Vragen ?

Proefles

Aanvraag voor een gratis proefles

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is geen correct e-mailadres
Lees meer...

Quintus is t/m zondag 25 augustus gesloten i.v.m. de zomervakantie, maar.... helemaal gesloten zijn we niet want op donderdag 22 augustus ben je van harte welkom voor de Quintus Summerschool met zomerse workshops voor jong en oud.

Onder het motto ‘jong geleerd...’ organiseert Quintus voor de allerjongsten workshops Peuterkunst en Peuterdans (VOL!). Kleuters kunnen terecht bij Kleuterdans. Voor kinderen in de leeftijd vanaf 6 jaar is er een workshop Musical van Sanne de Velde Harsenhorst (VOL!) (prinses Fiona in de musical Shrek!) en een theaterworkshop ‘Koning(in) zijn voor 1 dag’. Verder is er voor jong én oud de mogelijkheid om lekker te gooien met verf bij Action Painting! Action Paining is gratis. De overige workshops kosten 5 tot 10 euro p.p.


Masterclasses Moderne Dans Nina Funk
Tot slot biedt de Quintus Summerschool een unieke kans aan dansleerlingen van en buiten Quintus: danseres, docent en choreograaf Nina Funk geeft op 22 augustus twee masterclasses: moderne dans voor beginners/intermediate én moderne dans voor gevorderden. Funk heeft een indrukwekkend cv en ontwikkelde op basis van die ervaring een eigen bewegingstaal: Space & Flow. Dat is ook de naam van de energieke masterclasses waarbij deelnemers met floorwork elementen gaan spelen en de juiste techniek ervan onderzoeken. Kijk snel onder de vakantie-activiteiten voor meer info. Wie zeker wil zijn van een plekje bij de workshops of masterclasses, kan zich het beste alvast inschrijven. Voor meer informatie kan je ons ook bereiken via 038-3371200 of info@quintuskampen.nl.


Goed om te weten:

Quintus mag dan (m.u.v. 22 augustus) tot en met 25 augustus gesloten zijn....

  • tijdens de zomervakantie kun je op deze site natuurlijk terecht voor meer informatie over onze lessen en cursussen en je alvast inschrijven!
  • Vraag je een proefles aan, dan nemen we na de vakantie zo snel mogelijk contact met je op. 
Maandag 26 augustus begint het nieuwe seizoen. We hopen je weer te ontmoeten!
Lees meer...

Het nieuwe seizoen gaat van start met Quintus Open! Deze jaarlijkse open lesweken zijn voor jong én oud de ideale gelegenheid om gratis en vrijblijvend te snuffelen bij de verschillende cursussen, vragen te stellen aan docenten of gewoon een keertje te kijken of mee te doen. Van 9 t/m 28 september zijn de open lessen muziek, dans, theater & musical en kunst & ambacht. We bieden je volop mogelijkheden om eerst te ontdekken wat er allemaal aangeboden wordt én om erachter te komen wat bij jou past. Of je nu veel of weinig tijd hebt, talent hebt of beginner bent: ruime keuze voor iedereen en voor elke portemonnee! Kom kijken en neem gerust iemand mee!

Kijkje nemen of meedoen? Zo gaat dat!

- Wil je een muziekles of zangles bijwonen op onze locatie in IJsselmuiden of in Kampen? Vraag dan eerst even een proefles aan! 

- Wil je een kijkje nemen of meedoen met een cursus theater & musical, dans, kunst & ambacht of in een van onze werkplaatsen? Kijk op onze website voor de dag en tijd van de cursus en loop gewoon even binnen!

- Wil je een kindercursus muziek bijwonen? Kijk op onze website voor de dag en tijd van de cursus en loop gewoon even binnen!

Quintus Open start met een bruisend (gratis!) middagprogramma voor plussers op maandag 9 september van 13.00 tot 16.00 uur en een speciaal programma voor Nieuwe Kampenaren op donderdag 26 september van 9.00 tot 12.00 uur.

Gratis Plus-Middag!
In 2019 is voor het eerst de helft van de Nederlandse volwassen bevolking 50 jaar of ouder! Tegelijkertijd zijn deze zogeheten ‘Plussers’ actiever en gezonder dan ooit. Quintus wil hier graag haar steentje aan bijdragen en nodigt u daarom van harte uit voor een gezellige, gratis Plus-Middag op maandag 9 september van 13.00 tot 16.30 uur. Muziek maken, zingen, toneel spelen, creatief bezig zijn: daar blijf je jong bij! Op het programma staan workshops theater en Zet je brein in beweging. Wie van zingen houdt, kan meedoen of een kijkje nemen bij het Maandagmiddagkoor (klassiek) of Rock Oud Loud, het 50+ pop- en rockkoor van Quintus. Liefhebbers van kunst krijgen een rondleiding en uitleg langs de cursistenexpositie in ons sfeervolle gebouw. Opgave voor deze gratis middag is niet nodig. Schuif gewoon gezellig aan bij de koffie/thee vanaf 13.00 uur.

Programma voor Nieuwe Kampenaren
Er is een speciaal programma voor statushouders samengesteld in samenwerking met W en L Opleidingen. Hierin gaan de deelnemers een ochtend bij Quintus aan de slag: met dans, muziek, theater, of zij maken een beeldend werkstuk. Op deze manier leren de Kampenaren hun nieuwe omgeving een beetje beter kennen en zien zij hoeveel plezier het geeft om samen met kunst bezig te zijn.

Uitreiking publieksprijs cursistenexpositie
Boeiende expositie met kunstwerken van onze cursisten tekenen, schilderen, glaskunst, keramiek en grafiek. Gratis te bezichtigen tijdens de openingstijden van ons gebouw: ma t/m vrij 9.00 - 22.00 uur. Tijdens de zomervakantie is het gebouw gesloten. De expositie loopt tot 1 oktober. Op woensdag 25 oktober wordt de publieksprijs uitgereikt door directeur Hendrik Jan Houtsma en vindt plaats van 16.00 tot 16.30 uur onder het genot van een hapje en drankje. Stemmen op je favoriete kunstwerk kan nog tot 1 september! Stembiljetten liggen bij de balie. Iedereen is van harte welkom!

Lees meer...


Wil je nog meer inspiratie?
Bezoek dan ook onze evenementenpagina: www.allesondereendak.nu, met tips, weetjes en boeiende verhalen.
Lees meer...
Ter gelegenheid van ’75 jaar Vrijheid’ gaat de muziekafdeling van Quintus komend seizoen met koor, solozang en orkest een bijzondere voorstelling maken én uitvoeren: kinderopera Brundibár. Jij kunt daaraan meedoen!

Auditiedag
Ben je tussen de 8 en 13 jaar? Hou je van muziek, zingen, acteren en wil je iets speciaals meemaken? Meld je dan aan voor de auditiedag op zaterdag 14 september a.s. We vragen je hiervoor twee liedjes te zingen en een stukje tekst voor te dragen of voor te lezen. Je mag dit zelf kiezen. Daarna volgen 14 repetities op zaterdag(ochtend) en 4 tot 6 optredens op 30 & 31 januari en 1 februari 2020. Het geheel staat onder professionele begeleiding van Quintusdocenten.

Over Brundibár
Brundibár is een van oorsprong Tsjechische kinderopera die in 1943 door en voor kinderen in concentratiekamp Theresienstadt maar liefst 55 keer werd uitgevoerd. Het verhaal gaat over een broer en zus die geld moeten verdienen voor hun zieke moeder. Als de boze orgeldraaier Brundibár hen wil wegjagen, schieten andere kinderen en dieren te hulp en weten ze gezamenlijk Brundibár te verslaan. Een kinderopera over saamhorigheid en overwinning!

Inschrijven
Deelname aan Brundibár is gratis voor Quintusleerlingen. Geen leerling bij Quintus? De deelnamekosten zijn dan €50 p.p. (je kunt gebruikmaken van meedoenbonnen). Aanmelden voor de auditiedag kan hier! Meer weten? Vanaf 26 augustus zijn we weer terug van de zomervakantie en kun je ons natuurlijk bellen via 038 33 71 200 of stuur een mail naar info@quintuskampen.nl.
Lees meer...
Wie recentelijk ons gebouw heeft bezocht, is het vast opgevallen: de prachtige koppen-expositie van onze keramiekafdeling in de Quintus foyer. Een bijzonder onderdeel van onze cursistenexpositie met een even bijzonder verhaal.
"Koppen van keramiek zijn zo oud als de weg naar Florence. Althans, voor mij”, vertelt keramiekdocent en kunstenaar Jan Kamphuis. “Het moet ongeveer 1983 geweest zijn dat ik met een tiental studenten – die net als ik keramiek als hoofdvak hadden gekozen – en onze docent de Italiaanse stad Florence afstruinde naar alles wat op dat moment van betekenis was. Ook het museum Del Bargello met o.a. een collectie van de gebroeders Della Robbia. Het is overdreven dat één beeld je visie op je vak op de kop kan zetten, maar er was één beeld dat grote en blijvende indruk op mij heeft gemaakt: ‘Portret van een kind’, gemaakt door Andrea Della Robbia (1435-1525), beeldhouwer, faiencemaker, keramist. Het is geen groot beeld, 34 hoog, 30 cm breed. De ietwat sentimentele uitstraling maakte geen indruk, maar de eenvoud, de doelmatigheid van glazuur en daarmee bedoel ik vooral de kleurkeuze. Het fascineert mij tot op de dag van vandaag.”

‘Het project is in beweging en lijkt niet te stoppen’

Vijfendertig jaar na dit bezoek aan Florence, krijgt Kamphuis een suggestie van Marianne Knol, deelnemer aan één van de Quintus keramiekwerkplaatsen waar zij bezig is een kop uit een gipsenmal te halen. “Het is een super eenvoudig hoofd, de kop van een etalagepop. Het heeft niet eens oren en is in veel opzichten de tegenstelling van een Della Robbia. Marianne suggereerde dat iedereen van de keramiekafdeling er één uit de mal zou afdrukken, met dezelfde basis en er dan zijn eigen kop van zou kunnen maken; vanuit die basisvorm met je eigen toevoeging, verandering of kleur naar een persoonlijk beeld.” De suggestie wordt een idee en het idee krijgt gestalte. En hoe! Na de eerste koppen, reageren anderen op de resultaten met een eigen kop. Sommigen maken er zelfs drie. Anderen transformeren het beeld in zoon, dochter, kleinkind. Titels zijn suggestief en er worden glazuurtesten gedaan. Het project is in beweging en lijkt niet te stoppen. “Geweldig, deze processen geven aanleiding tot experiment. De beschikbare expositieruimte bleek te klein dus is er een vervolg aan gegeven met deze nog uitgebreidere expositie als onderdeel van de cursistenexpositie. En het proces gaat nog door! Het is dus geen statische expositie. Er zal een voortdurende aanvulling en wisseling zijn van (nieuwe) keramische koppen. Tot het najaar is het dus een beetje Florence in Quintus.”

Publieksprijs
De cursistenexpositie bevat behalve de koppenexpositie, een groot aantal schilderijen, tekeningen en glaskunst. De expositie is te bezichtigen tot 1 oktober en gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van Quintus: van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 22.00 uur. Tijdens Quintus Open in september wordt de publieksprijs uitgereikt. Dus haal een formulier bij de balie, vul in welk kunstwerk jouw favoriet is en deponeer na de bezichtiging het formulier in de daarvoor bestemde bus bij de balie! 

Lees meer...

Lees meer...

Lees meer...

Lees meer...
Voor de muzieklessen op locatie in Kamperveen zijn we op zoek naar een muzikale duizendpoot die les kan geven op een breed scala aan muziekinstrumenten, waaronder piano, gitaar en slagwerk. Alles over deze vacature voor een Docent Muziek lees je hier!

N.B. I.v.m. de zomervakantie is Quintus t/m zondag 25 augustus gesloten. Vragen over de vacature? Vanaf maandag 19 augustus is Janneke te Velde weer bereikbaar via j.tevelde@quintuskampen.nl of tel. 038-3371200. Heb je al een sollicitatiebrief opgestuurd, dan nemen we na maandag 19 augustus z.s.m. contact met je op!
Lees meer...
Quintus voldoet sinds februari 2019 aan het nieuwe certificeringskader van de Certificeringsorganisatie voor Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). Een belangrijk keurmerk dat officieel wordt uitgereikt tijdens de start van het Open Huis op zaterdag 25 mei om 13.00 uur. Leerlingen, cursisten en andere belangstellenden zijn van harte welkom om dit certificeringsfeestje mee te vieren!
De CBCT toetst als onafhankelijke organisatie de kwaliteit van onder andere cultuurorganisaties en bibliotheken. Deze nieuwe ‘Kwaliteit in Beeld’ certificering is een initiatief van Cultuurconnectie (de brancheorganisatie voor cultuureducatie, amateurkunst en volksuniversiteitswerk). Organisaties die voldoen aan deze nieuwe eisen tonen aan dat ze diensten leveren op een hoog niveau met de bijbehorende kwaliteit. Bij de toets gaat tevens speciale aandacht uit naar de toekomstbestendigheid van organisaties.

Trots
“Als één van de eerste culturele organisaties in Nederland voldoen we aan dit nieuwe certificeringskader van de CBCT. Het was een pittige toets waarin ons team, ons beleid, de programma’s, de uitvoering én onze bedrijfsvoering grondig tegen het licht zijn gehouden. Allereerst ben ik ontzettend blij en trots dat we met elkaar zoveel kwaliteit en waarde aan de Kamper samenleving geven. En dat dit ook door een externe specialisten zo gezien wordt. Het verkrijgen van het kwaliteitskeurmerk is een bevestiging dat we een goede koers kiezen. Het laat zien dat Quintus staat voor kwaliteit: in woord en daad!”, aldus Quintusdirecteur Hendrik Jan Houtsma.

Alles onder één dak!
Zo’n belangrijk kwaliteitskeurmerk vraagt natuurlijk om een feestje. Dat vieren we op zaterdag 25 mei tijdens het jaarlijkse Open Huis. Met de officiële overhandiging van het keurmerk door wethouder Irma van der Sloot en Willem Camphuis (directeur CBCT) om 13.00 uur wordt tevens het Open Huis feestelijk geopend. Directeur Houtsma: “Een perfecte gelegenheid om direct kennis te maken met het nieuwe cursusprogramma voor het komend seizoen! Dus voor iedereen geldt: van harte welkom!” Het Open Huis op zaterdag 25 mei is van 13.00 tot 17.00 uur en heeft als thema ‘Alles onder één dak!’
Lees meer...
In zijn puberteit kreeg hij ooit een schildersezel cadeau; pas op z’n 60e zou Willem Rodenhuis daadwerkelijk schilderlessen gaan volgen. Maar na acht seizoenen bij Quintus heeft de voormalig bouwkundige een geheel eigen stijl ontwikkeld. “Actualisme, noem ik het zelf. Door tegenstellingen te gebruiken, vertellen mijn schilderijen een eigen verhaal over actuele gebeurtenissen.”
“Ja, dit is die schildersezel”, lacht Willem Rodenhuis terwijl hij de 50 jaar oude ezel installeert voor een presentatie van zijn werk. “Ik heb destijds ook wel een aantal schilderpogingen gedaan. Maar door mijn studie en later werk en gezin, kwam het er gewoon niet van. Toen ik acht jaar geleden met pensioen ging, had ik eindelijk tijd om écht iets voor mezelf te gaan doen: schilderen! Mijn vrouw en kinderen waren via de muzieklessen en ensembles al kind aan huis bij Quintus, dus ben ik daar begonnen met portretschilderen.” In acht seizoenen heeft Willem zich weten te bekwamen in het schilderen. “Onze enthousiaste groep op de maandagochtend bestaat overwegend uit mannen. We werken ieder aan onze eigen projecten, onder leiding van Andrea Veldman. Met haar professionele oog kan ze je net even dat zetje of die tip geven waardoor je weer verder komt. Aan het einde van de les bespreken we ons werk gezamenlijk en leer je ook weer van elkaar.”

Oneindig experimenteren
Wat materiaal betreft werkt Willem Rodenhuis het liefst met olieverf. “Ik vind het heerlijk om dingen uit te proberen. Soms door technieken te combineren, zoals een schilderij met glas. Maar meestal met kleuren. Met olieverf kun je oneindig experimenteren. Inspiratie haal ik uit de wereld om me heen. Of het nu beelden zijn op tv, in de krant of uit mijn omgeving.” Zo komt het dat Rodenhuis sinds enkele jaren actualistisch schildert. Een serie van acht recente werken vormen een soort beeldend nieuwsoverzicht van de laatste jaren. “Soms gebeuren er dingen in de wereld waarbij je denkt: ‘Hoe is het mogelijk dat mensen elkaar dit aandoen?’ Ik ontdekte hoe prettig het is om die frustratie te verwerken in mijn schilderijen, een soort uitlaatklep. Het eerste schilderij met een actueel onderwerp verbeeldde de schoonheid van een ‘pas de deux’ neergezet in de ellende van de burgeroorlog in Syrië. Bijzonder was dat, bij het voltooien ervan, er een documentaire op TV was van een balletdanser die met gevaar voor eigen leven in het door oorlog verscheurde Syrië blééf dansen. De documentaire heette ‘Dance for Peace’, die titel heb ik het schilderij toen ook gegeven. Daarna volgde een schilderij over de vluchtelingencrisis: een verhaal van een kindje dat met haar ouders vlucht naar het westen. Het schilderij heeft Klimt- en Chagall-achtige elementen.” Andere werken van Rodenhuis vertellen over de ebola-crisis, de zwarte pieten discussie, plastic soep en andere milieuproblematiek. Meest recent is het werk over Europa, verbeeld door een stoïcijnse dame. “Dit laatste schilderij zit boordevol symboliek. Van de blaffende honden als eigengereide Europese lidstaten, het Britse hondje dat zielig afdruipt tot en met de Chinese kraanvogels en de adelaar (Amerika) die zich in de kwestie mengen. De lelie in de hand van de Europa is het symbool van barmhartigheid. Laatste toevoeging was de Uil van Minerva... Het onderwerp van het volgende schilderij? Wat de actualiteit brengt!”

Hieronder de serie schilderijen van Willem Rodenhuis:

Lees meer... Lees meer...    Lees meer... Lees meer... Lees meer... Lees meer... Lees meer... Lees meer...
Lees meer...
De Provincie Overijssel, 19 gemeenten en bijna 40 schoolbesturen ondertekenden onlangs het Bestuurlijk Kader Cultuur en Onderwijs Overijssel 2019-2026. Vanuit de gemeente Kampen zette cultuurwethouder Irma van der Sloot haar handtekening, evenals de schoolbesturen OOK en IRIS. Quintusdirecteur Hendrik Jan Houtsma was vanuit het Directienetwerk Cultuureducatie Overijssel aanwezig: “Dit is een mijlpaal voor verdere structurele inbedding van cultuureducatie binnen het onderwijs!”

Het Directienetwerk Cultuureducatie Overijssel wordt gevormd door vertegenwoordigers van tien culturele instellingen, waaronder Quintusdirecteur Houtsma. Enkele jaren terug al stelde dit directienetwerk een gezamenlijk Statement Cultuureducatie op. “Om te benadrukken dat wij in Overijssel samen willen werken aan de ambitie om alle kinderen en jongeren binnen onze provincie kwalitatief hoogwaardig cultuuronderwijs krijgen. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Dit initiatief van provincie Overijssel om te komen tot een Bestuurlijk Kader Cultuur en Onderwijs sluit naadloos aan bij de missie van het Directienetwerk en wordt daarom van harte ondersteunt. Binnenkort gaan we met de gemeente Kampen en het basisonderwijs in gesprek om dit Bestuurlijk Kader Cultuur en Onderwijs te vertalen naar de praktijk.”

Creatieve denkers en doeners
Waarom is een structurele plaats aan cultuureducatie in het onderwijs van belang? “Digitalisering, mondialisering, robotisering, milieuvraagstukken. Onze moderne maatschappij vraagt niet alleen om kennis en nieuwe vaardigheden, maar ook om creatief denken, oplossingen zoeken, experimenteren, durven vallen en opstaan. Vaardigheden die versterkt worden door cultuureducatie. Cultuureducatie is bij uitstek een manier om te onderzoeken, betekenis te geven, te relativeren en nieuwe perspectieven te zien. Het is een toekomstgericht onderdeel van het onderwijs. Er zijn al veel kinderen in Overijssel die cultuuronderwijs krijgen. Maar het is belangrijk dat dit op structurele basis gebeurt, omdat het kinderen en leerkrachten heel veel plezier geeft én heel belangrijk is voor onze toekomst. Onze economie heeft creatieve doeners en denkers nodig om te innoveren, de samenleving om zich te ontwikkelen. Dit wordt aangewakkerd door cultuureducatie. Vanuit dit Bestuurlijk Kader krijgt cultuureducatie een volwaardige plek binnen het curriculum van de scholen en komt er op de PABO-opleidingen aandacht voor goed cultuuronderwijs. Het moet voor leerkrachten vanzelfsprekend worden dat zij cultuuronderwijs geven en kunnen toepassen in het basiscurriculum. Daarnaast vinden wij het belangrijk om te investeren in voldoende uren voor ICC-ers, divers en toegankelijk aanbod van kunst en cultuur en een goede culturele omgeving. Kortom, genoeg ideeën. Vanuit Quintus zien we ernaar uit om samen met alle andere betrokken partijen een lokale vertaalslag te maken.”

Quintus Nieuwsbrief

Eenmaal per maand informeert Quintus je via een nieuwsbrief over nieuws, boeiende evenementen, activiteiten en leuke presentaties. Wil je automatisch op de hoogte blijven? Meld je dan aan! Overigens: je zit nergens aan vast; je kunt jezelf gemakkelijk vanuit de nieuwsbrief afmelden.