Vragen ?

Lees meer...
De maand november staat bij Quintus in het teken van sfeervolle concerten en bijzondere muziek. Eén van de hoogtepunten van het seizoen is de jaarlijkse Docentenpresentatie op woensdag 21 november. Maar er is meer!
In een reeks voorspeelavonden laten diverse muziekleerlingen de komende weken van zich horen. Dinsdag 20 november is de beurt aan onze pianoleerlingen (Quintuszaal, Kampen), woensdag 28 november presenteren de fluitleerlingen zich in het Kulturhus in IJsselmuiden en vrijdag 30 november is de voorspeelavond van de celloleerlingen (Quintuszaal, Kampen). Aanvang is steeds 19.00 uur.

Docentenpresentatie
In een verrassend en veelzijdig concertprogramma tonen docenten van Quintus tijdens de jaarlijkse Docentenpresentatie op woensdag 21 november hun talenten én passie voor het vak. Het concert in onze Quintuszaal begint om 19.30 uur. Na afloop kunnen bezoekers onder het genot van een hapje en een drankje de inspirerende docentenexpositie bewonderen.

Ode aan St. Caecilia
Met muziek uit de renaissance en barok en in de sfeervolle setting van het Ikonenmuseum (Buiten Nieuwstraat 2) brengt Quintus op vrijdag 23 november haar jaarlijkse ‘Ode aan St. Caecilia’, de beschermheilige van de muzikanten. Dit concert begint om 19.30 uur.

Voor alle concerten is de toegang gratis!
Lees meer...
KAMPEN – In café Paatje in de Stadskazerne organiseert Cultuur Contact op donderdagavond 15 november het 2e Uurtje Cultuurtje van dit seizoen. Ging het in oktober over bestuurlijke onderwerpen, ditmaal wisselen amateurverenigingen ervaringen en kennis uit over het thema PR.

Amateurverenigingen draaien grotendeels op vrijwilligers. Dan kan het handig zijn om eens een kijkje te nemen in de keuken bij de buren. In de gemoedelijke setting van Café Paatje in de Stadskazerne aan de Oudestraat vertellen vertegenwoordigers uit het culturele veld over hún aanpak en ervaringen rondom thema's als PR, financiën, vrijwilligersinzet en bestuurlijke onderwerpen. ‘PR, hoe doe jij dat?' is het onderwerp van 15 november. Te gast zijn o.a. Brassband Excelsior en Quintus! Leden van alle plaatselijke verenigingen maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom bij dit Uurtje Cultuurtje. Vanaf 18.30 uur staat de koffie en thee klaar. Aanvang is 19.00 uur. Uurtje Cultuurtje eindigt strikt om 20.00 uur. Zo zijn bezoekers in de gelegenheid eventuele eigen repetities of vergaderingen bij te wonen. Aanmelden is niet nodig. Gratis entree.

Uurtje Cultuurtje is een initiatief van Cultuur Contact (onderdeel van Quintus Kampen) en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel. Voor meer informatie: Mariëlle van Zanten, tel. 038-3371200.
Lees meer...
Dansen, creatief aan de slag, een muziekinstrument leren bespelen, op zangles, theater maken of eindelijk op schildercursus. Stel niet langer uit maar doe wat je altijd al wilde doen! Weinig tijd? Deze week start bij Quintus een nieuwe reeks korte herfstcursussen, met zowel nieuwkomers - waaronder Zing je fit! - als bestaande cursussen. Voor jong én oud.
Jong geleerd is oud gedaan, luidt het spreekwoord. Bij ‘Muziek op schoot’ geniet je met je baby, dreumes of peuter van leuke liedjes met spelletjes erbij. Binnen de kortste keren zing je een heel repertoire samen met je kind, kleinkind of oppaskindje. Muziek op Schoot start op woensdag 31 oktober in 2 leeftijdsgroepen van 10 maanden tot 4 jaar. De muzikale oriëntatie gaat verder via Kleuteravontuur met Muziekinstrumenten (6 lessen, groep 1/2), Kennismaken met een muziekinstrument (5 lessen, alle leeftijden), Kindercursus klarinet (5 lessen, 6/7 jr). Bij ‘Op ontdekkingsreis met je harp’ leert je kind in 5 lessen hoe je vrolijke, spannende en gekke muziek kan maken op de harp.

Cursussen voor jongeren en volwassenen
Ook voor jongeren en volwassenen staat er van alles op het programma. Spiksplinternieuw is de cursus ‘Botanisch schilderen’. Je leert hoe je gedetailleerde delen van planten kunt tekenen en schilderen. Ook nieuw de workshop: ‘Scupltuur maken’, waarin je stapsgewijs je ruimtelijk idee gaat vormgeven. In de leeftijd van 12-17 of 17-25 jaar en al wat ervaring opgedaan met toneelspelen? Probeer dan ‘Werkplaats Theater’, waar je behalve met acteren ook aan de slag gaat met decor en kostuums. Bijzonder is de cursus ‘Midwinterhoorn blazen’ waarbij je kennis maakt met dit eeuwenoude instrument en je verdiept in de speeltechniek. Speciaal voor vrouwelijke blazers is de cursus ‘Klachtenvrij musiceren’, waarbij de aandacht ligt op het verbeteren en de bewustwording van de bekkenbodemfunctie. Verder is er nog een cursus Klarinet voor volwassenen, Groepszangles voor koorleden en de stem- en presentatietechniekcursus Druk je STEMpel. Benieuwd naar het totale aanbod? Kijk hier>>
Lees meer...
Het lijkt nog ver weg maar de voorbereidingen voor het 5e Piano Festival Quintus 2019 zijn achter de schermen al in volle gang. Het festival vindt plaats op 1 en 2 februari 2019. Dit jaar is het thema "Let it Bee''. De natuur, met als hoofdpersoon de bij, staat centraal. Hoe leuk het is om mee te doen vertelt pianodocent Hetty Floors hier.

Het concours op zaterdag 2 februari is een belangrijk onderdeel van het Festival. De indeling is op basis van de leeftijd van deelnemer. Het onderdeel quatre-mains als een aparte categorie bleek een succes bij de vorige edities van het Piano Festival. Dit onderdeel zal centraal staan op de vrijdagavond 1 februari 2019.

Het Festival bevat behalve het concours andere activiteiten zoals bijvoorbeeld workshops als Improvisatie, een Open Podium, het samen maken van een muziekverhaal en een Play-inn De Bijenkorf. Voor deze Play-inn De Bijenkorf moet je thuis twee stukjes instuderen, kies voor beide stukken dezelfde partij, dus allebei primo of allebei de secundo. Klik hier voor de stuk 1 Krut 'Olifant' en stuk 2 Krut 'Pony'.

Repertoire en eisen
Deelnemers aan het concours kunnen zich inschrijven voor een bepaalde leeftijdscategorie en worden beoordeeld door een vakkundige jury. De eisen bestaan uit het spelen van twee stukken van uiteenlopend karakter. Hiervoor kun je stukken van de repertoirelijst kiezen maar ook eigen inbreng is mogelijk. Eventueel zijn de stukken van bijgaande lijst op te vragen bij de organisatie van het Piano Festival, stuur hiervoor een berichtje naar onderstaand emailadres. Per categorie wordt een prijs uitgereikt.
Het onderdeel quatre-mains is voor alle leeftijden; hierbij kan men met twee (of meer) personen aan één piano of met twee (of meer) personen aan 2 piano’s deelnemen met een optreden van 3-6 minuten. Originaliteit en kwaliteit staan hier voorop. Stukken gerelateerd aan het thema hebben de voorkeur.

Inschrijven en kosten
Deelname aan het pianoconcours kost € 7,50. De workshops zijn gratis voor leerlingen van Quintus. Voor niet-leerlingen van Quintus zijn de kosten van deelname € 7,50. De sluitingsdatum voor inschrijving is 20 december 2018 . De kosten worden afgeschreven van uw bankrekening. Toehoorders hebben gratis toegang tot het evenement.


Download, print en stuur het inschrijfformulier online naar info@quintuskampen.nl of verstuur het per post naar Quintus, Vloeddijk 38, 8261 GC Kampen o.v.v. Pianofestival.

Lees meer...
Iedereen kan leren schilderen, maar sommige mensen zijn van nature getalenteerd. Dat geldt zeker voor de Zuid-Koreaanse Eunjin Jeon (40) die met haar man en vier kinderen tijdelijk in Kampen woont. In september 2017 volgde ze haar eerste schilderles bij Quintus; amper één jaar later wint ze met het portret van haar jongste dochter de publieksprijs van de cursistenexpositie 2018. “Wat ik niet kan uiten in woorden, uit ik in kleuren.”
Twee jaar geleden verhuist het gezin Jeon naar Nederland. Eunjin: “Mijn man studeert aan de theologische universiteit in Apeldoorn, een studie die hij in vier of vijf jaar hoopt af te ronden. We kozen voor Kampen als woonplaats omdat hier meer Koreanen wonen. De schoonheid van het Nederlandse landschap heeft mij overweldigd: de tuinen, bloemen, het plantsoen in Kampen, de kleuren: het is prachtig! Toch had ik die eerste tijd in Kampen wel wat heimwee, ik miste mijn eigen land, familie en omgeving. Maar telkens als ik naar de natuur keek, voelde ik de aanwezigheid van God. Dit hielp mij door die moeilijke tijd. Ik probeerde dat in een dagboek in woorden te vatten maar dat voelde voor mij nog te beperkt. Toen moest ik denken aan mijn jeugd en hoe ik als kind genoot van de kleuren in een lappendeken die mijn moeder zelf had gemaakt. Ik sprak erover met een vriendin die veel musea bezoekt. Zij nam mij mee naar het Rijksmuseum. De schilderijen raakten en ontroerden mij. Zo groeide bij mij het verlangen om zelf te gaan schilderen. Mijn vriendin vertelde mij over Quintus en dus heb ik mij aangemeld.”

Talent
Met enige schroom schrijft Eunjin zich in bij het kunstencentrum aan de Vloeddijk. “Ik spreek nog niet zo goed Nederlands en vond het dus best een beetje eng, zo’n nieuwe omgeving. Maar Andrea Veldman, mijn schilderdocent, belde mij op en ik voelde mij direct welkom. Ze sprak goed Engels en stelde me écht op m’n gemak. Sindsdien schilder ik iedere donderdagochtend in het atelier van Quintus. Daar geniet ik van. De sfeer in de groep is heel goed: iedereen is vriendelijk, we drinken in de pauze gezellig samen koffie of thee en aan het einde van de ochtend bespreken we elkaars werk. Het is ook een fijne manier om de Nederlandse taal te leren. Bovendien is Andrea een erg goede docent die precies de juiste aanwijzingen geeft als ik ergens in vastloop.”

Dankbaar
Hoewel Eunjin in Zuid-Korea nooit eerder heeft geschilderd, blijkt Eunjin over een natuurtalent te beschikken. "Tijdens mijn studie voor meubeldesign in Zuid-Korea kreeg ik tekenles maar heb daar verder niets mee gedaan. Bij Quintus ging ik dus echt voor het eerst schilderen. Mijn eerste schilderij was een vaas met bloemen en daarna maakte ik een landschap met een van de Kamper poorten als inspiratie." Eunjin schildert op een losse, impressionistische manier en gebruikt daarbij foto’s van haar directe leefomgeving. Omdat ze iets wil schilderen dat nog dichter bij zichzelf komt, besluit ze haar vier kinderen te portretteren. Het prachtige schilderij van haar jongste dochter krijgt uiteindelijk de meeste stemmen van het publiek en wint de 1e prijs van de cursistenexpositie 2018. “Ik geloof dat de prachtige natuur en mijn kinderen door God perfect zijn gemaakt. Iedere bloem of plant heeft z’n eigen karakter, ieder kind z’n eigen karakter. Daar word ik heel blij van. In mijn schilderijen kan ik mijn gevoel van dankbaarheid uiten, maar ook mijn liefde voor mijn kinderen. Het winnen van deze prijs is voor mij een bemoediging. Dat andere mensen door mijn schilderijen worden geraakt, geeft een gevoel van verbondenheid. Ik ben God en de mensen dankbaar dat ik kan en mag schilderen.”
Lees meer...
Een gezellige en ontspannende activiteit, waarbij je tegelijkertijd je concentratie, spraak en motoriek traint: vanaf maandagmiddag 1 oktober start bij Quintus de RGM-cursus ‘Zet je brein in beweging’. De cursus wordt gegeven door onze muziekdocent en RGM-practitioner Jeannette Kostwinder en bestaat uit 8 lessen.

'Klap, klap, beng, beng', klinkt de stem van Jeannette tijdens een introductiemiddag eerder deze maand. Terwijl ze met een stok symbolen op een scherm aangeeft, doen de senioren in de kring enthousiast mee. Op het ritme van muziek van de Beatles klappen ze in hun handen en slaan ze op hun bovenbenen. Jeannette legt uit dat de cursisten tijdens de lessen 13 symbolen en bewegingen leren: “Je beweegt met je handen en voeten en moet je ogen en oren goed de kost geven. Zo ontstaan er verbindingen in de hersenen, die er niet of niet meer waren. Het zorgt voor een betere samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft. En dat heeft weer een positief effect op veel functies, zoals geheugen, concentratievermogen, lichaamsbalans, coördinatievermogen, motoriek, spraak, lees- en leervermogen. De cursus bevordert bovendien je zelfvertrouwen, stemming en energie. De RGM-methode is goed voor het stimuleren van een fit brein, vooral als je iets ouder wordt. Daarom richten we ons in deze cursus specifiek op 50-plussers en gezonde senioren."

Ronnie-Gardiner-Methode
De RGM-methode is in de jaren ’80 ontwikkeld door Ronnie Gardiner. Deze Amerikaanse jazzdrummer werd geboren in 1932 en woont nu in Zweden. Om gediplomeerd RGM-practitioner te worden, volgde Jeannette Kostwinder in 2017 de opleiding van RGM-Nederland. Het enthousiasme van Jeannette - tevens pianodocent bij Quintus - is aanstekelijk: “Er wordt volop gelachen en je merkt ook dat deelnemers fitter worden. Belangrijk is wel dat er elke dag thuis een kwartiertje geoefend wordt. Deelnemers krijgen dus huiswerk mee maar dat kan zelfs vanuit je stoel op je eigen favoriete muziek.”

Reyersdam
Na een opstapcursus in Diever en diverse workshops voor onder meer mantelzorgers, start Jeannette Kostwinder in oktober met een cursus bij Quintus. De data zijn maandagmiddag 1, 8, 15 en 29 oktober en 5, 12, 19 en 26 november, tijd: 14.00 tot 15.00 uur. De kosten zijn €50 p.p. Betalen met een meedoenbon is mogelijk. Kijk hier voor meer informatie of inschrijven.
Lees meer...
Een fit en vrolijk begin van onze open lesweek afgelopen maandagmiddag! Met een speciale startmiddag voor 50-plussers hebben we kunnen laten zien wat ons cursusprogramma voor volwassenen in petto heeft, en dan in het bijzonder de cursussen en lessen die zeer geschikt of speciaal gericht zijn op volwassenen van 50 jaar en ouder.
Heerlijke muziek uit de jaren 60 en 70 klonk bij de open repetitie van het 50+ pop- en rockkoor Rock Oud Loud (dat overigens nieuwe zangers/zangeressen kan gebruiken!). Het kersverse Maandagmiddagkoor van Quintus zong klassieke muziek. Ook nieuw in het cursusprogramma en in het klassieke genre, is het Vrouwenkoor op maandagavond. Daarnaast hebben bezoekers kennis gemaakt met Pilates & Stretch, de muziekcursus Zet je brein in beweging en Zing je fit, een combinatie van lekker zingen en bewegen. De afdeling Kunst & Ambacht was van de partij met een rondleiding langs de inspirerende cursistenexpositie. Op donderdag 27 september is de feestelijke uitreiking van  de publieksprijs rondom deze expositie. In diezelfde week starten de cursussen Kunst & Ambacht voor volwassenen en is er daarom van maandag 24 t/m vrijdag 28 september een open lesweek. Kijk voor het volledige programma van Quintus Open op www.echtwatvoorjou.nu of www.quintuskampen.nl. Vragen? Bel gerust met onze infobalie, tel. 038-3371200. 

Quintus Nieuwsbrief

Eenmaal per maand informeert Quintus je via een nieuwsbrief over nieuws, boeiende evenementen, activiteiten en leuke presentaties. Wil je automatisch op de hoogte blijven? Meld je dan aan! Overigens: je zit nergens aan vast; je kunt jezelf gemakkelijk vanuit de nieuwsbrief afmelden.
category
START KORTE HERFSTCURSUSSEN
NIEUW PROGRAMMA!
WAT WIL JIJ DOEN?
Schrijf je hier in!