbij haken ook de afdelingen Dans en Kunst & Ambacht aan.

Aanmelden
Speel jij een akoestisch instrument op minimaal B-niveau (voorkeur voor strijk-, koper- of houtblaasinstrumenten), ben je gemotiveerd om je breder te ontwikkelen en ervaring op te doen? Meld je dan vóór 27 januari aan voor de Quintus Academie! Deelname voor Quintusleerlingen is gratis. Zij kunnen dit overleggen met hun docent en zich aanmelden via info@quintuskampen.nl. Externe deelnemers betalen €75 en kunnen zich hier aanmelden. 

Voor meer informatie, kan je contact opnemen met docent Hetty Floors via onze infobalie, tel. 038-3371200 of mail naar info@quintuskampen.nl.
Lees meer...
Creatief bezig zijn, maakt gelukkig, geeft energie én zelfvertrouwen! Nieuwe dingen leren is bovendien goed voor je brein. Alle reden om te kijken of er in ons cursusprogramma iets voor jou bij is! Weinig tijd? Geen punt. Kies voor de korte cursussen die deze en volgende maand weer van start gaan!
Het blijkt keer op keer uit allerlei onderzoeken. Muziek, dans, theater, creatieve activiteiten: het houdt je gezond en je wordt er blij van. Dat begint al bij de allerjongsten. Dus kom met je kind naar Muziek op Schoot, Kleuteravontuur met muziekinstrumenten, Peuterdans, Kleuterdans, Kleuterfluit, Muziekstart, een Muzikale Speeltuin of het Modeatelier voor kinderen.

Jongeren & volwassenen
Ook voor jongeren en volwassenen staat er van alles op het programma waar je blij van wordt. Ga Botanisch Schilderen, Regisseren, Presenteren, Rappen of Fotograferen. Leer een ambacht als glas-in-lood, glasfusion of edelsmeden. Unieke nieuwkomers zijn de cursussen ‘Recycle Kunst’ van docent Mattias van Wijnen en ‘Fotografie: Personal Project’ van kunstenares/fotografe Ursula van de Bunte. Ook nieuw is Dans Anders, voor deelnemers met een lichamelijke beperking. Voor meer info over inhoud, startdata en prijzen, kijk je hier of bel 038-3371200.
Lees meer...
Als Quintus zijn we sinds 2002 te vinden in ons sfeervolle centrum voor kunst en kunsteducatie aan de Vloeddijk 38. Maar wist je dat onze geschiedenis terugvoert tot twee eeuwen terug?! 180 jaar, om precies te zijn. Het getal 180 staat daarom deze maand centraal tijdens allerlei leuke pop-optredens en activiteiten. Van cartoonportret in 180 seconden en een ‘180 canon Viva la Musica’ tot 180 gelukwensen en een prachtig gedicht. Hierbij een terugblik op een veelbewogen periode in de Kamper kunst- en muziekgeschiedenis.

We schrijven het jaar 1839. De Zang- en Instrumentaalschool ziet het levenslicht. De eerste stadsmuziekmeester, de heer J.L. Henrich, geeft zelf onderwijs op alle strijk- en blaasinstrumenten en in zang en gitaar. De instrumentale lessen zijn gratis en op de zangschool mogen alleen kinderen van leden van de plaatselijke afdeling van ‘Toonkunst’ worden onderwezen tegen betaling van drie ouderwetse guldens per jaar. In 1843 neemt het stadsbestuur het initiatief tot de oprichting van een eigen muziekkorps. Lange tijd werd de stad op harmoniemuziek getrakteerd door de blazers van het in Kampen gelegerde garnizoen. De militaire kapellen waren echter door de regering afgeschaft en in die leemte wil men graag voorzien.

Stedelijke muziekschool
In 1868 - 25 jaar later dus - vindt de gemeente het noodzakelijk om te komen tot ‘eene muzijkschool, om leden voor het muzijkcorps te kunnen aankweken’, zo is te lezen in de archieven. Hiermee krijgt de zang- en instrumentaalschool uit 1839 een nieuwe status en wordt de leiding opgedragen aan een directeur, voorheen lag die in handen van de stadsmuziekmeesters en kapelmeesters. In 1870 wordt de muziekschool op nieuwe leest officieel geopend. Artikel 1 van een eerste verordening luidt: ‘De muzijkschool heeft ten doel het stedelijk muzijkcorps te verbeteren en de lust ter beoefening van blaas- en strijkinstrumenten zoomede van deze zang te bevorderen’. In 1883 wordt deze doelstelling verder verruimd tot ‘opwekking tot beoefening van muziek en zang, opleiding en versterking van het muziekcorps.’ De Stedelijke Muziekschool is in die tijd gehuisvest aan de Oudestraat 19 tussen Meerminnensteeg en Lutherse steeg, geen ideale toestand omdat het pand tevens fungeert als ijklokaal, lotingruimte voor de nationale militie en oranjerie voor niet-winterharde planten. In 1891 wordt de muziekschool daarom ondergebracht in de Latijnse School aan de Nieuwe Markt.

Vloeddijk 159
Vanaf 1928 zijn docenten en muzikanten ambtenaren ‘in de zin der pensioenwet’ en worden dan ook door de gemeente aangesteld. In 1949 verhuist de muziekschool opnieuw. Ditmaal naar de oude Infirmerie (militair hospitaal) aan de Vloeddijk 159A (zie foto, SNS Historisch Centrum / Frans Walkate Archief / Stentorcollectie.). In de volgende vijftig jaar is dit de locatie waar in Kampen en IJsselmuiden vele generaties muziekonderwijs genieten en die – hoewel inmiddels omgevormd tot appartementen - tot op de dag van vandaag in de volksmond als muziekschool te boek staat.

Lees meer...

‘t Speelwerk
Even terug naar het jaar 1969. In Kampen wordt de Werkgroep Kreatieve Vorming ’t Speelwerk opgericht door onder andere Hans Mook en wijlen Wim van ’t Oever. Dit gebeurt in navolging van initiatieven elders, met als eerste de oprichting van de Werkschuit in Amsterdam in 1950. In het begin is bij ’t Speelwerk alleen sprake van cursussen voor kinderen. Maar al snel begint er behoefte aan een breder aanbod voor alle leeftijden te ontstaan: teken- en schildercursussen, fotografie, keramiek, modelboetseren, bloemschikken, werken in hout en een tijdlang ook sieraden maken en weven. Toneelspelen wordt in eerste instantie als dramatische expressie aangeboden, maar later komen er ook diverse productiecursussen, waaronder het inmiddels zeer geliefde Kindermuziektheater, een van de eerste samenwerkingsprojecten met de Stadsgehoorzaal en de Gemeentelijke Muziekschool. Met de komst van de video (in zwart-wit op tape) worden met beperkte hulpmiddelen zelfs al audiovisuele cursussen gegeven.

Vloeddijk 38
Omdat zowel de muziekschool als ’t Speelwerk al vele jaren klagen over de gebrekkige locaties, wordt al in een rapport daterend uit 1988 gesteld dat er binnen de nieuwe ruimte die voor een moderne muziekschool gezocht werd, ook rekening gehouden moest worden met de integratie van de activiteiten van ’t Speelwerk. Op 14 december 2000 neemt de Kamper gemeenteraad het historische raadsbesluit voor de verbouwing van de Vloeddijkkazerne aan de Vloeddijk 38 als huisvesting voor een centrum voor kunsteducatie. Op 6 september 2002 vindt de definitieve oplevering van het nieuwe onderkomen plaats en een week later de officiële opening als startsein voor een feestweek. De Muziekschool en ’t Speelwerk betrekken het gebouw dat, vanwege haar vijfde bestemming, de naam Quintus krijgt. De bestuurlijke fusie van beide organisaties volgt daarna.

Verzelfstandiging
Toch blijft het daar niet bij. Een nieuwe cultuurnota brengt in 2014 de opdracht tot verzelfstandiging met zich mee. Een flinke uitdaging die Quintus met succes weet te volvoeren. Op 1 januari 2017 is de Stichting Quintus, centrum voor kunst en kunsteducatie officieel verzelfstandigd. Anno 2019 heeft Quintus meer dan 60 – veelal parttime – docenten in dienst in alle kunstdisciplines (muziek, kunst & ambacht, dans, theater en schrijven), bedienen we àlle basisscholen in de gemeente Kampen met diverse kunsteducatieprojecten, onderhouden we goede contacten met de drie middelbare scholen in Kampen, vormen we een spil in de samenleving op het gebied van (amateur)kunst (van muziekverenigingen tot koren), breiden we onze activiteiten in het sociaal domein steeds verder uit en hebben we duizenden cursisten voor ons les- en cursusprogramma vrije tijd. Kortom, bij Quintus gaat een wereld voor je open…al 180 jaar!

Quintus Nieuwsbrief

Eenmaal per maand informeert Quintus je via een nieuwsbrief over nieuws, boeiende evenementen, activiteiten en leuke presentaties. Wil je automatisch op de hoogte blijven? Meld je dan aan! Overigens: je zit nergens aan vast; je kunt jezelf gemakkelijk vanuit de nieuwsbrief afmelden.