Vragen ?

Proefles

Aanvraag voor een gratis proefles

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is geen correct e-mailadres
Vul de code in
Vul de code in
Lees meer...
De allereerste editie van Quintus Extra op zaterdag 30 november staat in het teken van muziekverenigingen! Op het programma een gratis Inspiratiedag voor iedereen die - op welke manier dan ook - betrokken is bij een muziekvereniging. 

De gratis Inspiratiedag voor muziekverenigingen is een initiatief van slagwerkdocent Dirk Jan van Groningen en wordt georganiseerd in samenwerking met Show & Marching Music en Percurssion Books. Tussen 10.00 en 16.00 uur staan inspirerende workshops en sprekers op het programma, kun je in de slagwerklokalen terecht voor het uittesten van stokken en mallets en heb je de hele dag de tijd om lekker te bladeren in methode boeken en compactband- en slagwerkuitgaven. Ook ​zijn er diverse leveranciers aanwezig op het gebied van blaas- en slagwerkinstrumenten waaronder Vancore Percussion Instruments, Brass Atelier De Wilde, Flutemotion en Soultone Cymbals. Daarnaast is er natuurlijk voldoende ruimte om onderling te netwerken en ervaringen uit te wisselen. 

De aanwezige sprekers behandelen onderwerpen die op dit moment spelen en waar je voor jezelf of voor je vereniging altijd iets aan hebt. Dit is het programma:

Lastig een goede opvolger op je start drummethode te vinden?
Methode boeken voor beginnende drummers zijn er genoeg, maar boeken voor meer gevorderde drummer die beginnersboeken ontgroeid zijn, zijn er weinig. Drummer Martijn demonstreert en vertelt je alles over zijn gloednieuwe boek 'Drummers Of The Future' dat vorig jaar is verschenen en waarvan inmiddels meer dan 150 exemplaren zijn verkocht. ​

Geen idee waar je op moet letten bij aanschaf van een nieuw slagwerkinstrument?
Maak jij de keuze voor een nieuw instrument ook vaak op basis van gevoel? Zou je met wat meer feitelijke kennis een betere keuze kunnen maken? Jan ter Heide leert je alles ins en out over de verschillende gestemde en ongestemde slagwerkinstrumenten, zodat je de keuze voor een nieuwe instrument duidelijk leert motiveren.

Eindigt jouw instrument straks als decoratie aan de wand van een café?
Zou je het vreselijk vinden als dit gebeurt omdat jouw vereniging de stekker eruit heeft moeten trekken? Frank Bergkamp (marketeer en muzikant) behandelt tijdens deze sessie de vraag of we moeten blijven doen wat we altijd al deden of dat er iets moet gebeuren om het fenomeen muziekvereniging te behouden voor de toekomst?

Wordt het bij jouw club ook steeds lastiger leden te werven en te binden?
Struggelt jouw club ook met een teruglopend ledenaantal en weet je niet zo goed hou je ledenwerving aan moet pakken en hoe je mensen kunt binden aan jouw muziekvereniging? Als je daar meer over wilt weten, zorg dat dat je deze gloednieuwe training (ontwikkeld door het LKCA) over samen slim deelnemers werven niet gaat missen.

Lastig te bepalen of een mondstuk bij jou of je instrument past?
Een mondstuk uitzoeken voor je blaasinstrument is niet iets wat je zomaar even doet. Er is zoveel keuze en hoe bepaal je nou welk mondstuk het beste bij jouw instrument, mond of speelstijl past. Bert Damsma (trombonist) van GEWA gaat je leren waar je op moet letten bij aanschaf van een mondstuk voor jouw koperblaasinstrument

Hoe bereik jij de juiste doelgroep voor je vereniging?
Heb je er wel eens over nagedacht hoe bepalend beeldvorming (op internet en social media) voor je kan werken? Welk beeld hebben mensen en doelgroepen van jouw vereniging en klopt dat wel met je eigen idee? Cor van der Waal (huisfotograaf KTK) helpt je graag bij wat je zou willen uitstralen als vereniging en hoe je dat kunt sturen om nieuwe doelen te realiseren!

Alle bovenstaande workshops en sprekerssessies zijn gratis toegankelijk. Om organisatorische redenen vragen we je wel om je even aan te melden. Dat kan hier>>
Houd deze pagina en onze sociale media in de gaten voor meer informatie over deze Inspiratiedag voor muziekverenigingen.
Lees meer...
Afgelopen week - in de 'Week van de toegankelijkheid' - is Quintus verrast met de erkenning van 'Iedereen doet mee'. Quintusdirecteur Hendrik Jan Houtsma mocht de 'Iedereen-doet-mee-sticker - die binnenkort een prominent plekje in het gebouw zal krijgen - ontvangen uit handen van Nardus Koster.

'Iedereen doet mee' is een initiatief van de Hartelijke Hanzestad (OVK, gemeente Kampen, Vastgoedtafel Kampen en Stadsbeweging Overijssel) waarbij winkeliers en andere instellingen worden beoordeeld op hun toegankelijkheid. Er wordt onder andere gekeken naar de fysieke toegankelijkheid van een gebouw, eventuele obstakels in de paden maar ook de toegankelijkheid van bijvoorbeeld een website of pinapparaat wordt onder de loep genomen. Kortom, of iedereen kan meedoen. En dat is, volgens Nardus Koster, "zeker het geval bij Quintus! Het gebouw is gecheckt en goed toegankelijk bevonden voor ouderen, mensen in een rolstoel en bezoekers met een andere beperking."

Fietsen in de stalling
Om ons gebouw aan de Vloeddijk in de toekomst toegankelijk te houden voor o.a. rolstoelgebruikers, willen we nogmaals een beroep doen op alle bezoekers van Quintus die op de fiets komen: willen jullie de fietsen in de fietsenstalling van Quintus parkeren? Te vinden rechts van de hoofdingang, achter het monumentale Weeshuispoortje! Zo houden we samen het trottoir vóór het gebouw vrij voor rolstoelgebruikers. Alvast hartelijk dank!


Lees meer...Lees meer...
De wintertijd staat voor de deur: tijd om iets nieuws te leren bij één van onze korte cursussen die na de herfstvakantie van start gaan! Absolute topper is de kersverse ‘Introductie Klassiek Portretschilderen’ van kunstenares Anne-Rixt Kuik. Maar ook breien en haken voor beginners, botanisch schilderen, herfstvakantieactiviteiten, kerstworkshops en diverse kindercursussen komen eraan!
Voor de allerkleinsten is er Muziek op Schoot, Kleuteravontuur met Muziekinstrumenten, Kleuterfluit, Peuter-, Kleuter- of Kinderdans, Peuterkunst en Kleutertheater. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen ook ‘Op ontdekkingsreis met je harp’! Verder zijn er in de herfstvakantie workshops Cajon en Stop Motion en vlak voor kerst creatieve workshops Kersthangers branden in hout, breien en haken.

Klassiek portretschilderen met Anne-Rixt Kuik
Naast bestaande cursussen voor volwassenen als Interieurdesign en –ontwerp, Glasfusion, Botanisch Schilderen, Druk je STEMpel en Kinderboeken Schrijven zijn er in november enkele nieuwkomers. Zo komt kunstenares Anne-Rixt Kuik naar Kampen voor een cursus waarin je de opbouw leert van een portret in olieverf volgens de klassieke figuratieve traditie in de schilderkunst. Aan bod komen materiaal, toonwaarden, compositie, contrasten, penseelvoering en gebruik van kleur.
Anne-Rixt Kuik (1987) studeerde aan de Klassieke Academie voor beeldende kunst in Groningen en de Florence Academy of Art om de technieken van de klassieke figuratieve schilderkunst te leren. Ook volgde zij masterclasses bij kunstenaars Sam Drukker, Henk Helmantel en Jeremy Lipking. Tevens studeerde zij in Brisbane, Australië om daar haar geheel eigen techniek verder te ontwikkelen. Eenmaal terug in Nederland werkte zij aan haar serie die een verrassende en unieke combinatie laat zien van technieken als fresco, gelaagdheid en 'alla prima' (nat-in-nat). Anne-Rixt Kuik laat in zowel haar portretten als vrij werk de mens centraal staan in al haar eigenheid, breekbaarheid en schoonheid. In de winter van 2018 werd Anne-Rixt Kuik uitgenodigd door de staat New South Wales (Australië) om drie maanden te werken als kunstenaar in Sydney. Haar werk wordt verkocht bij galerie Bonnard en galerie Wildevuur. De cursus 'Introductie Klassiek portretschilderen' van Anne-Rixt Kuik is voor alle niveaus!

Inschrijven
Nieuw in november zijn ook de korte cursussen Breien voor beginners en Haken voor beginners. Korte cursussen starten bij voldoende deelname. Schrijf je daarom op tijd in via. Voor vragen kan je terecht bij info@quintuskampen.nl of tel. 038-3371200.
Lees meer...
Het kunstwerk 'Takkewijf' heeft keramiekcursist Annie Jorna de Publieksprijs 2019 opgeleverd! Zij kreeg de prijs woensdagmiddag 25 september tijdens een feestelijke bijeenkomst uit handen van Eujin Jeon, winnaar van de publieksprijs 2018 en Quintusdirecteur Hendrik Jan Houtsma!

Sinds enkele maanden zijn de foyer en gangen van het gebouw van Quintus gevuld met inspirerende werken van cursisten glas, tekenen, schilderen, grafiek en keramiek. Opvallend onderdeel is de veelbesproken koppencollectie dat als een soort kettingreactie op een idee is ontstaan. Meer hierover lees je in dit artikel!
Het publiek mocht stemmen op een favoriet kunstwerk en daar is de afgelopen tijd volop gebruik van gemaakt. De koppen bleken ook onder de stemmers erg favoriet. Een ervan, het zogeheten 'Takkewijf' van cursiste Annie Jorna, kreeg de meeste stemmen. Annie Jorna: "Ik wist direct dat ik iets met wilgentakken wilde gaan doen. Zo is mijn kop van keramiek ontstaan." De expositie is nog tot 1 oktober gratis te bezichtigen tijdens de openingstijden van Quintus. 

Foto onder: kunstwerk 'Takkewijf' van Annie Jorna

Lees meer...
Lees meer...
In het kader van Quintus Open organiseerden we vandaag een speciaal programma voor ‘nieuwe Nederlanders’, in samenwerking met W en L Opleidingen. “Inburgeren en de taal leren, gebeurt niet tussen vier muren. Wij gaan erop uit met cursisten en laten zien wat Kampen te bieden heeft”, aldus Mariska Weijmer van W en L Opleidingen.
Ruim 40 statushouders volgden vanochtend een inspirerend programma. Ze konden kiezen uit een zangworkshop, jamsessie, een keramiek- of theaterworkshop. De 50-jarige Zara, die in 2014 vanuit Iran naar Nederland vluchtte, koos met vriendin Soda voor de theaterworkshop. “Door deze workshops leren we nieuwe dingen en nieuwe mensen kennen. Vroeger op school heb ik wel theater gehad maar daarna niet meer. Ik wou weten of het eng is, maar dat was het helemaal niet. Ik denk dat ik wel een beetje talent heb!”

Inburgeren 2.0
Behalve een nadere kennismaking met de taal en de cultuur, heeft een dergelijk programma dus meer positieve effecten op de deelnemers. Mariska Weijmer: “Veel mensen hebben jarenlang in de overlevingsstand gestaan. Dan is het nu, met een officiële status, tijd om de draad van het ‘gewone’ leven weer op te pakken. Bij deze Quintusactiviteiten zie je hoe mensen hun oorspronkelijke interesses of talenten weer herontdekken. Ze maken kennis met de stad, ontdekken wat er allemaal mogelijk is, leggen nieuwe contacten én hebben ook nog eens heel veel plezier samen. De onbekendheid weghalen en meedoen binnen onze Kampense samenleving: dat is een volgende stap binnen de inburgering!”
Lees meer...
Vandaag is de nieuwe app ‘Steurneus van Kampen’ gelanceerd, speciaal ontwikkeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd van groep (6)7/8. De app is de opvolger van het roemruchte Koffertje Kampen, een door wijlen Wim van ’t Oever in de jaren ’80 ontwikkelde educatieve rondwandeling door Kampen.

Steurneus van Kampen is bedoeld voor basisscholen maar ook door andere belangstellenden vrij te downloaden. Door het doen van spelletjes en opdrachten op diverse locaties in de stad, verdien je munten en los je uiteindelijk een belangrijke puzzel op die recht geeft op een heuse penning: de Steurneus van Kampen! Initiator Aart Kleijer werkte bij de totstandkoming van de app samen met leraar Jac Ruiten, Dick Westerink van Toerist Information, Reinier de Wit van Kampen and Beyond en Mariëlle van Zanten, netwerkcoördinator Kunst & Kind.

De app Steurneus van Kampen is met financiële ondersteuning uit het Nautisch Profiel, Kunst & Kind en de Rotary ontwikkeld. Downloaden van de app kan hier
Lees meer...
Wie recentelijk ons gebouw heeft bezocht, is het vast opgevallen: de prachtige koppen-expositie van onze keramiekafdeling in de Quintus foyer. Een bijzonder onderdeel van onze cursistenexpositie met een even bijzonder verhaal.
"Koppen van keramiek zijn zo oud als de weg naar Florence. Althans, voor mij”, vertelt keramiekdocent en kunstenaar Jan Kamphuis. “Het moet ongeveer 1983 geweest zijn dat ik met een tiental studenten – die net als ik keramiek als hoofdvak hadden gekozen – en onze docent de Italiaanse stad Florence afstruinde naar alles wat op dat moment van betekenis was. Ook het museum Del Bargello met o.a. een collectie van de gebroeders Della Robbia. Het is overdreven dat één beeld je visie op je vak op de kop kan zetten, maar er was één beeld dat grote en blijvende indruk op mij heeft gemaakt: ‘Portret van een kind’, gemaakt door Andrea Della Robbia (1435-1525), beeldhouwer, faiencemaker, keramist. Het is geen groot beeld, 34 hoog, 30 cm breed. De ietwat sentimentele uitstraling maakte geen indruk, maar de eenvoud, de doelmatigheid van glazuur en daarmee bedoel ik vooral de kleurkeuze. Het fascineert mij tot op de dag van vandaag.”

‘Het project is in beweging en lijkt niet te stoppen’

Vijfendertig jaar na dit bezoek aan Florence, krijgt Kamphuis een suggestie van Marianne Knol, deelnemer aan één van de Quintus keramiekwerkplaatsen waar zij bezig is een kop uit een gipsenmal te halen. “Het is een super eenvoudig hoofd, de kop van een etalagepop. Het heeft niet eens oren en is in veel opzichten de tegenstelling van een Della Robbia. Marianne suggereerde dat iedereen van de keramiekafdeling er één uit de mal zou afdrukken, met dezelfde basis en er dan zijn eigen kop van zou kunnen maken; vanuit die basisvorm met je eigen toevoeging, verandering of kleur naar een persoonlijk beeld.” De suggestie wordt een idee en het idee krijgt gestalte. En hoe! Na de eerste koppen, reageren anderen op de resultaten met een eigen kop. Sommigen maken er zelfs drie. Anderen transformeren het beeld in zoon, dochter, kleinkind. Titels zijn suggestief en er worden glazuurtesten gedaan. Het project is in beweging en lijkt niet te stoppen. “Geweldig, deze processen geven aanleiding tot experiment. De beschikbare expositieruimte bleek te klein dus is er een vervolg aan gegeven met deze nog uitgebreidere expositie als onderdeel van de cursistenexpositie. En het proces gaat nog door! Het is dus geen statische expositie. Er zal een voortdurende aanvulling en wisseling zijn van (nieuwe) keramische koppen. Tot het najaar is het dus een beetje Florence in Quintus.”

Publieksprijs
De cursistenexpositie bevat behalve de koppenexpositie, een groot aantal schilderijen, tekeningen en glaskunst. De expositie is te bezichtigen tot 1 oktober en gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van Quintus: van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 22.00 uur. Tijdens Quintus Open in september wordt de publieksprijs uitgereikt. Dus haal een formulier bij de balie, vul in welk kunstwerk jouw favoriet is en deponeer na de bezichtiging het formulier in de daarvoor bestemde bus bij de balie! 

Lees meer...

Lees meer...

Lees meer...

Lees meer...
In zijn puberteit kreeg hij ooit een schildersezel cadeau; pas op z’n 60e zou Willem Rodenhuis daadwerkelijk schilderlessen gaan volgen. Maar na acht seizoenen bij Quintus heeft de voormalig bouwkundige een geheel eigen stijl ontwikkeld. “Actualisme, noem ik het zelf. Door tegenstellingen te gebruiken, vertellen mijn schilderijen een eigen verhaal over actuele gebeurtenissen.”
“Ja, dit is die schildersezel”, lacht Willem Rodenhuis terwijl hij de 50 jaar oude ezel installeert voor een presentatie van zijn werk. “Ik heb destijds ook wel een aantal schilderpogingen gedaan. Maar door mijn studie en later werk en gezin, kwam het er gewoon niet van. Toen ik acht jaar geleden met pensioen ging, had ik eindelijk tijd om écht iets voor mezelf te gaan doen: schilderen! Mijn vrouw en kinderen waren via de muzieklessen en ensembles al kind aan huis bij Quintus, dus ben ik daar begonnen met portretschilderen.” In acht seizoenen heeft Willem zich weten te bekwamen in het schilderen. “Onze enthousiaste groep op de maandagochtend bestaat overwegend uit mannen. We werken ieder aan onze eigen projecten, onder leiding van Andrea Veldman. Met haar professionele oog kan ze je net even dat zetje of die tip geven waardoor je weer verder komt. Aan het einde van de les bespreken we ons werk gezamenlijk en leer je ook weer van elkaar.”

Oneindig experimenteren
Wat materiaal betreft werkt Willem Rodenhuis het liefst met olieverf. “Ik vind het heerlijk om dingen uit te proberen. Soms door technieken te combineren, zoals een schilderij met glas. Maar meestal met kleuren. Met olieverf kun je oneindig experimenteren. Inspiratie haal ik uit de wereld om me heen. Of het nu beelden zijn op tv, in de krant of uit mijn omgeving.” Zo komt het dat Rodenhuis sinds enkele jaren actualistisch schildert. Een serie van acht recente werken vormen een soort beeldend nieuwsoverzicht van de laatste jaren. “Soms gebeuren er dingen in de wereld waarbij je denkt: ‘Hoe is het mogelijk dat mensen elkaar dit aandoen?’ Ik ontdekte hoe prettig het is om die frustratie te verwerken in mijn schilderijen, een soort uitlaatklep. Het eerste schilderij met een actueel onderwerp verbeeldde de schoonheid van een ‘pas de deux’ neergezet in de ellende van de burgeroorlog in Syrië. Bijzonder was dat, bij het voltooien ervan, er een documentaire op TV was van een balletdanser die met gevaar voor eigen leven in het door oorlog verscheurde Syrië blééf dansen. De documentaire heette ‘Dance for Peace’, die titel heb ik het schilderij toen ook gegeven. Daarna volgde een schilderij over de vluchtelingencrisis: een verhaal van een kindje dat met haar ouders vlucht naar het westen. Het schilderij heeft Klimt- en Chagall-achtige elementen.” Andere werken van Rodenhuis vertellen over de ebola-crisis, de zwarte pieten discussie, plastic soep en andere milieuproblematiek. Meest recent is het werk over Europa, verbeeld door een stoïcijnse dame. “Dit laatste schilderij zit boordevol symboliek. Van de blaffende honden als eigengereide Europese lidstaten, het Britse hondje dat zielig afdruipt tot en met de Chinese kraanvogels en de adelaar (Amerika) die zich in de kwestie mengen. De lelie in de hand van de Europa is het symbool van barmhartigheid. Laatste toevoeging was de Uil van Minerva... Het onderwerp van het volgende schilderij? Wat de actualiteit brengt!”

Hieronder de serie schilderijen van Willem Rodenhuis:

Lees meer... Lees meer...    Lees meer... Lees meer... Lees meer... Lees meer... Lees meer... Lees meer...

Quintus Nieuwsbrief

Eenmaal per maand informeert Quintus je via een nieuwsbrief over nieuws, boeiende evenementen, activiteiten en leuke presentaties. Wil je automatisch op de hoogte blijven? Meld je dan aan! Overigens: je zit nergens aan vast; je kunt jezelf gemakkelijk vanuit de nieuwsbrief afmelden.