Vragen ?

Proefles

Aanvraag voor een gratis proefles

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is geen correct e-mailadres

Lees meer...
Zing of speel jij graag christelijke muziek en zou je wel eens een workshop willen volgen van Joke Buis, Rob Buis, Marloes van Ommen of Stephanie Bergman-Agteres? Hier je kans! Op zaterdag 8 februari organiseert Quintus ‘Lift It Up’, een inspiratiedag boordevol clinics, workshops en inspiratiesessies van bekende artiesten en eigen docenten.
Inspiratie en ontmoeting voor muzikanten, zangers en koorleden uit alle kerken: dat is het doel van Lift It Up, de inspiratiedag op zaterdag 8 februari in ons kunstencentrum aan de Vloeddijk 38. Op het programma: workshops Gospel, Worship, Stemgeluid en Expressie door Joke Buis, Marloes van Ommen en Stephanie Bergman-Agteres. Bij toetsenist/muzikant Rob Buis kunnen deelnemers terecht voor Bandcoaching en Interpretatie. Quintusdocent Ton Nieuwkamp inspireert muzikanten met de sessie Melodielijnen & Improvisatie. De juiste ‘groove’ ontdekken of inspiratie opdoen over het gebruik van de cajon in de kerk? Kies dan voor de clinics van onze slagwerkdocenten Jeroen Koornstra en Christopher Verweij.

Aanmelden
Het programma van Lift It Up is van 10.00 tot 16.30 uur. De kosten voor de hele dag inclusief lunch bedragen €25 voor volwassenen (€20 voor deelnemers jonger dan 21 jaar). Alleen het ochtend- of middagprogramma volgen? Dat kan ook. De kosten zijn dan €20 voor volwassenen, inclusief lunch (€15 voor deelnemers jonger dan 21 jaar). Meld je wel snel aan voor je favoriete inspiratiesessie, want vol = vol. Voor inhoudelijke informatie over de workshops, de tijden en het aanmelden kijk je hier>>
Lees meer...
‘Razend enthousiast en supertrots!’ Bij het Almere College is donderdag 16 januari een aantal glas-in-loodramen feestelijk onthuld door leerlingen Nine d' Hondt, Tygo Kattenberg, Marit Zweers en Mo Arafat (van links naar rechts). De glaskunst van eigen makelij is het resultaat van een kunstproject van het Almere College in samenwerking met Quintus en het Stedelijk Museum Kampen.

Met ruim 150 leerlingen uit acht klassen is er bij Quintus in drie dagen aan vijf glas-in-loodramen gewerkt. “We gaan jaarlijks met onze leerlingen naar een tentoonstelling rondom een bepaald thema of materiaal, waarmee we dan vervolgens aan de slag gaan. Dit jaar bezochten we de glasexpositie van Bernard Heesen in het Stedelijk Museum Kampen. De glasworkshops van Quintus sloten daar naadloos op aan”, vertelt Miriam Vissers, docent beeldende vorming aan het Almere College. Ook de leerlingen bleken ‘razend enthousiast’. “We zijn een ontmoetingsschool dus de kennismaking met Quintusdocent en kunstenaar Chris de Goede en zijn enthousiasme en passie voor de glaskunst was een groot succes. Maar ook het kennismaken en werken met glas vonden de leerlingen geweldig. Ze hebben allemaal zélf een ontwerp gemaakt rondom uiteenlopende thema’s: van de natuur en Kamper Kogge tot de Muppets. Van elke leerling is een eigen glasfusion kunstwerkje terug te vinden in de glas-in-loodramen, die op verschillende plekken in ons schoolgebouw aan de Marinus Postlaan een mooi plekje hebben gekregen. We zijn er supertrots op!”
Lees meer...
Vanaf zaterdag 8 februari gaat de Quintus Academie van start; dit jaar geheel in het teken van 'De Schilderijententoonstelling' van componist Modest Mussorgsky! We willen dit bijzondere muziekwerk met zoveel mogelijk deelnemers en verschillende instrumenten uitvoeren en nodigen daarom zowel leerlingen als externe instrumentalisten (alle leeftijden vanaf 10 jaar) uit om mee te doen. 
De Schilderijententoonstelling bestaat uit korte stukken van verschillend karakter. Elk stuk is een muzikaal verhaal dat gekoppeld is aan een schilderij. In dit project vormen de leerlingen van de Jong Talentklas Quintus de basis en alle andere deelnemers sluiten hierbij aan. De lessen/repetities van de Quintus Academie zijn gepland op vier zaterdagmiddagen: 8 en 29 februari, 14 en 28 maart van 13.30 tot 15.00 uur. Vanaf de 3e repetitie zal orkestdirigent Roeland Robert aanwezig zijn om ons tot nóg betere resultaten te brengen. De eindpresentatie is op zaterdag 16 mei tijdens het Open Huis van Quintus. Daarbij haken ook de afdelingen Dans en Kunst & Ambacht aan.

Aanmelden
Speel jij een akoestisch instrument op minimaal B-niveau (voorkeur voor strijk-, koper- of houtblaasinstrumenten), ben je gemotiveerd om je breder te ontwikkelen en ervaring op te doen? Meld je dan vóór 27 januari aan voor de Quintus Academie! Deelname voor Quintusleerlingen is gratis. Zij kunnen dit overleggen met hun docent en zich aanmelden via info@quintuskampen.nl. Externe deelnemers betalen €75 en kunnen zich hier aanmelden. 

Voor meer informatie, kan je contact opnemen met docent Hetty Floors via onze infobalie, tel. 038-3371200 of mail naar info@quintuskampen.nl.
Lees meer...
Creatief bezig zijn, maakt gelukkig, geeft energie én zelfvertrouwen! Nieuwe dingen leren is bovendien goed voor je brein. Alle reden om te kijken of er in ons cursusprogramma iets voor jou bij is! Weinig tijd? Geen punt. Kies voor de korte cursussen die deze en volgende maand weer van start gaan!
Het blijkt keer op keer uit allerlei onderzoeken. Muziek, dans, theater, creatieve activiteiten: het houdt je gezond en je wordt er blij van. Dat begint al bij de allerjongsten. Dus kom met je kind naar Muziek op Schoot, Kleuteravontuur met muziekinstrumenten, Peuterdans, Kleuterdans, Kleuterfluit, Muziekstart, een Muzikale Speeltuin of het Modeatelier voor kinderen.

Jongeren & volwassenen
Ook voor jongeren en volwassenen staat er van alles op het programma waar je blij van wordt. Ga Botanisch Schilderen, Regisseren, Presenteren, Rappen of Fotograferen. Leer een ambacht als glas-in-lood, glasfusion of edelsmeden. Unieke nieuwkomers zijn de cursussen ‘Recycle Kunst’ van docent Mattias van Wijnen en ‘Fotografie: Personal Project’ van kunstenares/fotografe Ursula van de Bunte. Ook nieuw is Dans Anders, voor deelnemers met een lichamelijke beperking. Voor meer info over inhoud, startdata en prijzen, kijk je hier of bel 038-3371200.
Lees meer...
De kaartverkoop van onze eigen kinderopera Brundibár is gestart! Deze bijzondere voorstelling van en door kinderen - met koor, solozang én orkest - is te zien op vrijdagavond 31 januari en zaterdagmiddag 1 februari in onze Quintuszaal in het kader van ’75 jaar Vrijheid’. Kaarten à €3 zijn hier te reserveren (graag het aantal kaarten aangeven in het opmerkingenveld) of bij onze infobalie (tel. 038-3371200 of info@quintuskampen.nl).

Brundibár is een van oorsprong Tsjechische kinderopera die in 1943 door en voor kinderen in concentratiekamp Theresienstadt maar liefst 55 keer werd uitgevoerd. De kinderopera vertelt het verhaal van broer en zus Valentijn en Annabel die geld moeten verdienen om melk te kunnen kopen voor hun zieke moeder. De boze orgeldraaier Brundibár ziet hen als concurrent en jaagt hen weg. Gelukkig schieten kinderen en dieren te hulp en samen lukt het om Brundibár (symbool voor Hitler) te verslaan. ‘Brundibár is één van de weinige mooie herinneringen aan deze plek,’ schreef destijds één van de kinderzangers.

Kaarten reserveren
Ruim 75 jaar na de bevrijding wordt kinderopera Brundibár in Kampen opnieuw opgevoerd door en voor kinderen: op vrijdag 31 januari om 19.00 uur en zaterdag 1 februari om 15.00 uur. Kaarten van 3 euro p.p. reserveer je hier>> Meer weten? Neem contact op met Quintus via info@quintuskampen.nl of bel ons: 038-3371200.
Kinderopera Brundibár wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Kampen, vfonds en de Provincie Overijssel.
Lees meer...
Als Quintus zijn we sinds 2002 te vinden in ons sfeervolle centrum voor kunst en kunsteducatie aan de Vloeddijk 38. Maar wist je dat onze geschiedenis terugvoert tot twee eeuwen terug?! 180 jaar, om precies te zijn. Het getal 180 staat daarom deze maand centraal tijdens allerlei leuke pop-optredens en activiteiten. Van cartoonportret in 180 seconden en een ‘180 canon Viva la Musica’ tot 180 gelukwensen en een prachtig gedicht. Hierbij een terugblik op een veelbewogen periode in de Kamper kunst- en muziekgeschiedenis.

We schrijven het jaar 1839. De Zang- en Instrumentaalschool ziet het levenslicht. De eerste stadsmuziekmeester, de heer J.L. Henrich, geeft zelf onderwijs op alle strijk- en blaasinstrumenten en in zang en gitaar. De instrumentale lessen zijn gratis en op de zangschool mogen alleen kinderen van leden van de plaatselijke afdeling van ‘Toonkunst’ worden onderwezen tegen betaling van drie ouderwetse guldens per jaar. In 1843 neemt het stadsbestuur het initiatief tot de oprichting van een eigen muziekkorps. Lange tijd werd de stad op harmoniemuziek getrakteerd door de blazers van het in Kampen gelegerde garnizoen. De militaire kapellen waren echter door de regering afgeschaft en in die leemte wil men graag voorzien.

Stedelijke muziekschool
In 1868 - 25 jaar later dus - vindt de gemeente het noodzakelijk om te komen tot ‘eene muzijkschool, om leden voor het muzijkcorps te kunnen aankweken’, zo is te lezen in de archieven. Hiermee krijgt de zang- en instrumentaalschool uit 1839 een nieuwe status en wordt de leiding opgedragen aan een directeur, voorheen lag die in handen van de stadsmuziekmeesters en kapelmeesters. In 1870 wordt de muziekschool op nieuwe leest officieel geopend. Artikel 1 van een eerste verordening luidt: ‘De muzijkschool heeft ten doel het stedelijk muzijkcorps te verbeteren en de lust ter beoefening van blaas- en strijkinstrumenten zoomede van deze zang te bevorderen’. In 1883 wordt deze doelstelling verder verruimd tot ‘opwekking tot beoefening van muziek en zang, opleiding en versterking van het muziekcorps.’ De Stedelijke Muziekschool is in die tijd gehuisvest aan de Oudestraat 19 tussen Meerminnensteeg en Lutherse steeg, geen ideale toestand omdat het pand tevens fungeert als ijklokaal, lotingruimte voor de nationale militie en oranjerie voor niet-winterharde planten. In 1891 wordt de muziekschool daarom ondergebracht in de Latijnse School aan de Nieuwe Markt.

Vloeddijk 159
Vanaf 1928 zijn docenten en muzikanten ambtenaren ‘in de zin der pensioenwet’ en worden dan ook door de gemeente aangesteld. In 1949 verhuist de muziekschool opnieuw. Ditmaal naar de oude Infirmerie (militair hospitaal) aan de Vloeddijk 159A (zie foto, SNS Historisch Centrum / Frans Walkate Archief / Stentorcollectie.). In de volgende vijftig jaar is dit de locatie waar in Kampen en IJsselmuiden vele generaties muziekonderwijs genieten en die – hoewel inmiddels omgevormd tot appartementen - tot op de dag van vandaag in de volksmond als muziekschool te boek staat.

Lees meer...

‘t Speelwerk
Even terug naar het jaar 1969. In Kampen wordt de Werkgroep Kreatieve Vorming ’t Speelwerk opgericht door onder andere Hans Mook en wijlen Wim van ’t Oever. Dit gebeurt in navolging van initiatieven elders, met als eerste de oprichting van de Werkschuit in Amsterdam in 1950. In het begin is bij ’t Speelwerk alleen sprake van cursussen voor kinderen. Maar al snel begint er behoefte aan een breder aanbod voor alle leeftijden te ontstaan: teken- en schildercursussen, fotografie, keramiek, modelboetseren, bloemschikken, werken in hout en een tijdlang ook sieraden maken en weven. Toneelspelen wordt in eerste instantie als dramatische expressie aangeboden, maar later komen er ook diverse productiecursussen, waaronder het inmiddels zeer geliefde Kindermuziektheater, een van de eerste samenwerkingsprojecten met de Stadsgehoorzaal en de Gemeentelijke Muziekschool. Met de komst van de video (in zwart-wit op tape) worden met beperkte hulpmiddelen zelfs al audiovisuele cursussen gegeven.

Vloeddijk 38
Omdat zowel de muziekschool als ’t Speelwerk al vele jaren klagen over de gebrekkige locaties, wordt al in een rapport daterend uit 1988 gesteld dat er binnen de nieuwe ruimte die voor een moderne muziekschool gezocht werd, ook rekening gehouden moest worden met de integratie van de activiteiten van ’t Speelwerk. Op 14 december 2000 neemt de Kamper gemeenteraad het historische raadsbesluit voor de verbouwing van de Vloeddijkkazerne aan de Vloeddijk 38 als huisvesting voor een centrum voor kunsteducatie. Op 6 september 2002 vindt de definitieve oplevering van het nieuwe onderkomen plaats en een week later de officiële opening als startsein voor een feestweek. De Muziekschool en ’t Speelwerk betrekken het gebouw dat, vanwege haar vijfde bestemming, de naam Quintus krijgt. De bestuurlijke fusie van beide organisaties volgt daarna.

Verzelfstandiging
Toch blijft het daar niet bij. Een nieuwe cultuurnota brengt in 2014 de opdracht tot verzelfstandiging met zich mee. Een flinke uitdaging die Quintus met succes weet te volvoeren. Op 1 januari 2017 is de Stichting Quintus, centrum voor kunst en kunsteducatie officieel verzelfstandigd. Anno 2019 heeft Quintus meer dan 60 – veelal parttime – docenten in dienst in alle kunstdisciplines (muziek, kunst & ambacht, dans, theater en schrijven), bedienen we àlle basisscholen in de gemeente Kampen met diverse kunsteducatieprojecten, onderhouden we goede contacten met de drie middelbare scholen in Kampen, vormen we een spil in de samenleving op het gebied van (amateur)kunst (van muziekverenigingen tot koren), breiden we onze activiteiten in het sociaal domein steeds verder uit en hebben we duizenden cursisten voor ons les- en cursusprogramma vrije tijd. Kortom, bij Quintus gaat een wereld voor je open…al 180 jaar!
Lees meer...
Fluitisten uit Kampen en omstreken kunnen op 14 maart 2020 hun hart ophalen bij Quintus! Op uitnodiging van onze vakgroep dwarsfluit komt de Nederlandse Fluitacademie (kortweg Neflac) naar Kampen om samen met fluitleerlingen en docenten een inspirerende dag én een prachtig combiconcert te verzorgen.
Neflac is een organisatie die landelijk diverse workshops en masterclasses organiseert voor amateurfluitisten en jonge professionals. Daarnaast geven ze concerten met het Neflac Ensemble. Op zaterdag 14 maart komt Neflac naar Quintus voor een inspirerende dag voor onze fluitleerlingen. De bekende fluitiste Emily Beynon - solofluitiste van het Koninklijk Concertgebouw Orkest en oprichtster van Neflac – is van de partij evenals Wieke Karsten, dirigent Jeroen Bron en het Neflac Ensemble. In opmaat naar deze inspirerende dag gaat een groot aantal dwarsfluitleerlingen van Quintus de komende maanden hard aan het werk met negen prachtige, leuke en interessante stukken. Elk op eigen niveau: van beginner tot ver gevorderd. Deze werken worden op 14 maart uitgevoerd tijdens het Combiconcert in Quintus. Tijdens dit concert brengen ook de vakdocenten van Quintus samen met de docenten van Neflac een stuk ten gehore én levert het Neflac Ensemble een prachtig aandeel.

Externe fluitisten ook welkom!
Geen les bij Quintus maar toch graag onderdeel uitmaken van dit bijzondere concert? Dat kan! Externe fluitisten van alle niveaus (wel minimaal 1,5 jaar ervaring) zijn welkom om mee te spelen tijdens het prachtige slotstuk, de Ierse Brian Boru’s March, samen met Neflac en Quintus. Dit belooft een feestelijke afsluiting te worden. De repetities hiervoor zijn op 29 januari van 18.00 tot 19.00 uur en op de Neflacdag van 14 maart vanaf 13.30 uur. De muziek krijg je van tevoren toegestuurd. Voor meer informatie en het inschrijfformulier, kijk je hier. Het ingevulde inschrijfformulier kun je opsturen/afgeven bij Quintus, centrum voor kunst en kunsteducatie aan de Vloeddijk 38, 8261GC in Kampen of mailen naar info@quintuskampen.nl.

Om te noteren!
Om alvast te noteren in je agenda: het Combiconcert op zaterdag 14 maart is van 16.00 tot 17.00 uur in de Quintuszaal. De entree is gratis.
Lees meer...
Afgelopen week - in de 'Week van de toegankelijkheid' - is Quintus verrast met de erkenning van 'Iedereen doet mee'. Quintusdirecteur Hendrik Jan Houtsma mocht de 'Iedereen-doet-mee-sticker - die binnenkort een prominent plekje in het gebouw zal krijgen - ontvangen uit handen van Nardus Koster.

'Iedereen doet mee' is een initiatief van de Hartelijke Hanzestad (OVK, gemeente Kampen, Vastgoedtafel Kampen en Stadsbeweging Overijssel) waarbij winkeliers en andere instellingen worden beoordeeld op hun toegankelijkheid. Er wordt onder andere gekeken naar de fysieke toegankelijkheid van een gebouw, eventuele obstakels in de paden maar ook de toegankelijkheid van bijvoorbeeld een website of pinapparaat wordt onder de loep genomen. Kortom, of iedereen kan meedoen. En dat is, volgens Nardus Koster, "zeker het geval bij Quintus! Het gebouw is gecheckt en goed toegankelijk bevonden voor ouderen, mensen in een rolstoel en bezoekers met een andere beperking."

Fietsen in de stalling
Om ons gebouw aan de Vloeddijk in de toekomst toegankelijk te houden voor o.a. rolstoelgebruikers, willen we nogmaals een beroep doen op alle bezoekers van Quintus die op de fiets komen: willen jullie de fietsen in de fietsenstalling van Quintus parkeren? Te vinden rechts van de hoofdingang, achter het monumentale Weeshuispoortje! Zo houden we samen het trottoir vóór het gebouw vrij voor rolstoelgebruikers. Alvast hartelijk dank!


Lees meer...Quintus Nieuwsbrief

Eenmaal per maand informeert Quintus je via een nieuwsbrief over nieuws, boeiende evenementen, activiteiten en leuke presentaties. Wil je automatisch op de hoogte blijven? Meld je dan aan! Overigens: je zit nergens aan vast; je kunt jezelf gemakkelijk vanuit de nieuwsbrief afmelden.