Vragen ?

Proefles

Aanvraag voor een gratis proefles

Bij veel lessen is het mogelijk eerst een proefles te volgen. Inschrijven kan hieronder; we nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is geen correct e-mailadres

Lees meer...
Jan Nuij en Tim Kok van de Grafiekwerkplaats Quintus hebben een eeuwenoude, grafische traditie nieuw leven ingeblazen. Vandaag, koppermaandag 11 januari (de maandag ná Driekoningen) presenteerden zij hun eigen ontworpen, gedrukte en gesigneerde koppermaandagprent ‘Pragmattica’. De prent is te koop via Quintus. Een deel van de opbrengst is voor KiKa.

Coppermaandag of ook wel kopper- of koppertjesmaandag is de eerste maandag na Driekoningen (6 januari). Over de uitleg van de naam copper of kopper bestaan verschillende opvattingen. Feit is dat koppermaandag al eeuwenlang een traditionele feestdag is voor de gilden. Op deze feestdag werden de gildebrieven voorgelezen en de privileges voor de gildeleden nog eens duidelijk opgesomd. Daarna zamelden de gildeleden geld in, dat vervolgens werd verbrast. Met deze traditie sloten zij de donkere periode rond de kortste dag af. Tegenwoordig is koppermaandag vooral een mooie traditie binnen de grafische industrie. Jan Nuij: “Drukkers en uitgevers maken een zogeheten koppermaandagprent om het nieuwe jaar in te luiden. Wij willen deze traditie nieuw leven inblazen binnen de Grafiekwerkplaats. Misschien inspireren we er zelfs andere kunstenaars mee om deze traditie volgend jaar voort te zetten.”

Pragmattica
Tim geeft uitleg over het ontwerp: “De eerste gang was een houtplaat met een witte ondergrond. Ook de tweede gang is een houtsnede in de vorm van een rode spiraal. De zwarte houtletters hebben we in de derde gang gestempeld en gezeefdrukt en vormen samen de titel ‘Pragmattica’. Met dubbele 't' vanwege matti, vriend. Wij zijn beiden pragmatisch ingesteld en vanuit die pragmatische rol binnen het GRAK en nu de Quintus Grafiekwerkplaats is onze vriendschap ontstaan.” De koppermaandagprent Pragmattica heeft een oplage van 45 stuks en is vanaf koppermaandag 11 januari te koop voor €50 per stuk. Medewerkers en cursisten van Quintus betalen €40. “Eén onderdeel van de traditie hebben we een beetje veranderd”, lacht Jan. “De opbrengst verbrassen we niet, maar schenken we aan een goed doel: KiKa, stichting Kinderen Kankervrij. ” Vanwege de sluiting van Quintus door de coronamaatregelen kun je de prent aanschaffen door een mailtje te sturen naar grafiekwerkplaats@quintuskampen.nl. Jan of Tim neemt dan contact met je op.
Lees meer...
De gemeente Kampen heeft maandag 4 januari als een van de eerste gemeenten in Overijssel het platform Sam& gelanceerd, samen met het bestuur van Sam& (dit spreek je uit als Samen). De officiele handeling werd verricht door cultuurwethouder Irma van der Sloot. Sam& is hét digitale loket voor alle aanvragen voor jeugdfondsen en vergoedingen die er zijn voor kinderen uit gezinnen met een kleine portemonnee. Ook bij Quintus kunnen kinderen lessen muziek, dans, theater of kunst & ambacht volgen met behulp van een vergoeding (Jeugdfonds Sport en Cultuur). Dit is dus voortaan aan te vragen via het loket Sam&: www.samenvoorallekinderen.nl

Sam& is een samenwerkingsverband van Leergeld Nederland, Stichting Jarige Job, Nationaal Fonds Kinderhulp en Jeugdfonds Sport & Cultuur. Samen zetten deze fondsen zich in om kinderen te ondersteunen die opgroeien in een gezin met weinig financiële middelen. Dit doen zij door allerlei voorzieningen te bieden op het gebied van o.a. educatie, sport, cultuur, het vieren van een verjaardag en vrije tijd. Dit doet Sam& in samenwerking met gemeenten, lokale partners en bedrijven.
Lees meer...
2021 is nog helemaal blanco. Wanneer kunnen we elkaar weer omhelzen? Wanneer mogen we weer op vakantie? Het is koffiedik kijken. Maar leegte schept ook ruimte: alle vrijheid dus om je agenda in te kleuren. Vanaf februari gaan we weer van start met een mooi programma voor korte cursussen. Wat maak jij bij Quintus?

Dansen in plaats van skiën. Improviseren in plaats van winkelen. Ambachtelijke druktechnieken in plaats van online vormgeven. Een lege agenda geeft ruimte. Voor veranderingen. Voor nieuwe dingen. Als het een beetje meezit de komende weken, hopen we vanaf 9 februari weer live van start te kunnen gaan met onze korte cursussen voor jong en oud. Geniet van de vrijheid van het maken, creatief bezig te zijn, je hoofd lekker leeg maken en om te doen wat je wilt! Maak jij het bij Quintus? Laat je inspireren door dit volledige voorjaarsprogramma!

Coronaproof
Onze cursussen zijn zo ingericht dat je in kleinere groepen met een max. aantal deelnemers veilig en verantwoord kunt werken, dansen, theater of muziek kunt maken. Goed om te weten: bij annulering van een workshop of cursus, zit je nergens aan vast.

Instromen bij jaarcursussen
Instromen bij onze lopende jaarcursussen dans, muziek, theater of kunst & ambacht kan natuurlijk ook. Meer weten? Vanaf maandag 4 januari is Quintus weer online geopend en kun je voor meer informatie mailen naar info@quintuskampen.nl of bellen met 038-3371200.

Voor nu namens het Quintusteam: een goed, gezond en creatief 2021 toegewenst!
Lees meer...

Update 13 januari 2021

Het hing al in de lucht, maar gisteravond werd het officieel. De lockdown wordt met drie weken verlengd en dus zal ook Quintus tot 9 februari fysiek gesloten blijven. Online gaan we verder op de ingeslagen weg. Sterker nog, er wordt hard gewerkt aan online uitbreiding! Zo komt er vanaf 1 februari een uitgebreid programma met online cursussen waaronder fotografie en tekenen. 

Daarnaast hebben we natuurlijk een inspirerend aanbod met live korte cursussen in de pijplijn maar die moeten vanwege de verlengde lockdown worden verschoven. De komende dagen zoeken we nieuwe startdata. Heb jij je ingeschreven voor een cursus of workshop in de periode tot 9 februari? Zodra hierover meer bekend is, brengen we je persoonlijk via de mail op de hoogte. 

Heb je vragen? Schroom dan niet om ons te bellen. De collega's van onze infobalie zijn van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar via tel. 038-3371200 of via info@quintuskampen.nl

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 15 december 2020

Naar aanleiding van de gisteravond door premier Rutte aangekondigde maatregelen, zal ook Quintus vanaf 15 december t/m 19 januari de deuren van de gebouwen in Kampen en IJsselmuiden helaas moeten sluiten voor onze cursisten, leerlingen en publiek. Net als in eerdere lockdowns, zullen we de lessen en cursussen zoveel mogelijk online verzorgen. De Kerstvakantie is van 21 december tot en met 3 januari 2021.

Vanwege de lockdown, schakelen we - met ingang van vandaag! - direct over op zoveel mogelijk online lessen. De docent zal hier afspraken maken met zijn of haar leerlingen en cursisten. Dit doen we op maat! En net als eerder is het mogelijk om - op afspraak en zonder in contact te komen met andere personen -  cursusmateriaal, werkstukken of een muziekinstrument te halen of te brengen. Neem hiervoor contact op met de infobalie (contactgegevens hieronder). 
 
Het afgelopen half jaar hebben we samen met jullie genoten van muziek, dans, theater en van kunst & ambacht. Dat gaat en ging coronaproof. Daar zijn we trots op en danken we jullie hartelijk voor. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. Dat kan bij onze collega’s van de informatiebalie via tel. 038-337 12 00 of info@quintuskampen.nl. Ook voor het maken van een afspraak voor het halen en brengen van spullen.

We vragen voor dit alles je medewerking en begrip, waarvoor alvast hartelijk dank. Tot slot wensen we jullie als Quintus-team alvast goede Kerstdagen en een fijne jaarwisseling toe. En vergeet daarbij - ondanks alles - niet te genieten! Want dat kan nog steeds: van kleine dingen, van onverwachte verrassingen. Tot ziens in 2021! 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 18 november 2020

Vanaf morgen - donderdag 19 november - kunnen de cursussen voor deelnemers vanaf 18 jaar weer starten. Dit betekent dat ook de ouder-en-kind cursussen zoals Muziek-op-Schoot en Peuterdans weer worden hervat. Verder ben je als (groot)ouder/verzorger voor het halen/brengen van je (klein)kind weer welkom in onze gebouwen. De aanpassingen zijn er vanwege de persconferentie van het kabinet, gisteravond.

Helaas is gebleken dat de koorcursussen voor volwassenen vooralsnog niet kunnen starten. Dit geldt ook voor de musical-zanglessen voor iedereen vanaf 13 jaar. Een onverwachte tegenvaller. Gezien de onderbouwing voor deze nieuwe richtlijn van de overheid en de positieve ervaring die we binnen Quintus met deze lessen hebben, doen wij ons best hiervoor alsnog toestemming te krijgen. We houden jullie op de hoogte!

De lessen van de cursisten Kunst & Ambacht die eens per twee weken een cursus volgen, gaan verder op de reeds geplande data. De les die de afgelopen twee weken niet doorgegaan is, wordt aan het eind van de cursus in overleg met de docent ingehaald. We willen je opnieuw bedanken voor de flexibiliteit en discipline waarmee de veranderingen en coronamaatregelen zijn opgepakt. En we zijn erg blij met het in ons gestelde vertrouwen. Voor nu pakken we gezamenlijk de draad weer op. Laten we het plezier erin houden en de veiligheidsmaatregelen precies maar ook ontspannen naleven! Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. Dat kan bij onze collega’s van de informatiebalie via tel. 038- 337 12 00 of info@quintuskampen.nl. Vragen stellen kan natuurlijk ook bij je docent.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 6 november 2020

Goed nieuws! De lessen en cursussen voor kinderen/jongeren tot en met 17 jaar kunnen (alsnog) doorgaan. Dat is vandaag gebleken naar aanleiding van een aanvulling op de besluiten in de noodverordeningen van de veiligheidsregio’s. Dit biedt mogelijkheden voor allerlei groepslessen die niet of nauwelijks online kunnen plaatsvinden.

Concreet: vanaf maandag 9 november hervatten we de lessen en cursussen voor kinderen/jongeren t/m 17 jaar in Quintus. Alle dans (m.u.v. ouder-kind-dans), theater (musical & toneel), groepslessen muziek (m.u.v. ouder-kind-cursus) en kunst & ambacht vindt in de gebruikelijke Quintus locatie plaats. Muziekles kan zowel online als in Quintus plaatsvinden, dit vanwege praktische reden (denk aan een rooster met alle leeftijden door elkaar). Dit gaat in overleg met de docent. We vragen ouders om hun kind bij de deur af te zetten en op te halen. Volwassenen en dus ook ouders en verzorgers, kunnen de komende twee weken helaas geen toegang tot de gebouwen krijgen.

Voor volwassenen vanaf 18 jaar zijn - zoals eerder deze week aangegeven - online lessen tot en met 18 november. Indien online les onmogelijk is, zorgen we voor een goed alternatief waar je blij mee bent! Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. Dat kan bij onze collega’s van de informatiebalie via tel. 038- 337 12 00 of info@quintuskampen.nl.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 4 november 2020

Naar aanleiding van de gisteravond door het kabinet aangescherpte maatregelen tegen het coronavirus, zijn we genoodzaakt onze locaties aan de Vloeddijk en in het Kulturhus te sluiten van donderdag 5 november tot en met woensdag 18 november aanstaande.

Stilzitten doen we natuurlijk niet! Waar mogelijk zullen we de komende twee weken de lessen online voortzetten. Docenten nemen hierover contact op met de leerling. Voor de lessen, cursussen, workshops en andere activiteiten die niet online kunnen plaatsvinden, zoeken we een nieuwe datum of passende oplossing. Hierover informeren we onze leerlingen en cursisten persoonlijk. Ook zijn we in gesprek met de branchevereniging, het ministerie en de veiligheidsregio. We zoeken voortdurend naar (meer) mogelijkheden om (amateur)kunstbeoefening veilig en duurzaam voor je mogelijk te blijven maken.

Op geen van onze locaties hebben we tot op heden te maken gehad met coronabesmettingen. Mede dankzij de discipline van het publiek, de opvolging van alle hygiënemaatregelen en een dosis geluk, hebben we samen een veilige plek gecreëerd waar we trots op zijn. We hopen dat de nieuwe maatregelen vruchten afwerpen zodat we vanaf donderdag 19 november verder kunnen op die huidige weg. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. Dat kan bij onze collega’s van de informatiebalie via tel. 038-3371200 of info@quintuskampen.nl. Via deze weg kunnen cursisten ook een afspraak maken voor het ophalen van werk en het halen/brengen van een muziekinstrument. Dat kan van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur. We vragen hiervoor je begrip en je medewerking. Alvast hartelijk dank!


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 17 oktober 2020  

Sinds woensdag 15 oktober jl. zijn er strengere coronamaatregelen van kracht. Voor Quintus blijft er veel gelijk op dit vlak. Wel vragen we iedereen vanaf 13 jaar, zowel cursisten als bezoekers, om vanaf maandag 19 oktober in de Quintus gebouwen een mondkapje te gebruiken. Dit geldt niet voor de lesruimte, wel voor de overige ruimten als entree, gang en foyer. Cursisten kunnen zonder mondkapje aan de les/cursus meedoen (conform richtlijn overheid). Cursisten Kunst & Ambacht vragen we een mondkapje te dragen bij de lesinstructie, indien deze plaatsvindt binnen 1,5 meter afstand. Je vindt alle maatregelen in dit protocol. 

Verder kunnen we op de huidige, veilige en verantwoorde voet verder. Dat wil zeggen: blijf thuis bij klachten, houd afstand, was je handen bij binnenkomst, reinig de materialen veelvuldig en volg s.v.p. de aangegeven looproutes. De belangrijkste manier om het virus buiten de deur te houden, is ons gedrag. Wanneer we ons samen aan de bekende basisregels houden, lukt dit! Dit hebben we in het voorjaar en tot nu toe bewezen. Het is rustig in de gangen, we ventileren ons ruime gebouw (soms is het wat fris, kleed je daarom warm aan) en iedereen houdt zich aan de richtlijnen, waarvoor dank! Dankzij de maatregelen waar we ons met z'n allen aan houden, kan je met een gerust hart en veel plezier bij Quintus langskomen. Zo kunnen we veilig dansen, musiceren, musical/toneel spelen en kunst maken. Samen komen we deze periode door, je bent en blijft van harte welkom bij Quintus! Ook voor deze korte cursussen die vanaf maandag 19 oktober van start gaan. Inschrijven is wel noodzakelijk i.v.m. het beperkte aantal plekken. Fijn om te weten: mocht corona roet in het eten gooien, zit je nergens aan vast! 

Heb je vragen? Stel ze alsjeblieft! Zo kunnen we een prettige en optimale omgeving voor iedereen scheppen. Onze collega’s van de informatiebalie helpen je graag verder, dat kan via tel. (038) 33 71200 of info@quintuskampen.nl. Graag tot ziens in Quintus!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 1 oktober 2020


Zoals het er nu voorstaat, kunnen alle activiteiten bij Quintus gewoon doorgaan! We waren natuurlijk al goed bezig, met ouders die buiten hun kinderen opvangen (waarvoor dank), even geen koffie en thee voor publiek (sorry...) en vele andere maatregelen. Je vindt alle maatregelen in dit protocol. 

In onze afweging tussen regels, adviezen en richtlijnen, hebben wij besloten onze bezoekers niet tot het dragen van een mondkapje te verplichten. Wel geloven we buitengewoon sterk in het effect van het naleven van onze basisregels. Daarom zetten we na de afgekondigde maatregelen op de persconferentie van maandag 28 september ook binnen Quintus 'de spreekwoordelijke puntjes op de i', bijvoorbeeld als het gaat om het volgen van de routing in ons gebouw (volg de aangegevens looproutes naar de verschillende afdelingen), het houden van 1,5 meter afstand en het wassen van de handen bij binnenkomst in ons gebouw. Want alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 7 september 2020

Het is gelukt! In de eerste weken na de zomervakantie mochten we ook eindelijk de koren, blaasensembles en dansers IN Quintus verwelkomen en daarmee zijn we weer helemaal compleet. Eind september start tot slot het seizoen voor onze afdeling kunst & ambacht voor volwassenen met o.a. (korte) cursussen edelsmeden, fotografie, keramiek, tekenen, schilderen, glas-in-lood, glasfusion en paperart. En ook dat verloopt allemaal volledig coronaproof! 

'Maak het bij Quintus' is het motto voor komend cursusseizoen. Alleen sàmen kunnen we dit op een veilige manier doen. Daarom is onze foyer weliswaar weer geopend voor publiek maar wel met minder stoelen zodat we voldoende afstand van elkaar kunnen houden. Ons ventilatiesysteem voldoet aan de gestelde eisen. Toch proberen we tussen de lessen door zoveel mogelijk extra te luchten. Dat betekent dat het soms was frisjes kan zijn. Goed om rekening mee te houden in de keuze van je kleding ;) Wellicht ten overvloede maar toch: houd je in en om het gebouw aan de routing, was je handen bij binnenkomst, blijf thuis bij klachten en houd 1,5 meter afstand. Zo hopen we er samen een heerlijk cursusseizoen van te maken. 


KLIK HIER VOOR HET MEEST ACTUELE PROTOCOL

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 5 juni 2020

Goed nieuws! Nadat de individuele muziek- en zanglessen afgelopen week zijn gestart, hervatten we vanaf maandag 8 juni aanstaande een deel van de groepslessen muziek (ensembles en bands maximaal 1 blazer of zanger), theater, musical, kunst & ambacht. Streetjazz gaat buiten op het dansplein van start. De overige danslessen verzorgen we online. Blazersensembles kunnen vanaf 15 juni weer beginnen; graag nog even geduld. Over koren is nu nog geen uitsluitsel gegeven.

We kijken ernaar uit jullie weer te ontmoeten! De locatie Vloeddijk bestaat uit drie deelgebouwen: het hoofdgebouw (ingang Vloeddijk), de danszaal (ingang fietsenstalling kleedkamerdeur) en de vleugel van kunst & ambacht (ingang fietsenstalling deur achterin). Per deelgebouw kunnen we maximaal 30 cursisten een plek bieden. We hebben de groepslessen verdeeld over de verschillende deelgebouwen. Dat vergt maatwerk. De algemene informatie vind je in het protocol; over details als data en leslocatie wordt je persoonlijk geïnformeerd. Hieronder de meest actuele protocollen:

PROTOCOL INDIVIDUELE MUZIEK- EN ZANGLESSEN (start vanaf 2 juni)
PROTOCOL GROEPSLESSEN (start vanaf 8 juni)

We vragen je vriendelijk en dringend je NIET te begeven in een ander deelgebouw dan waar je les hebt! Om voor iedereen (leerlingen, cursisten, medewerkers) een veilige omgeving te creëren, hebben we de nodige hygiënemaatregelen getroffen. Lees voor je bezoek aan Quintus daarom het protocol dat voor jou van toepassing is, goed door. Het belangrijkste is: blijf thuis als jij (of iemand uit je gezin) klachten hebt of in de risicogroep valt, was je handen na binnenkomst en houdt afstand. Volgens de richtlijn zal de docent voorafgaand aan iedere les, informeren naar je gezondheid.

Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. Dat kan bij onze collega bij de informatiebalie via tel. 038-3371200 of info@quintuskampen.nl.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update, 27 mei 2020


Dinsdag 2 juni is het zover. Na weken van fysieke sluiting van onze gebouwen door de corona-crisis en zoveel mogelijk online-lessen, mag Quintus stap voor stap heropenen. Te beginnen met de individuele, 1-op-1, muziek- en zanglessen. We kijken ernaar uit jullie weer te ontmoeten!

Om voor onze muziekleerlingen en medewerkers een veilige lessituatie te creëren, hebben we de nodige maatregelen getroffen. Lees voor je bezoek aan ons gebouw daarom dit protocol aandachtig door. Belangrijkste startpunt: blijf thuis als jij (of iemand uit je gezin) klachten hebt of in de risicogroep valt. Dit geldt zowel voor leerlingen als onze medewerkers. Hierdoor zullen online en offline lessen elkaar misschien nog afwisselen. Ook bij twijfel over je gezondheid, liever kiezen voor online les. Volgens de richtlijn zal de docent voorafgaand aan iedere les, informeren naar je gezondheid.

Volg jij één van onze groepslessen muziek, dans en/of theater, dan vragen we je om nog even geduld te hebben. Zodra de maatregelen dit toelaten, zullen we de lessen hervatten. We zijn hierbij o.a. afhankelijk van het toegestane aantal bezoekers in ons gebouw. Dat is puzzelen en vraagt overleg met de veiligheidsregio. Achter de schermen wordt hier hard aan gewerkt. Zodra er meer bekend is, informeren we je hierover.

Tot slot: de korte zomercursussen Kunst & Ambacht die al op ons programma stonden voor de weken vanaf 8 juni. Wellicht heb je hierover een bericht gezien in de (social) media. Het gaat voornamelijk om creatieve cursussen in relatief kleine groepen. Voor alle startdata geldt dat dit onder voorbehoud is van eventuele ontwikkelingen rondom de coronamaatregelen. We hopen dat ze van start kunnen gaan. Blijkt dit niet het geval, dan tillen we de cursussen over de zomervakantie heen naar het nieuwe seizoen.

Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. Dat kan bij onze receptie via tel. 038-3371200 of info@quintuskampen.nl.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update, 14 mei 2020

In deze tijd waarin de coronamaatregelen stap voor stap worden versoepeld, is het voor Quintus balanceren tussen het volgen van je hart en het afwegen van risico’s. Individuele muzieklessen op een eigen locatie mochten al worden hervat. Tegelijkertijd zijn er nog onbeantwoorde vragen over wat wel en niet mag in centra voor de kunsten, zoals Quintus. We willen een veilige start met elkaar maken en dit goed voorbereiden. Zorgvuldigheid gaat wat ons betreft boven snelheid.

Muziek

Daarom is besloten om – in tegenstelling tot de eerdere verwachting van 18 mei - vanaf DINSDAG 2 JUNI (direct na het Pinksterweekend) in ieder geval de één op één individuele muziek- en zanglessen te hervatten. Over alle andere muziekactiviteiten zoals bandjes, ensembles, koren en korte muziekcursussen volgt later bericht.

Dans & Theater
Zowel de online danslessen als theaterlessen blijven nog even ongewijzigd. Zodra we deze groepslessen ín Quintus kunnen hervatten, krijgen de leerlingen hierover bericht. We wachten op antwoord van de overheid op dit punt. Dans wordt wellicht gezien als binnensport, waarvoor nog toestemming moet komen. Wellicht wordt er nog een proef gestart met een enkele dansles buiten.

Buiten de lessen om, zullen de dans- en theaterleerlingen elkaar sowieso in juni nog ontmoeten tijdens een gezamenlijke afsluiting van het seizoen. Of dit fysiek of online gaat gebeuren, is nog even afhankelijk van alle ontwikkelingen de komende weken. Ook hiervoor krijg je t.z.t. een uitnodiging.

Kunst & Ambacht
Voor onze Kunst & Ambacht cursussen is het voornemen om de uitgevallen lessen in juni in te halen. Hierover krijgen de cursisten z.s.m. bericht. 0ok hopen we in juni enkele nieuwe korte zomercursussen aan te bieden. Uiteraard houden we hierbij rekening met de geldende richtlijnen. Denk hierbij aan de grootte van de groep, mogelijkheden van buiten schilderen en natuurlijk de 1,5 meter onderlinge afstand. Houd voor deze zomercursussen onze website en socials in de gaten.

Veiligheidsprotocol
Zorgvuldigheid staat bij ons voorop. Daarom hebben we een veiligheidsprotocol opgezet met betrekking tot het halen en brengen van onze jongste cursisten, hygiënemaatregelen, de routing in het gebouw en andere zaken die bijdragen aan een veilige werk/lessituatie voor zowel onze cursisten/leerlingen als medewerkers. 

Meer weten?
Heb je tot dinsdag 2 juni vragen of opmerkingen? Stel ze gerust via info@quintuskampen.nl of neem telefonisch contact op met 038-3371200.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update, 29 april 2020

Goed nieuws: eerste stap naar hervatten lessen voor Quintus!

Gisteren, is op vragen van leden van de Tweede Kamer door minister Van Engelshoven bevestigd dat individuele muzieklessen toegestaan zijn mits de regels van het RIVM in acht worden genomen (onder andere de 1,5 meter afstand). Daar zijn we erg blij mee! Tegelijkertijd stelt de algemene noodverordening dat bibliotheken, musea en andere gebouwen met een publieksfunctie gesloten blijven tot en met 19 mei 2020. Daarom nemen we - in alle voorbereidingen rondom het creëren van veilige 1,5 meter lessituaties - de week van 19 mei als uitgangspunt voor het hervatten van de lessen. 

Op dit moment onderzoeken we hoe we het gebouw en de individuele muzieklessen coronaproof kunnen maken. De verwachting is dat we vanaf maandag 18 mei (één week nadat de basisscholen zijn begonnen) weer in fases kunnen starten. Les in groepen of samen muziek maken is voorlopig nog niet toegestaan. Vanwege de verlenging van het verbod op evenementen tot 1 september zijn alle Quintus einduitvoeringen, theater- en dansvoorstellingen voor de rest van dit cursusseizoen geannuleerd. Tot die tijd staan onze ONLINE deuren nog steeds wagenwijd open!

Op het moment dat de deuren van Quintus weer open gaan houden we uiteraard rekening met de richtlijnen van het RIVM en de wensen en mogelijkheden van betrokkenen. Voorop staat de gezondheid van alle betrokkenen!

Heb je vragen?
Bel ons op 038 33 71 200  (maandag tot en met vrijdag 09.00 – 17.00 uur) of stuur een mail naar info@quintuskampen.nl.

Bijlage:Brief Cultuurconnectie en KNMO

Dank en groet, namens het voltallige Quintus team

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update, 23 april 2020


De opstart van cursussen en lessen in onze gebouwen komt dichterbij. We staan te trappelen. Toch moeten wij nog even geduld hebben. Vanwege de coronamaatregelen van het kabinet zijn de gebouwen van Quintus tot en met 19 mei gesloten. Gezondheid gaat voor! We zijn zuinig op de stappen voorwaarts die we in Nederland maken in het terugdringen van het corona virus.

Ondertussen zijn we áchter de schermen druk bezig met het inrichten van 1,5 meter lessituaties zodat we – zodra de maatregelen dit toelaten - weer van start kunnen gaan. Misschien zelfs met enkele korte zomercursussen. Niet elke lessituatie of cursus is echter geschikt voor 1,5 meter afstand. Ook de Quintus corona-exit voeren we daarom stapsgewijs uit en volgens de richtlijnen van de overheid. Zodra hierover meer bekend is, brengen we je via een persoonlijke mail op de hoogte. Nogmaals bedankt voor je begrip en geduld.

Tot die tijd staan onze ONLINE deuren wagenwijd open! De online lessen gaan gewoon door en ontwikkelen zich verder. En op www.quintuskampen.nl vind je onze tijdelijke Quintus@Home website met inspirerende kunst- en cultuurfilmpjes, mooie huiskamerconcertjes, creatieve opdrachten en natuurlijk een kijkje achter de schermen bij de vele online lessen. Of volg Quintus@Home op onze socials!

De basisscholen starten halverwege mei weer. Indien dit door de scholen gewenst is, zullen de kunstlessen en projecten op school halverwege mei kunnen starten.

N.B. Vanwege de verlenging van het verbod op evenementen tot 1 september zijn alle Quintus einduitvoeringen, theater- en dansvoorstellingen voor de rest van dit cursusseizoen geannuleerd.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update, 8 april 2020


In Quintus is het stil. Inmiddels weten we zeker dat we tot 3 mei gesloten zijn. We willen graag in mei weer starten, maar het kan ook langer gaan duren. We missen het contact met jou en elkaar enorm en hopen van harte dat het goed gaat met jou, je familie en vrienden. We leven op dit moment in een uitzonderlijke situatie: de consequenties van het coronavirus zijn voor iedereen groot, ook voor Quintus. Onze gezondheid staat voorop en alleen samen kunnen we deze coronacrisis aan.

Ondertussen doen we ons best zoveel mogelijk mensen lichtpuntjes te bieden met ontroerende, vrolijke en inspirerende filmpjes (o.a. op youtube met de serie Quintus@home). Zo bieden we iedereen de mogelijkheid om zijn of haar talent te blijven ontwikkelen en plezier te hebben door kunst, ook nu we zoveel mogelijk thuisblijven. Voor lessen en cursussen waarbij dat mogelijk is, hebben we online oplossingen gevonden. Velen maken daarvan gebruik en reageren er positief op. Dit lukt niet voor alle lessen of is in ontwikkeling. Zoals aangekondigd hebben onze leerlingen en cursisten deze week een brief ontvangen hoe we omgaan met het lesgeld en een eventuele korting of compensatie hiervan.

Steunen
Cursisten kunnen eventueel ook aangeven af te zien van restitutie, korting of compensatie van het lesgeld om zo Quintus te steunen. Inmiddels komen de eerste mailtjes en reacties hierop binnen. Dank daarvoor! Deze steun voor ons kunstencentrum doet ons enorm goed en is hartverwarmend.

We zitten niet stil
Het is hier stil, maar we zitten niet stil! We doen er alles aan om de lessen online te vervolgen en nieuwe online cursussen aan te bieden. De stoelen in de zaal zijn schoongemaakt, we richten een studio in voor model- en portret tekenen èn we zijn gestart met de inrichting van onze nieuwe Grafiekwerkplaats. Samen met de Bibliotheek, Stedelijk Museum, Stadsarchief, Stadsgehoorzaal en RTV IJsselmond zenden we een dagelijks radioprogramma* uit voor iedereen die thuis zit. Verder maken we plannen voor de periode ‘na corona’. Voorstellingen, concerten en activiteiten die nu niet doorgaan, willen we later alsnog voor leerlingen en cursisten organiseren. Er wordt gewerkt aan vakantieactiviteiten en aan het jaarprogramma 2020-2021. Kortom, online en achter de schermen bruist het nog steeds van de activiteiten, ideeën en plannen.
Er zijn cursisten die een leeninstrument willen ophalen, of een broodje klei voor thuis, mensen die wat gereedschap nodig hebben of een kunstwerk willen prepareren. We werken aan veilige oplossingen om dit gecontroleerd - met in achtneming van de richtlijnen van het kabinet - mogelijk te maken.

Tot slot
Deze crisis maakt extra duidelijk wat belangrijk is in het leven. Bijvoorbeeld de mensen om ons heen, het contact met anderen, gezondheid en kunnen doen wat van betekenis is en plezier geeft. Onze ontspanning kunnen we onder andere vinden door bezig te zijn met kunst, in welke vorm en op welke manier dan ook. Juist in deze tijd is het fijn om de zinnen te verzetten, de blik te verruimen, te fantaseren en ons brein te ontspannen. Wij willen hieraan graag bijdragen. Want ‘zoals de zon de bloemen kleurt, zo kleurt de kunst het leven.’ Voor nu is het online, we ontvangen je straks graag weer bij een gezond en vitaal Quintus. Wij kijken naar jullie uit!

Vragen?
Heb je vragen, opmerkingen en/of tips, neem dan gerust contact met ons op. Dat kan bij de collega’s van de receptie via info@quintuskampen.nl of via 038 33 71 200 (maandag tot en met vrijdag 09.00 – 17.00 uur).

Het allerbelangrijkste voor nu: zorg in deze tijd goed voor jezelf én voor elkaar!

Dank en groet, namens het voltallige Quintus team

*Radioprogramma IJsselmond Informatief: ‘Met z’n allen voor één’, beluisteren op werkdagen tussen 12 en 13 uur. Terugluisteren: https://youtu.be/n0uvs7ibMQM


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


UPDATE, MAANDAG 16 MAART 2020

Extra bericht van Quintus

‘Sluiting van Quintus voor publiek; geen cursus en lessen tot 6 april vanwege de maatregel van het kabinet’

Kampen, IJsselmuiden, 16 maart 2020

Beste cursist, leerling, ouder, verzorger,

In verband met het coronavirus heeft het kabinet gisteren een aantal maatregelen aangekondigd. Wij voelen hierin ook onze verantwoordelijkheid; voor jou en onze medewerkers. Om die reden vervallen vanaf vandaag de lessen, cursussen en evenementen op onze locaties in Kampen en IJsselmuiden (in principe tot 6 april).

We vinden het bijzonder vervelend dat je geen les/cursus kunt volgen. We hopen op en danken je alvast voor je begrip voor deze noodgedwongen maatregel om de verspreiding van het virus te beperken.
We maken een plan hoe we omgaan met de uitval van de lessen en cursussen. Hier gaat zorgvuldigheid voor snelheid. We komen (uiteraard) met een passende oplossing en zullen je hier uiterlijk in de eerste week van april verder over informeren. Daarnaast onderzoeken we eventuele online, alternatieve manieren van lesgeven. Zodat je ook thuis met muziek, dans, theater en de beeldende kunsten vooruit kunt.

Op onze website www.quintuskampen.nl vind je het laatste nieuws dat voor jou van belang kan zijn.
Wanneer je vragen, opmerkingen en tips hebt, neem gerust contact met ons op. Dat kan bij onze collega’s van de receptie, via info@quintuskampen.nl of bij je docent.

Het allerbelangrijkste: zorg in deze tijd goed voor jezelf én voor elkaar!

Met dank en een vriendelijke groet,

Hendrik Jan Houtsma
Directeur – bestuurder

Let op: we houden de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. Wij informeren ons publiek via deze site en onze social media kanalen. Cursisten brengen wij daarnaast regelmatig op de hoogte via een persoonlijk bericht.

Lees meer...
Een tekort aan leden en vrijwilligers maar geen idee hoe je dit probleem kunt tackelen? Veel amateurkunstverenigingen worstelen hiermee. Daarom organiseert Quintus de LKCA-cursus ‘Samen Slim Deelnemers Werven’ op zaterdagochtend 16 januari, 13 februari en 13 maart.

Samen Slim Deelnemers Werven is een landelijke cursus van het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) speciaal voor amateurkunstverenigingen. De cursus wordt verzorgd in Quintus Kampen aan de Vloeddijk 38 door LKCA-gecertificeerde trainers Mariëlle van Zanten en Dirkjan van Groningen. Er zijn 3 fysieke bijeenkomsten op zaterdag 16 januari, 13 februari en 13 maart van 10.00 tot 12.30 uur. Daarnaast is er online lesmateriaal om in de praktijk mee aan de slag te gaan. ‘Samen Slim Deelnemers Werven’ voorziet jouw vereniging van een verfrissende kijk, een nieuwe impuls én direct uitvoerbare ideeën over wervingsbeleid en wervingsactiviteiten. Denk hierbij zowel aan ledenwerving als ledenbehoud! Ook wordt tijdens de fysieke bijeenkomsten duidelijk uitleg gegeven over het online lesmateriaal. De bijeenkomsten zijn gratis; voor het lesmateriaal bedragen de kosten slechts 25 euro per vereniging. Dus maak gebruik van dit aanbod! Deadline voor aanmelden: 18 december 2020. Tip: kom met meerdere leden om de nieuwe kennis zo breed mogelijk in te zetten binnen jouw vereniging. Download hier de flyer om andere verenigingsleden te enthousiasmeren. 

Aanmelden
Is deze cursus iets voor jouw vereniging? Meld je uiterlijk 18 december aan via dit AANMELDINGSFORMULIER. Het ingevulde formulier kun je per post opsturen naar Quintus, Vloeddijk 38, 8261 GC Kampen of via de mail naar info@quintuskampen.nl.
Lees meer...
Kunst en Cultuurwethouder Irma van der Sloot heeft vrijdag 27 november de Quintus Grafiekwerkplaats officieel geopend. Dit gebeurde in het bijzijn van slechts een handvol genodigden; coronaproof, maar niet minder feestelijk. “Wat eens een opslagschuur was, is met veel liefde opgeknapt tot deze prachtige Grafiekwerkplaats. Om trots op te zijn. Hiermee blijft niet alleen een stukje geschiedenis van Kampen bewaard, maar ook een stukje ondersteuning voor zowel de amateurkunst als de professionele kunstenaars. Daar ben ik heel blij mee!”

De goed geoutilleerde werkplaats was tot juni van dit jaar gevestigd in het voormalig stadskantoor van Kanis & Gunnik aan de Hofstraat. Het werd gerund door vrijwilligers van stichting Grafisch Atelier Kampen (GRAK), in 1983 opgericht om ruimte en faciliteiten te bieden aan professionele kunstenaars. Jan Nuij, voormalig GRAK-voorzitter en vrijwilliger van het eerste uur: “In een grafiekwerkplaats worden ambachtelijke grafische technieken als zeefdruk, hoogdruk, diepdruk, steendruk en boekbinden beoefend. Door de opkomst van digitale druktechnieken worden grafiekwerkplaatsen steeds zeldzamer en dreigen ambachtelijke druktechnieken zelfs te verdwijnen. Binnen de muren van Quintus aan de Vloeddijk wordt dit erfgoed nu behouden, verduurzaamd én nieuw leven ingeblazen.”

Groot publiek
In de nieuwe Grafiekwerkplaats zijn de eerste kennismakingsworkshops al in volle gang, de eerste prenten van kunstenaars al gedrukt. Hoogste tijd dus om de nieuwe Grafiekwerkplaats nu ook officieel te openen. “Kampen heeft met deze grafiekwerkplaats, haar kunstenaars en vrijwilligers, de gereedschappen en de verzamelde kennis iets unieks in handen dat we graag in stand willen houden maar ook door ontwikkelen”, aldus Quintusdirecteur Hendrik Jan Houtsma. “We zetten de ambachtelijke druktechnieken in binnen de kunsteducatie voor scholieren, amateurkunstenaars en andere geïnteresseerden via cursussen en workshops. De ruime openingstijden van Quintus geven bovendien volop mogelijkheden in het gebruik van de grafiekwerkplaats voor professionele kunstenaars uit Kampen maar ook uit andere regio’s in Overijssel, Flevoland, Noordoostpolder, Drenthe, Gelderland en Utrecht. Zo hopen we samen de ambachtelijke druktechnieken door te geven aan een breed publiek én volgende generaties!”

Grafiek Expositie 2020
In het verlengde van de opening van de Grafiekwerkplaats, is in Quintus tevens de Grafiek Expositie Kampen 2020 geopend met prachtige werken van tientallen kunstenaars. Veel van de werken zijn ook te koop, de gehele opbrengst gaat naar de kunstenaars. Meer info via de infobalie. De expositie is t/m 19 februari 2021 te bezichtigen – met inachtneming van de coronamaatregelen – tijdens de openingstijden van Quintus.

Foto-onderschrift: Wethouder Irma van der Sloot ontvangt een unieke kleurenzeefdruk uit handen van kunstenares/docent Kirsten Offringa en Quintusdirecteur Hendrik Jan Houtsma.

Tip: wil jij zelf wel eens aan de slag met de ambachtelijke druktechnieken?
Kijk hier voor de workshops en cursussen voor kinderen & jongeren
Kijk hier voor de workshops en cursussen voor volwassenen (vanaf 16 - 99 jaar)

Professionele kunstenaar? Dan vind je hier meer informatie>>
Lees meer...
Vakantie of niet, afgelopen zomer hebben muziekdocenten van Quintus een tiental miniconcerten gegeven aan de bewoners van verschillende IJsselheemlocaties. Deze vonden buiten plaats zodat iedereen op voldoende afstand tot elkaar van de muziek kon genieten.
Tijdens de lockdown in het voorjaar nam de Stichting Welzijn Kampen het initiatief om muziekoptredens te organiseren. Trudi Brink, coördinator zorg & welzijn binnen Quintus vertelt: “Verschillende partijen, waaronder Quintus, werden benaderd om mee te werken aan de zogenaamde ‘1,5 meter sessies’. Professionele musici verzorgden zo in IJsselmuiden korte concerten bij de voordeur, in straten met veel seniorenwoningen. Hierbij wisselden de muzikanten enkele malen van plaats zodat zoveel mogelijk mensen vanuit hun huis of tuin naar de muziek konden luisteren. Toen vanaf 19 mei Stichting Welzijn Kampen de normale werkzaamheden kon hervatten, werd Quintus gevraagd de sessies voort te zetten.”

Aangename onderbreking
Omdat de concertjes in een behoefte voorzagen, werd gezocht naar een manier om deze ook in de zomermaanden voort te zetten. “Dit is immers een periode waarin veel mensen vakantie hebben en het stil is op straat. Daarbij leveren dergelijke concertjes, gegeven in een grote binnentuin en soms zelfs beluisterd vanaf het eigen balkon, geen gevaar op voor de gezondheid van de senioren." Een bijdrage van de Stichting Verenigde Gasthuizen maakte tien concerten mogelijk. "De miniconcerten in De Amandelboom, Maarlenhof, Margaretha, Myosotis en De Vijverhof brachten een aangename onderbreking van de dag. De zorgmedewerkers deden hun uiterste best om de bewoners van een goede plek te voorzien en het hun naar de zin te maken. Verschillende muziekdocenten van Quintus werkten mee, waardoor ook meerdere muziekgenres aan bod kwamen. Soms konden de luisteraars meeklappen of meezingen. Wat in elk geval tijdens elk miniconcert gebeurde: de bewoners kwamen met elkaar, hun verzorgers en de muzikanten in contact. In deze tijd extra fijn!”
Lees meer...
Quintus is een ensemble rijker! Vanaf vrijdagochtend 4 september starten de wekelijkse repetities van Mpingo, het nieuwe klarinetensemble van het kunstencentrum aan de Vloeddijk 38. Nieuwe leden zijn van harte welkom.
In navolging van Mpingo Zwolle (ook wel bekend als Mpingo Clarinet Choir en sinds januari 2020 spelend onder de vlag van Quintus), heeft Quintus ook voor Kampen een Mpingo klarinetensemble opgericht. “Gekke naam, hoor ik je denken. De naam refereert aan de Mpingo-boom in Afrika. Van deze boom wordt de klarinet gemaakt”, legt dirigent en klarinetdocent Martin van Zanten uit.

Van polka tot pop
In het ensemble kunnen naast de bekende Besklarinet ook de Alt-, Bas- en Contrabasklarinet bespeeld worden. De wekelijkse repetities zijn op vrijdagochtend van 9.30 tot 10.30 uur in Quintus. Van Zanten: “Het repertoire is heel divers, van barok tot rock en van polka tot pop’. De muziek is laagdrempelig en bedoeld voor volwassen klarinettisten. Kortom, speel jij klarinet en wil je dit graag samen doen? Of heb je ooit klarinet gespeeld maar ligt het instrument nu ergens op zolder? Haal ‘m tevoorschijn, stof ‘m af en kom lekker meespelen! Eerst je muzikale kennis wat opfrissen? Dan is onze bijspijkercursus van vijf lessen erg geschikt.” Wie nog twijfelt, kan geheel vrijblijvend een repetitie bijwonen en/of meespelen. Aanmelden voor een repetitie of meer info over Mpingo: info@quintuskampen.nl of tel. 038-3371200.

Quintus Nieuwsbrief

Eenmaal per maand informeert Quintus je via een nieuwsbrief over nieuws, boeiende evenementen, activiteiten en leuke presentaties. Wil je automatisch op de hoogte blijven? Meld je dan aan! Overigens: je zit nergens aan vast; je kunt jezelf gemakkelijk vanuit de nieuwsbrief afmelden.