Vragen ?

Lees meer...
Binnen Quintus zijn mensen vanuit veel verschillende culturele achtergronden actief. Met de groepsexpositie ‘Heinde en ver’ willen wij een aantal van hen in de schijnwerpers zetten.
De culturele achtergrond van onze cursisten Kunst & Ambacht geeft hun kunstwerken veelal een geheel eigen karakter en identiteit. Reden om deze boeiende kunstwerken in ‘Heinde en ver’ tentoon te stellen in de foyer en de wandelgangen van ons gebouw aan de Vloeddijk 38. Op donderdag 28 februari om 12.00 uur zal directeur Hendrik Jan Houtsma de groepsexpositie op feestelijke wijze openen. Belangstellenden zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn en onder het genot van een multicultureel hapje en drankje de cursisten te ontmoeten. ‘Heinde en ver’ is gratis te bezichtigen tot en met 30 april a.s. tijdens de openingstijden van Quintus.
Lees meer...
Ze willen geen senioren genoemd worden, want de zangers en zangeressen van Rock Oud Loud zijn nog ‘alive and kicking’. Het 50+ Pop- en Rockkoor van Quintus, dat onder enthousiaste leiding staat van dirigent/docent Yko Hoekstra – vierde deze week een lustrumfeestje! In gesprek met een aantal koorleden van het eerste uur.
Iedere maandagmiddag is het gezelligheid troef in Quintus tijdens de wekelijkse repetities van Rock Oud Loud. Koorlid Coosje vertelt over die beginperiode vijf jaar geleden: “Ik keek destijds graag naar ‘Golden Oldies’. Toen Quintus naar aanleiding van dat leuke tv-programma voor Kampen een 50+ pop- en rockkoor ging oprichten, heb ik me samen met twee vriendinnen direct aangemeld. En we zingen alle drie nog steeds met veel enthousiasme mee.” Inmiddels is het koor uitgegroeid tot een grote club met een vaste kern van zo’n 30 leden. Wat is het geheim van dit genre? “Jeugdsentiment”, lacht Irma. “We zijn allemaal een beetje blijven hangen in de seventies. En dan is het heerlijk om samen die bekende nummers te zingen.” Volgens Eddie – zelf ooit drummer in een Kamper bandje - is de muziek niet aan tijd onderhevig: “Wij zingen nummers van The Stones, The Who, The Beatles, Queen: die hoor je nu nog steeds op de radio. Het is muziek die blijft!” Voor Joke en Annie en veel andere leden is Rock Oud Loud ook een stukje ‘ontladen’: “Als je zingt, heb je even geen zorgen of andere zaken aan je hoofd. Heerlijk! En de repetities zijn heel gezellig, dus het heeft ook een sociaal aspect.” Dat het zingen bovendien heel goed is voor je gezondheid blijkt uit een t-shirt van een van de koorleden met daarop de tekst ‘Ik hoef niet in therapie, ik zing in een koor’. Rienk: “Zingen is écht goed voor je gezondheid. Mijn vrouw heeft MS en moest vanwege haar stembanden naar de logopedist. Sinds ze zingt in ons koor, heeft ze er geen last meer van.” Omdat het een 50+koor is, wordt er nadrukkelijk rekening gehouden met eventuele beperkingen. Bea: “Een van onze koorleden heeft een dwarslaesie en zit dus in een rolstoel maar zingt gewoon heerlijk met ons mee. Tijdens optredens wordt daar ook rekening mee gehouden!”

Glunderen
Tot slot benadrukken alle koorleden dat het succes van Rock Oud Loud vooral te danken is aan de bevlogenheid van dirigent en docent Yko Hoekstra: “Hij is enthousiast, heeft heel veel kennis en evenveel geduld. Het gros van onze leden kan geen noten lezen. We krijgen de partijen daarom niet als bladmuziek maar in muziekbestanden via de mail toegestuurd. Zo kun je thuis je eigen partij oefenen. Momenteel zijn we bijvoorbeeld druk bezig met Good Vibration van The Beach Boys: 5-stemmig! Als alle partijen samenkomen en een nummer lukt, zit Yko te glunderen achter de piano!”

Mannen gezocht
Het koor heeft met ruim 30 leden momenteel een informele ledenstop. Maar dat geldt niet voor de mannen! “We kunnen zeker versterking gebruiken bij de mannen om de grote schare vrouwen een beetje onder de duim te houden”, lacht Rienk. Mannen van 50+ die houden van zingen en ‘goeie ouwe muziek’ zijn van harte welkom om eens vrijblijvend te komen kijken en meezingen bij een repetitie op maandag van 14.00 tot 15.30 uur. Neem hiervoor contact op met de infobalie van Quintus: tel. 038-3371200 of wandel eens binnen in het gebouw aan de Vloeddijk 38 in Kampen.
Lees meer...
Museum De Pont en/of het TextielMuseum in Tilburg, het Europees Keramisch Werk Centrum in Oisterwijk én het Dordrechts Museum in – uiteraard! – Dordrecht. Dat zijn de bestemmingen van de Quintus Cultuurreis 2019 op zaterdag 23 maart. Belangstellenden kunnen zich vanaf heden inschrijven via dit inschrijfformulier (graag uitprinten, invullen en opsturen/mailen) of vraag een inschrijfformulier bij onze infobalie. Wees er snel bij: i.v.m. het beperkt aantal plaatsen in de bus is vol ook echt vol.

De cultuurreis van 2019 heeft maar liefst drie steden op het programma. Keramiekdocent en cultuurreis-organisator Jan Kamphuis: “Als eerste doen we Oisterwijk aan. Voor wie het graag wil zien, kan hier uitstappen en het EKWC bezoeken. De bus gaat door naar Tilburg waar het Museum De Pont en/of het Textielmuseum bezocht kan worden. Deze musea liggen op loopafstand van elkaar. Ondertussen gaat de bus weer terug naar Oisterwijk om de bezoekers van het EKWC op te halen. Deze bezoekers kunnen - als ze dat willen - een flitsbezoek aan één van de musea in Tilburg brengen. Daarna gaan we weer gezamenlijk naar Dordrecht. Daar staat het Dordrechts museum en/of een stadswandeling op het programma. Tot slot natuurlijk het gezamenlijk diner en daarna terug naar Kampen.”

EKWC
Het EKWC heeft een geschiedenis die teruggaat tot 7 december 1969, toen het Keramisch Werk Centrum (KWC) haar deuren opende in Heusden. In 1991 is het centrum naar ‘s-Hertogenbosch verhuisd en werd het omgevormd tot het uitstekend uitgeruste Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC). In 2015 verhuisde het centrum naar het KVL-terrein in Oisterwijk. Met een rondleiding worden diverse werkprocessen gepresenteerd, van het gebruik van de ovens voor het stoken van keramiek, 3D-printen, frezen en snijden. Maar ook een keramiek expositie is een onderdeel van de rondleiding. Ook interessant voor niet-keramisten

TextielMuseum
Textiel als medium voor politiek-maatschappelijke vraagstukken. We leven in een wereld waarin grenzen tussen landen en mensen vervagen, machtsverhoudingen ingrijpend verschuiven en culturen vermengen. De tentoonstelling ‘Cultural Threads’ in het TextielMuseum presenteert bijzonder werk waarin hedendaagse kunstenaars textiel als krachtig instrument gebruiken om hun ideeën te verbeelden over politiek-maatschappelijke vraagstukken. Zij verbinden textiel aan hun eigen zoektocht naar afkomst en identiteit in een steeds verder globaliserende wereld. Of ze gebruiken het om geschiedenissen te ontrafelen en nieuwe toekomstperspectieven te schetsen.

Museum De Pont
Museum De Pont is vernoemd naar de jurist en zakenman Jan de Pont (1915-1987) uit wiens nalatenschap in 1988 een stichting 'ter stimulering van de hedendaagse kunst' kon worden opgericht. Het museum is gevestigd in een voormalige wolspinnerij die door het Amsterdamse bureau Benthem Crouwel Architecten is verbouwd tot een ruimte waar hedendaagse kunst optimaal tot haar recht kan komen. De monumentale oude fabriek met de grote, lichte zaal en de intieme 'wolhokken' vormt een prachtige omgeving voor de vele kunstwerken.

Het Dordrechts Museum
Het museum is door de jaren heen tot vandaag moderne en hedendaagse kunst blijven verzamelen. Daardoor bezit het museum nu een compacte en representatieve collectie van zes eeuwen Nederlandse schilderkunst, met daarin opmerkelijke werken van hoge kwaliteit. In Werk, bid & bewonder worden clichés over kunst en calvinisme ontrafeld en enkele hardnekkige mythes ontkracht. De tentoonstelling laat de relatie tussen calvinisme en kunst in een brede context zien. Ook literatuur, muziek en kerkarchitectuur komen namelijk aan bod, in de vorm van (kunst)objecten, maar ook in videoportretten met onder meer architect Francien Houben, zanger Ernst Daniël Smid en cabaretier Freek de Jonge.

Stadswandeling Dordrecht
De historische binnenstad ligt verscholen tussen machtige rivieren. In de ruim 1000 monumenten die Dordrecht telt, is het rijke verleden goed terug te vinden, vooral in het historisch havengebied.

Kosten
De kosten voor de Quintus Cultuurreis bedragen €49,50 p.p. Hierbij inbegrepen zijn het vervoer per touringcar, koffie/thee op de heenreis, een lunchpakket en een eenvoudig diner. Het bezoek aan het EKWC is optioneel. Voor het EKWC is een entree van €14,50 verschuldigd. Hiervoor dienen deelnemers zich van te voren opgeven, zie hiervoor de 2e optie op het inschrijfformulier.
Ook de toegang tot de andere musea is niet bij de prijs van de cultuurreis in begrepen. Hier is namelijk de Museumkaart geldig. Zonder Museumkaart moet u zelf de entree betalen, reden om misschien deze kaart aan te scha¬ffen: www.museumkaart.nl.

Meer info over de musea is terug te vinden op:
www.textielmuseum.nl
www.depont.nl
www.sundaymorning.ekwc.nl
www.dordrechtsmuseum.nl

Programma
08:30 uur vertrek Quintus (tussenstop) a EKWC | Optie
11:20 uur aankomst De Pont
12:15 uur vertrek EKWC naar De Pont
14:30 uur vertrek Dordrecht
17:15 uur Diner in Dordrecht
18:30 uur vertrek Dordrecht - Kampen
20:30 uur aankomst Quintus
Lees meer...
Koperblazers opgelet! Bastrombonist Jos Jansen verzorgt in samenwerking met Quintus een inspirerende masterclass op zaterdag 9 maart van 10.00 tot 13.00 uur in de Stadsgehoorzaal. Deelnamekosten zijn €12,50 euro p.p. maar let op: Quintus-leerlingen mogen gratis deelnemen! 

Jos Jansen begon zijn conservatoriumstudie op zijn 21e, studeerde in 1989 af als docerend musicus (Zwolle) en in 1991 als uitvoerend musicus (Hilversum). Al tijdens zijn studie werd hij aangenomen als bastrombonist bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine, waar hij medio 2014 afzwaaide. De première van ‘Typical JJ’, met de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes o.l.v. Heinz Friesen, was het begin van zijn solocarrière. Sinds die tijd treedt Jos als solist op bij amateur- en beroepsorkesten in binnen- en buitenland. Ook bracht hij meerdere CD’s uit waarop hij als solist te beluisteren is.

Tijdens de Quintus Masterclass in de Stadsgehoorzaal behandelt Jos Jansen onderwerpen als basistechnieken, samenspel, spelen in een ensemble en ademhaling. Maar ook elementen als moderne technieken, embouchure, klank en de functie van instrumenten binnen het orkest komen aan de orde. De masterclass is voor alle leeftijden, alle niveaus (vanaf A-examen en actief meespelend) en alle koperblaasinstrumenten. Aanmelden kan hier of met behulp van een inschrijfformulier bij onze infobalie in het Quintusgebouw aan de Vloeddijk 38. Alleen kijken? Dat kan! De masterclass van Jos Jansen is gratis toegankelijk voor publiek.
Lees meer...
Het Rijksmuseum in Amsterdam viert in 2019 Het Jaar van Rembrandt en nodigt iedereen uit om mee te doen aan een grootse zomertentoonstelling Lang Leve Rembrandt. Van amateur tot professionele kunstenaar en van jong tot oud, iedereen kan een zelfgemaakt kunstwerk inzenden. Dus bij deze: doe mee en wie weet hangt er een Kamper kunstwerk in de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt van 15 juli t/m 15 september 2019.

Rembrandt als inspiratie
Belangrijkste voorwaarde om mee te kunnen doen is dat je je laat inspireren door Rembrandt. Dit mag alles zijn: een moderne versie van een van zijn werken of een ‘echo’ van Rembrandts kunst zoals zijn kleurengebruik, gevoel voor dramatiek en lichtwerking. Van schilderij of foto tot beeldhouwwerk of installatie, elke kunstvorm kan ingezonden worden. Inzenden kan digitaal vanaf 1 februari t/m 31 maart 2019. Meer informatie over de inzendprocedure is op www.rijksmuseum.nl/nl/lang-leve-rembrandt te vinden. Ook uitgebreidere informatie en het digitale inzendformulier zijn op deze pagina te vinden.

Selectieprocedure
De selectieprocedure start in april 2019. De jury, bestaande uit kunstenaars en conservatoren van het Rijksmuseum, beoordelen de kunstwerken tijdens meerdere juryrondes in het Rijksmuseum. De jury bepaalt welke werken in de tentoonstelling te zien zullen zijn en beoordeelt op o.a. creativiteit, techniek en originaliteit.
Dus, ben je kunstenaar of gewoon creatief en droom je ervan jouw werk eens te laten zien in het Rijksmuseum? Dit is je kans! Oh, en laat je het ons weten als jouw kunstwerk wordt geselecteerd voor de zomertentoonstelling 'Lang Leve Rembrandt'?

Tijdslijn
• 1 februari: start online inzending
• 31 maart: sluiting online inzending
• April: beoordeling online inzendingen door selectiecommissie
• Mei: bekendmaking voorselectie kunstwerken voor juryronde
• Midden juni: afgeven geselecteerde kunstwerken voor juryronde
• Eind juni: bekendmaking selectie kunstwerken voor tentoonstelling
• 15 juli: feestelijke opening tentoonstelling Lang Leve Rembrandt
Vragen kunnen gesteld worden via langleverembrandt@rijksmuseum.nl.
Lees meer...
‘Amsterdam zoals je het nog niet eerder hebt beleefd’, dat is wat het publiek kan verwachten van De Amsterdam Colleges. Deze serie boeiende lezingen van architectuurhistoricus Hans de Man staan op dinsdag 5, 12 en 26 februari op ons programma!

Iedereen kent Amsterdam en heeft gehoord over de bloeiperiode in de Gouden Eeuw. Maar hoe kon onze hoofdstad in relatief korte tijd uitgroeien van onbeduidend vissersplaatsje tot wereldstad? Architectuurhistoricus Hans de Man legt het uit tijdens de boeiende Amsterdam Colleges waarbij hij uitvoerig ingaat op het ontstaan en de ontwikkeling van Amsterdam in de periode van 1200 tot 1750. De Man: “Ik zoom in op het leven van alledag, de handel, de stadsuitbreidingen, de architectuur en de kunst. Uiteraard staan we stil bij de architecten en bouwers die Amsterdam haar vorm gaven. Tegelijkertijd zien we Amsterdam door de ogen van kunstenaars als Rembrandt, Berckheyde en vele anderen. We analyseren uitvoerig de prachtige plattegronden die bewaard zijn gebleven en leren hoe we de rijke geschiedenis terug kunnen zien in het huidige Amsterdam. Kortom, Amsterdam zoals je het nog niet eerder hebt beleefd!” Dit zijn de onderwerpen van de lezingen:

Dinsdag 5 februari: ‘Het middeleeuwse Amsterdam’
Dinsdag 12 februari: ‘Het ontstaan van de Grachtengordel en De Jordaan’
Dinsdag 26 februari: ‘Het leven in het Amsterdam van de Gouden Eeuw’.

Voordelig Passe-partout
Bij de architectuurlezingen van Hans de Man staat naast het ‘wat’ ook nadrukkelijk het ‘waarom’ centraal. Daarom is er relatief veel aandacht voor achtergrond en context. Zijn leerzame en boeiende lezingen zijn daarom geschikt voor mensen met én zonder architectuurachtergrond. Aanvang 19.30 uur. De entree per lezing is €15. Voor de drie avonden kan een voordelig passe-partout gekocht worden van €35. Inschrijven kan hier. Of bel voor meer informatie met onze infobalie: tel. 038-3371200.
Lees meer...
KAMPEN - Amper zeven jaar oud was David Zielman toen hij bij docente Hetty Floors achter het klavier plaatsnam voor zijn eerste pianoles. Zij ontdekte al snel zijn potentiële talent. Nog geen vier jaar later werd David toegelaten tot de Sweelinck Academie aan het conservatorium in Amsterdam. Vrijdagavond 1 februari brengt de inmiddels 13-jarige David een viertal favoriete muziekstukken ten gehore tijdens het Quintus Pianofestival.
Zoals veel andere kinderen leerde David Zielman Quintus kennen door een cursus muzikale oriëntatie. David: “thuis hadden we al een piano. Als klein mannetje stond ik vaak bij de piano te kijken en luisteren als mijn vader speelde. Maar mijn ouders lieten mij eerst een cursus ‘Op weg naar een instrument’ volgen. Daar kwam toch de piano uit. Dus ging ik samen met mijn zus Maria op pianoles bij Hetty Floors.”

Gretigheid
Hetty Floors - ruim 25 jaar pianodocente en jarenlang verbonden aan de EPTA (European Piano Teachers Association) als bestuurslid - ontdekte al gauw het verborgen talent bij de jonge David. “Zijn concentratie, zijn gretigheid om dingen te leren: dat was echt bijzonder om te zien. En heel veel vooruit leren! Het notenschrift bijvoorbeeld heeft hij zichzelf aangeleerd. Hij ging met sprongen door de stof heen en speelde al snel moeilijke stukken. Zijn talent komt ook voort uit de balans tussen motivatie, muzikaliteit en intellect: hij doorziet de muziek gewoon direct!”

Oefenen
Twee jaar geleden was David dermate gevorderd, dat Hetty Floors haar contacten binnen de pianowereld erbij ging betrekken. Hetty: “David heeft zoveel talent! Ik vond dat er iemand mee moest gaan kijken die hem nog verder zou kunnen helpen. Uiteindelijk zijn we bij de Sweelinck Academie terecht gekomen, een opleiding voor jong talenten aan het conservatorium in Amsterdam. Na een auditie in 2017 werd hij aangenomen en krijgt sindsdien les bij Marianne Boer. Helemaal kwijt ben ik David gelukkig niet. Eens per week komt hij nog naar pianoles bij mij!” Daarnaast oefent David zo’n 1,5 uur per dag thuis, op zaterdag en zondag zelfs 3 tot 4 uur en reist hij ieder weekend naar Amsterdam. David: “Aan de Sweelinck Academie krijg ik iedere zaterdag een uur praktijkles en een uur theorie. Verder zijn er soms projecten en je ontmoet natuurlijk leeftijdsgenoten waarmee je samen leuke ervaringen opdoet en die ook van klassieke muziek houden. Natuurlijk luister ik ook wel naar popmuziek maar op de piano vind ik klassieke muziek gewoon het allermooist. Waarom? Dat is moeilijk uitleggen. Ik geniet gewoon van de klanken, Beethoven, Debussy en Bach zijn mijn favoriet.”

Pianofestival vrijdagavond
Tijdens het juryberaad op de vrijdagavond (1 februari) van het Pianofestival, verzorgt David Zielman om 19.45 uur een piano-optreden in de Quintuszaal. Hij laat het publiek genieten van de Bach Prelude en Fuga in D, de 1e Sonate opus 2 no 1, deel 1 van Beethoven, Czerny Etude en Prélude uit Pour le Piano van Debussy. Daarvoor (vanaf 19.00 uur) is het Quatre Mains (4-handig) concours waarin zeven duo’s strijden om de prijzen. De uitslag van de jury volgt na het optreden van David rond 20.15 uur.

Pianofestival zaterdag
Zaterdag 2 februari wordt er tijdens het grote pianoconcours in 3 leeftijdscategorieën gestreden: de jongsten t/m 9 jaar, 10 t/m 12 jaar en 13 t/m 18 jaar. Verder zijn er diverse workshops en een Open Podium met een vleugel in de foyer waarop je kunt spelen op momenten dat er in de Quintuszaal niet gespeeld wordt. Daarnaast zijn Wilfred en Gerda Muis van Imkerij ’t Haagje aanwezig vanwege het thema ‘Let it Bee’ en kunnen kinderen zich als bijtje of ander insect laten schminken door onze leerlingen van Kunst & Ambacht. Het Finaleconcert om 15.15 uur wordt afgesloten met een optreden van pianist Danik Ploeg. 16.15. Om 16.45 uur maakt de jury de uitslag bekend en is de prijsuitreiking. Belangstellenden zijn van harte welkom! Kijk hier voor het gedetailleerde programma.
Lees meer...
Deze week stonden we met onze Cultuurburen in weekblad De Brug met een inspirerende pagina vol verrassende antwoorden op de vraag: Wat ga jij morgen doen? Je kunt ook meedoen met de prijsvraag en een workshop voor 2 personen winnen bij Quintus! De prijsvraag: De muziekweek van Quintus komt eraan! Zoek het antwoord op de vraag: Op welke dag is de workshop Express your voice? Je vindt het antwoord in het nieuwsartikel op quintuskampen.nl. Stuur je antwoord o.v.v. 'Prijsvraag #watgajijmorgendoen' naar info@quintuskampen.nl. Heb je de krant gemist? Lees het artikel hier!

Quintus Nieuwsbrief

Eenmaal per maand informeert Quintus je via een nieuwsbrief over nieuws, boeiende evenementen, activiteiten en leuke presentaties. Wil je automatisch op de hoogte blijven? Meld je dan aan! Overigens: je zit nergens aan vast; je kunt jezelf gemakkelijk vanuit de nieuwsbrief afmelden.
category
START KORTE CURSUSSEN JANUARI
NIEUW PROGRAMMA!
WAT WIL JIJ DOEN?
Schrijf je hier in!