Vragen ?

Lees meer...
Een nieuwe mijlpaal in de samenwerking tussen Ventura en Quintus! Terwijl Ventura verder gaat als zelfstandig productiehuis, heeft Quintus tijdens het Open Huis het complete cursusprogramma theater & musical voor 2018-2019 gepresenteerd. “Een cursusprogramma om trots op te zijn”, aldus Quintusdirecteur Hendrik Jan Houtsma.

Ventura en Quintus zijn opnieuw een stapje verder in het samenvoegen van hun programma’s. Ventura richt zich nu helemaal op de rol van productiehuis en blijft evenementen als Kerst in Oud Kampen organiseren. Houtsma: “Wanneer Ventura een theaterproductie gaat maken, een evenement organiseert of een aanvraag binnenkrijgt, zijn er spelers nodig. Ventura en Quintus kunnen elkaar dan opzoeken. Ook als er binnen het productiehuis specifieke wensen zijn, kan Quintus hiervoor een cursus ontwikkelen en uitzetten. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde, bijvoorbeeld wanneer er binnen Quintus ideeën ontstaan over grote producties. Door gebruik te maken van elkaars kennis en kunde, bundelen we onze krachten.”

Eén programma, vijf pijlers
Tijdens het Open Huis eind mei heeft Quintus het kersverse cursusprogramma voor theater en musical gepresenteerd. Voor alle leeftijden en met vijf pijlers: musical, theater, muziektheater, werkplaatsen en productiegroepen. Laura Beuze (Quintus) was hierbij nauw betrokken: “Bij musical gaat het om de combinatie van dans, spel en zang, aangeboden in de – voor ‘Venturianen’ bekende - carrouselvorm. Alle musicalgroepen werken in de eerste helft van het seizoen toe naar een optreden tijdens Kerst in Oud Kampen en de tweede helft naar een eindvoorstelling. Bij theater - voor alle leeftijden, inclusief volwassenen - draait het om theater spelen en maken. Ook deze groepen werken in de tweede helft van het seizoen naar een eindvoorstelling toe. Nieuw zijn de werkplaatsen theater: in deze cursus leer je al je creatieve ideeën omzetten in een theatrale voorstelling of scène. Maar ook wat er komt kijken bij het maken van een voorstelling. Je werkt dus ook mee aan decor en kostuums. De productiegroepen werken gericht naar een musicalvoorstelling. Deelname aan deze groepen kan alleen op basis van auditie. De audities vinden plaats in juli. Tot slot AvonTura, onze muziektheatergroep voor volwassenen, waarbij spel en zang worden gecombineerd. AvonTura heeft de gewoonte om op improvisatiebasis voorstellingen en acts met elkaar te bedenken. Naast het aanleren van de theatertechnieken tijdens de repetities, sta je dus regelmatig op een podium. In de breedste zin van het woord. Soms sta je op straat te spelen, dan weer in een theater of in een zaal. Theater spelen kan immers overal!”

Bruisende theaterafdeling
Als kunstencentrum van en voor de inwoners in de gemeente Kampen hoopt Quintus – naast het aanbod van muziek, dans, schrijven, kunst & ambacht – met dit nieuwe programma een nog bruisender theaterafdeling te creëren. Directeur Houtsma: “Met uitzondering van de lessen op zaterdag, worden alle overige theaterlessen daarom in ons gebouw aan de Vloeddijk 38 gegeven. Zo hopen we onze leerlingen volop te laten genieten van alle faciliteiten van ons gebouw, de organisatie maar ook van andere activiteiten die hier plaatsvinden op het gebied van muziek, dans, kunst en ambachten. Ouders en verzorgers wil ik daarom nog eens van harte welkom heten in ons gebouw. En wacht je op je kind in onze gezellige foyer, neem dan gerust een kopje koffie of thee!”

Meer weten? Kijk hier voor een overzicht van onze theatercursussen. Voor vragen kun je terecht bij onze infobalie: tel. 038-3371200. Onze collega’s vertellen je graag meer of brengen je in contact met de desbetreffende docent.
Lees meer...
Met je schetsboek op pad in Kampen, aan de slag met keramiek à la ‘Stelletje Pottenbakkers’ of liever beeldhouwen? Of laat je kind kennismaken met dans of muziekinstrumenten! Het kan allemaal bij Quintus met de korte zomercursussen die starten in juni.
Nog vóór de zomervakantie een leuke cursus van vijf lessen volgen? Dat kan bij Quintus! In juni start een verrassend zomerprogramma met voor volwassenen Urban Sketching, Moderne Kunst Schilderen, Tekenen en Schilderen voor alle niveaus, Atelier Schilderen, Beeldhouwatelier, Introductie Keramiek en Grafische Technieken. De cursus Film & Experimentele Media  is zowel voor jongeren als volwassenen. Voor de kleinsten is er Peuterdans (2,5-4 jaar, 5 lessen) en Welk Instrument Wil Jij Gaan Spelen? (6-11 jaar, 2 lessen). De cursussen starten bij voldoende aanmeldingen. Sommige zijn al bijna vol dus schrijf je snel in!

Kennismaken met een instrument
Voor alle leeftijden en (bijna) alle instrumenten hebben we gedurende het hele seizoen kennismakingscursussen van 5 lessen. Dus heb je al een voorkeur voor een bepaald instrument maar twijfel je nog een beetje? Volg voor 35 euro (<21 jaar) of 45 euro (>21 jaar) zo'n cursus Kennismaken met een Instrument! Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen via tel. 038-3371200.
Lees meer...
Maar liefst twee Quintusensembles van de Jong Talentklas Quintus hebben afgelopen weekend een eerste prijs in de wacht gesleept tijdens de finale van het JMCO (Jeugd Muziek Concours Oost) in Almelo. In categorie 1 (t/m 12 jaar) won trio Qurlitt met leerlingen Lien Stam, Emma-Sophie van Persie en Job Bart. Trio Q-uasi met Suzanna Broekhuizen, Nynke Fahner en David Zielman stak met kop en schouders uit boven de andere deelnemers in categorie 2 (12 t/m 20 jaar).
Zomerse temperaturen afgelopen zaterdag, ook in Almelo. Maar onze docenten en jong talenten hebben er weinig van meegekregen. Jong Talentklascoach Hetty Floors: “Ja, het was eerst even slikken dat we de hele dag binnen zouden zitten, maar de leerzame inhoud van de dag maakte dit ruimschoots goed! Het was een ontzettend leuke dag met workshops, een masterclass en een kort concertje, verzorgd door Trio Sciolto waarvan onze Quintus-collega Bas Egberts deel uitmaakt. Het niveau van de drie ensembles was door de extra lessen afgelopen week en door de inbreng van Sciolto hoorbaar verbeterd. Ook wat betreft aangeven en samenspel durfden de spelers meer te laten zien. Pure winst dus!”

‘How to play Swing’
In categorie 1 namen twee Quintusensembles het tegen elkaar op. Hetty Floors: “Trio Qurlitt won, ze speelde zeer verfijnd met een spannende opbouw. Heel knap! Ook ons pianotrio El Soly speelde heel mooi. Natuurlijk een teleurstelling dat zij niet hadden gewonnen, maar het is altijd mooi om te zien hoe ze de anderen toch ook de prijs gunnen. In categorie 2 speelden een duo (accordeon en klarinet), een viool-ensemble met 7 violisten en het Quintustrio Q-uasi. Uit het commentaar van de jury kon je opmaken dat de keuze niet zo moeilijk was en Q-uasi er met kop en schouders bovenuit stak. Het serieuze stuk van Jean Francais brachten ze nóg overtuigender dan in de voorronde en ook de Latin Summer en Spring Jazz klonken veel vrijer en muzikaler. De les ‘How to play Swing’ die ze afgelopen donderdag nog bij Quintusdocent Hein Jan volgden, wierp dus vruchten af. Applaus voor Suzanna Broekhuizen, Nynke Fahner en David Zielman!”
Lees meer...
Alle drie Jong Talentklas-ensembles die afgelopen zaterdag tijdens de voorronde van het JMCO (Jeugd Muziek Concours Oost) in Deventer namens Quintus van zich lieten horen, zijn door naar de JMCO-finale! Deze vindt aanstaande zaterdag plaats in Almelo.
In totaal speelden elf ensembles: van samenstelling zeer verschillend en verdeeld over twee leeftijdscategorieën. In categorie 1 (t/m 12 jaar) waren twee finaleplaatsen te behalen; in categorie 2 (12 t/m 20 jaar) mochten drie ensembles door naar de finale. Namens Quintus deed Trio Qurlitt, bestaande uit Job Bart (viool), Lien Stam (cello) en Emma-Sophie van Persie (piano), voor het eerst mee. Trio Q-uasi met Suzanna Broekhuizen op viool, Nynke Fahner op dwarsfluit en David Zielman achter de piano, gaf voor de vierde keer acte de presence tijdens een JMCO-voorronde. Pianotrio El Soly deed voor de tweede keer mee. In dit trio spelen Annaly van Dijk, Emma-Sophie van Persie en Eloïse Broekhuizen, alle drie op piano.

Halve staarten
“Met de leerlingen van de Jong Talentklas en collega’s hebben we hard gewerkt aan de stukken. Het is mooi om te zien hoe stevig de jongelui op het podium staan en al echt aan samen musiceren toekomen. Dit liet zich niet onbeloond want alle drie de ensembles zijn door naar de finale aanstaande zaterdag in Almelo. Voor mij als docent en coach van de Jong Talentklas is het de slagroom op de taart om zo’n dag samen met de spelers op te trekken en hen aan te moedigen! Niet alleen omdat de uitslag zo positief was, maar ook om het hele proces met ze mee te maken en te begeleiden. Tot en met de ‘halve staarten’ en ingevlochten bloemetjes in het haar. Ook voor mij nog leerzaam”, aldus docente Hetty Floors. Bijkomend grappig feit is dat Emma-Sophie het in categorie 1 komende zaterdag ‘tegen zichzelf’ mag opnemen. Hetty Floors: “Zij zit in beide ensembles. Zij heeft dus sowieso gewonnen!”
Lees meer...
Stichting Terminale Thuiszorg Kampen en Quintus hebben woensdag een mooie match gesloten tijdens Tohopesate, de ruilbeurs waarbij ondernemers en maatschappelijke organisaties elkaar diensten aanbieden met gesloten beurs.
De vrijwilligers van Stichting Terminale Thuiszorg Kampen begeleiden mensen voor wie het einde van het leven nadert maar vaak geen grote kring mensen meer om zich heen hebben staan. Dankbaar maar zwaar werk uit liefde voor de medemens. Reden voor vrijwilligers Lia Kok en Gertrude Achterberg, zelf bevlogen vrijwilligers bij Terminale Thuiszorg, om voor de hele groep vrijwilligers een creatieve activiteit op touw te willen zetten. Eenmaal in contact met Quintuscoördinator projecten Annelies Dunning was de deal snel gesloten. “Quintus gaat voor deze bijzondere vrijwilligers een heerlijke, muzikale workshop organiseren waarbij zij zelf nu eens in het zonnetje worden gezet. We krijgen nog te horen wat ze ervan vonden...wordt vervolgd”, aldus een tevreden Annelies Dunning.
Lees meer...
Vrijdag 9 maart j.l. was de 33ste editie van de Kampersportverkiezing, georganiseerd door de Sportraad Kampen i.s.m. gemeente Kampen. Muziektheatergroep AvonTura was gevraagd om deze avond een theatraal tintje te geven. Het thema van de avond was “veerkracht”.

De sport liefhebbende bezoekers van dit evenement werden bij binnenkomst verwelkomd door eigenaardige types. De spelers van AvonTura toverden regelmatig een glimlach en een enkele keer fronsende blik op de gezichten van hun publiek. Hilarisch werd het toen AvonTura in de rol van het Russische demoteam “Sestry v sprote”(zusters in de sport), een demonstratie gaf van de nieuwste en zeer populaire sport in Rusland: sport s dlinnym kovrikom. (met lange mat, bal en ringen). Wegens wat “kleine” overtredingen mocht dit team niet meedoen in PyeongChang. Hun doel is om over 4 jaar wél mee te doen. Of dat gaat lukken... het publiek van deze avond heeft inmiddels vast wel een vermoeden.

Het was een eer om de genomineerde sporters feestelijk te mogen begeleiden én om de winnaar van de “Uitstralingsprijs” in de spotlights te mogen zetten. Het optreden werd afgesloten met een lied, geheel in het teken van het thema van deze avond “Sporten met veerkracht”.

AvonTura bedankt de organisatoren van deze avond voor de uitnodiging. Het werd een feestelijke avond met, wat de spelers van AvonTura betreft, allemaal winnaars!

AvonTura o.l.v.: Mariëlle Koster(spel+regie) en Nienke Kuipers(zang).
Lees meer...
Om de mogelijkheid van ´theater maken´ binnen Kampen te verbreden en te vergroten, hebben Quintus en Ventura de handen ineengeslagen. Nu al wordt succesvol samengewerkt, maar een compleet gezamenlijk cursusaanbod zal met ingang van seizoen 2018/2019 worden aangeboden. De rolverdeling: Quintus gaat de lessen verzorgen, Ventura ontwikkelt zich verder als theaterbureau en productiehuis.

Sinds jaar en dag zijn Ventura en Quintus bekende spelers in het culturele veld van Kampen als het gaat om theater maken. Ventura is ontstaan vanuit het maken van theaterproducties met daaraan gekoppelde musicalopleidingen en evenementen als Kerst in oud Kampen (KIOK). Quintus verzorgt muzieklessen, beeldende cursussen, danslessen én theaterlessen met daarbij passende concerten, presentaties, voorstellingen en tentoonstellingen. Ook is Quintus actief in en voor scholen, verenigingen, bedrijven, culturele en maatschappelijke organisaties in Kampen en omgeving. Beide organisaties werken met vakbekwame professionele docenten. In tegenstelling tot Quintus werkt Ventura in de ondersteunende rollen en leiding ook vooral met – bevlogen! – vrijwilligers. “De laatste jaren werd de coördinatie en financiering van alle activiteiten steeds ingewikkelder. Als bestuur zochten we een oplossing en die vonden we in samenwerking met Quintus. We gaan ieder doen waar we goed in zijn. Door de samenwerking hopen we het theater maken in Kampen op een nóg hoger niveau te tillen”, aldus penningmeester Coen van Mierlo van Ventura.

Quintus Theateropleidingen
De kracht van Quintus is op de eerste plaats kunsteducatie. Directeur Hendrik Jan Houtsma: “Quintus verzorgt en organiseert cursussen, lessen en workshops. De inhoud en organisatie daarvan is goed op orde en van hoge kwaliteit. We willen ook zoveel mogelijk Kampenaren de kans geven om het plezier en de kracht van theater maken en spelen te ervaren. Samen met Ventura zien we kans om dit nog beter mogelijk te maken. Wat kan Kampen verwachten? We gaan een stevige basisopleiding theater aanbieden met dans, zang en spel. Dit zijn leertrajecten voor musical, muziektheater en andere vormen van theater, denk aan opera, mime, fysiek theater, improvisatietheater of cabaret. Maar denk ook aan cursussen speciaal gericht op het maken van een productie, al dan niet met een auditie, en aan cursussen voor mensen die liever achter de schermen werken: kostuum, decorbouw, grime of geluids- en lichttechniek. Deze mensen kunnen dan ook meewerken aan de producties van Ventura. Er is dus van alles mogelijk.”

Productiehuis/theaterbureau Ventura
Terwijl Quintus zich concentreert op de theateropleidingen, gaat Ventura doen waar ze steengoed in is: het organiseren van evenementen (o.a. KIOK) en het maken van grote producties. Van Mierlo: “Ventura gaat zich verder ontwikkelen als theaterbureau annex productiehuis onder leiding van Jan Liefting. Samen met de vrijwilligers zal er – net als nu – gewerkt worden aan mooie kostuums en decors. Om deze producties te kunnen maken, hebben we spelers en regisseurs nodig: de diverse cursisten van Quintus! Voor bepaalde producties zullen we ook werven via audities. Als productiehuis willen we acts en producties maken die meerdere malen verkocht kunnen worden. Deze inkomsten gebruiken we weer voor nieuwe producties.”

Eerste samenwerking smaakt naar meer
De eerste voorzichtige stappen in de samenwerking zijn al gezet. Tijdens de Hanzedagen is een succesvolle, gezamenlijke productie op de planken gebracht. Verder krijgt een Ventura A-klas momenteel les van Quintusdocent Laura Beuze en heeft AvonTura (volwassenen) sinds dit seizoen een Ventura- én Quintusdocent. Houtsma: “Er valt nog het een en ander uit te denken en af te spreken maar we zijn samen goed op weg, de neuzen staan dezelfde kant op. We gaan een stevige en gezonde samenwerking aan, gebaseerd op wederzijds vertrouwen, met kansen voor iedereen. Door beiden te doen waar we goed in zijn, hopen we van deze samenwerking zo’n succes te maken dat straks nog veel meer Kampenaren en mensen uit de omgeving plezier beleven aan theater: op, achter of voor het podium!”

Foto-onderschrift: Tijdens de Hanzedagen brengen Quintus- en Venturaleerlingen met veel succes de gezamenlijke voorstelling 'In elke stad een andere schat' op de planken!

Quintus Nieuwsbrief

Eenmaal per maand informeert Quintus je via een nieuwsbrief over nieuws, boeiende evenementen, activiteiten en leuke presentaties. Wil je automatisch op de hoogte blijven? Meld je dan aan! Overigens: je zit nergens aan vast; je kunt jezelf gemakkelijk vanuit de nieuwsbrief afmelden.
category