Vragen ?

Proefles

Aanvraag voor een gratis proefles

Bij veel lessen is het mogelijk eerst een proefles te volgen. Inschrijven kan hieronder; we nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is geen correct e-mailadres

Lees meer...

Update 17 oktober 2020  

Sinds woensdag 15 oktober jl. zijn er strengere coronamaatregelen van kracht. Voor Quintus blijft er veel gelijk op dit vlak. Wel vragen we iedereen vanaf 13 jaar, zowel cursisten als bezoekers, om vanaf maandag 19 oktober in de Quintus gebouwen een mondkapje te gebruiken. Dit geldt niet voor de lesruimte, wel voor de overige ruimten als entree, gang en foyer. Cursisten kunnen zonder mondkapje aan de les/cursus meedoen (conform richtlijn overheid). Cursisten Kunst & Ambacht vragen we een mondkapje te dragen bij de lesinstructie, indien deze plaatsvindt binnen 1,5 meter afstand.

Verder kunnen we op de huidige, veilige en verantwoorde voet verder. Dat wil zeggen: blijf thuis bij klachten, houd afstand, was je handen bij binnenkomst, reinig de materialen veelvuldig en volg s.v.p. de aangegeven looproutes. De belangrijkste manier om het virus buiten de deur te houden, is ons gedrag. Wanneer we ons samen aan de bekende basisregels houden, lukt dit! Dit hebben we in het voorjaar en tot nu toe bewezen. Het is rustig in de gangen, we ventileren ons ruime gebouw (soms is het wat fris, kleed je daarom warm aan) en iedereen houdt zich aan de richtlijnen, waarvoor dank! Dankzij de maatregelen waar we ons met z'n allen aan houden, kan je met een gerust hart en veel plezier bij Quintus langskomen. Zo kunnen we veilig dansen, musiceren, musical/toneel spelen en kunst maken. Samen komen we deze periode door, je bent en blijft van harte welkom bij Quintus! Ook voor deze korte cursussen die vanaf maandag 19 oktober van start gaan. Inschrijven is wel noodzakelijk i.v.m. het beperkte aantal plekken. Fijn om te weten: mocht corona roet in het eten gooien, zit je nergens aan vast! 

Heb je vragen? Stel ze alsjeblieft! Zo kunnen we een prettige en optimale omgeving voor iedereen scheppen. Onze collega’s van de informatiebalie helpen je graag verder, dat kan via tel. (038) 33 71200 of info@quintuskampen.nl. Graag tot ziens in Quintus!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 1 oktober 2020


Zoals het er nu voorstaat, kunnen alle activiteiten bij Quintus gewoon doorgaan! We waren natuurlijk al goed bezig, met ouders die buiten hun kinderen opvangen (waarvoor dank), even geen koffie en thee voor publiek (sorry...) en vele andere maatregelen. Je vindt alle maatregelen in dit protocol. 

In onze afweging tussen regels, adviezen en richtlijnen, hebben wij besloten onze bezoekers niet tot het dragen van een mondkapje te verplichten. Wel geloven we buitengewoon sterk in het effect van het naleven van onze basisregels. Daarom zetten we na de afgekondigde maatregelen op de persconferentie van maandag 28 september ook binnen Quintus 'de spreekwoordelijke puntjes op de i', bijvoorbeeld als het gaat om het volgen van de routing in ons gebouw (volg de aangegevens looproutes naar de verschillende afdelingen), het houden van 1,5 meter afstand en het wassen van de handen bij binnenkomst in ons gebouw. Want alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 7 september 2020

Het is gelukt! In de eerste weken na de zomervakantie mochten we ook eindelijk de koren, blaasensembles en dansers IN Quintus verwelkomen en daarmee zijn we weer helemaal compleet. Eind september start tot slot het seizoen voor onze afdeling kunst & ambacht voor volwassenen met o.a. (korte) cursussen edelsmeden, fotografie, keramiek, tekenen, schilderen, glas-in-lood, glasfusion en paperart. En ook dat verloopt allemaal volledig coronaproof! 

'Maak het bij Quintus' is het motto voor komend cursusseizoen. Alleen sàmen kunnen we dit op een veilige manier doen. Daarom is onze foyer weliswaar weer geopend voor publiek maar wel met minder stoelen zodat we voldoende afstand van elkaar kunnen houden. Ons ventilatiesysteem voldoet aan de gestelde eisen. Toch proberen we tussen de lessen door zoveel mogelijk extra te luchten. Dat betekent dat het soms was frisjes kan zijn. Goed om rekening mee te houden in de keuze van je kleding ;) Wellicht ten overvloede maar toch: houd je in en om het gebouw aan de routing, was je handen bij binnenkomst, blijf thuis bij klachten en houd 1,5 meter afstand. Zo hopen we er samen een heerlijk cursusseizoen van te maken. 


KLIK HIER VOOR HET MEEST ACTUELE PROTOCOL

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 5 juni 2020

Goed nieuws! Nadat de individuele muziek- en zanglessen afgelopen week zijn gestart, hervatten we vanaf maandag 8 juni aanstaande een deel van de groepslessen muziek (ensembles en bands maximaal 1 blazer of zanger), theater, musical, kunst & ambacht. Streetjazz gaat buiten op het dansplein van start. De overige danslessen verzorgen we online. Blazersensembles kunnen vanaf 15 juni weer beginnen; graag nog even geduld. Over koren is nu nog geen uitsluitsel gegeven.

We kijken ernaar uit jullie weer te ontmoeten! De locatie Vloeddijk bestaat uit drie deelgebouwen: het hoofdgebouw (ingang Vloeddijk), de danszaal (ingang fietsenstalling kleedkamerdeur) en de vleugel van kunst & ambacht (ingang fietsenstalling deur achterin). Per deelgebouw kunnen we maximaal 30 cursisten een plek bieden. We hebben de groepslessen verdeeld over de verschillende deelgebouwen. Dat vergt maatwerk. De algemene informatie vind je in het protocol; over details als data en leslocatie wordt je persoonlijk geïnformeerd. Hieronder de meest actuele protocollen:

PROTOCOL INDIVIDUELE MUZIEK- EN ZANGLESSEN (start vanaf 2 juni)
PROTOCOL GROEPSLESSEN (start vanaf 8 juni)

We vragen je vriendelijk en dringend je NIET te begeven in een ander deelgebouw dan waar je les hebt! Om voor iedereen (leerlingen, cursisten, medewerkers) een veilige omgeving te creëren, hebben we de nodige hygiënemaatregelen getroffen. Lees voor je bezoek aan Quintus daarom het protocol dat voor jou van toepassing is, goed door. Het belangrijkste is: blijf thuis als jij (of iemand uit je gezin) klachten hebt of in de risicogroep valt, was je handen na binnenkomst en houdt afstand. Volgens de richtlijn zal de docent voorafgaand aan iedere les, informeren naar je gezondheid.

Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. Dat kan bij onze collega bij de informatiebalie via tel. 038-3371200 of info@quintuskampen.nl.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update, 27 mei 2020


Dinsdag 2 juni is het zover. Na weken van fysieke sluiting van onze gebouwen door de corona-crisis en zoveel mogelijk online-lessen, mag Quintus stap voor stap heropenen. Te beginnen met de individuele, 1-op-1, muziek- en zanglessen. We kijken ernaar uit jullie weer te ontmoeten!

Om voor onze muziekleerlingen en medewerkers een veilige lessituatie te creëren, hebben we de nodige maatregelen getroffen. Lees voor je bezoek aan ons gebouw daarom dit protocol aandachtig door. Belangrijkste startpunt: blijf thuis als jij (of iemand uit je gezin) klachten hebt of in de risicogroep valt. Dit geldt zowel voor leerlingen als onze medewerkers. Hierdoor zullen online en offline lessen elkaar misschien nog afwisselen. Ook bij twijfel over je gezondheid, liever kiezen voor online les. Volgens de richtlijn zal de docent voorafgaand aan iedere les, informeren naar je gezondheid.

Volg jij één van onze groepslessen muziek, dans en/of theater, dan vragen we je om nog even geduld te hebben. Zodra de maatregelen dit toelaten, zullen we de lessen hervatten. We zijn hierbij o.a. afhankelijk van het toegestane aantal bezoekers in ons gebouw. Dat is puzzelen en vraagt overleg met de veiligheidsregio. Achter de schermen wordt hier hard aan gewerkt. Zodra er meer bekend is, informeren we je hierover.

Tot slot: de korte zomercursussen Kunst & Ambacht die al op ons programma stonden voor de weken vanaf 8 juni. Wellicht heb je hierover een bericht gezien in de (social) media. Het gaat voornamelijk om creatieve cursussen in relatief kleine groepen. Voor alle startdata geldt dat dit onder voorbehoud is van eventuele ontwikkelingen rondom de coronamaatregelen. We hopen dat ze van start kunnen gaan. Blijkt dit niet het geval, dan tillen we de cursussen over de zomervakantie heen naar het nieuwe seizoen.

Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. Dat kan bij onze receptie via tel. 038-3371200 of info@quintuskampen.nl.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update, 14 mei 2020

In deze tijd waarin de coronamaatregelen stap voor stap worden versoepeld, is het voor Quintus balanceren tussen het volgen van je hart en het afwegen van risico’s. Individuele muzieklessen op een eigen locatie mochten al worden hervat. Tegelijkertijd zijn er nog onbeantwoorde vragen over wat wel en niet mag in centra voor de kunsten, zoals Quintus. We willen een veilige start met elkaar maken en dit goed voorbereiden. Zorgvuldigheid gaat wat ons betreft boven snelheid.

Muziek

Daarom is besloten om – in tegenstelling tot de eerdere verwachting van 18 mei - vanaf DINSDAG 2 JUNI (direct na het Pinksterweekend) in ieder geval de één op één individuele muziek- en zanglessen te hervatten. Over alle andere muziekactiviteiten zoals bandjes, ensembles, koren en korte muziekcursussen volgt later bericht.

Dans & Theater
Zowel de online danslessen als theaterlessen blijven nog even ongewijzigd. Zodra we deze groepslessen ín Quintus kunnen hervatten, krijgen de leerlingen hierover bericht. We wachten op antwoord van de overheid op dit punt. Dans wordt wellicht gezien als binnensport, waarvoor nog toestemming moet komen. Wellicht wordt er nog een proef gestart met een enkele dansles buiten.

Buiten de lessen om, zullen de dans- en theaterleerlingen elkaar sowieso in juni nog ontmoeten tijdens een gezamenlijke afsluiting van het seizoen. Of dit fysiek of online gaat gebeuren, is nog even afhankelijk van alle ontwikkelingen de komende weken. Ook hiervoor krijg je t.z.t. een uitnodiging.

Kunst & Ambacht
Voor onze Kunst & Ambacht cursussen is het voornemen om de uitgevallen lessen in juni in te halen. Hierover krijgen de cursisten z.s.m. bericht. 0ok hopen we in juni enkele nieuwe korte zomercursussen aan te bieden. Uiteraard houden we hierbij rekening met de geldende richtlijnen. Denk hierbij aan de grootte van de groep, mogelijkheden van buiten schilderen en natuurlijk de 1,5 meter onderlinge afstand. Houd voor deze zomercursussen onze website en socials in de gaten.

Veiligheidsprotocol
Zorgvuldigheid staat bij ons voorop. Daarom hebben we een veiligheidsprotocol opgezet met betrekking tot het halen en brengen van onze jongste cursisten, hygiënemaatregelen, de routing in het gebouw en andere zaken die bijdragen aan een veilige werk/lessituatie voor zowel onze cursisten/leerlingen als medewerkers. 

Meer weten?
Heb je tot dinsdag 2 juni vragen of opmerkingen? Stel ze gerust via info@quintuskampen.nl of neem telefonisch contact op met 038-3371200.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update, 29 april 2020

Goed nieuws: eerste stap naar hervatten lessen voor Quintus!

Gisteren, is op vragen van leden van de Tweede Kamer door minister Van Engelshoven bevestigd dat individuele muzieklessen toegestaan zijn mits de regels van het RIVM in acht worden genomen (onder andere de 1,5 meter afstand). Daar zijn we erg blij mee! Tegelijkertijd stelt de algemene noodverordening dat bibliotheken, musea en andere gebouwen met een publieksfunctie gesloten blijven tot en met 19 mei 2020. Daarom nemen we - in alle voorbereidingen rondom het creëren van veilige 1,5 meter lessituaties - de week van 19 mei als uitgangspunt voor het hervatten van de lessen. 

Op dit moment onderzoeken we hoe we het gebouw en de individuele muzieklessen coronaproof kunnen maken. De verwachting is dat we vanaf maandag 18 mei (één week nadat de basisscholen zijn begonnen) weer in fases kunnen starten. Les in groepen of samen muziek maken is voorlopig nog niet toegestaan. Vanwege de verlenging van het verbod op evenementen tot 1 september zijn alle Quintus einduitvoeringen, theater- en dansvoorstellingen voor de rest van dit cursusseizoen geannuleerd. Tot die tijd staan onze ONLINE deuren nog steeds wagenwijd open!

Op het moment dat de deuren van Quintus weer open gaan houden we uiteraard rekening met de richtlijnen van het RIVM en de wensen en mogelijkheden van betrokkenen. Voorop staat de gezondheid van alle betrokkenen!

Heb je vragen?
Bel ons op 038 33 71 200  (maandag tot en met vrijdag 09.00 – 17.00 uur) of stuur een mail naar info@quintuskampen.nl.

Bijlage:Brief Cultuurconnectie en KNMO

Dank en groet, namens het voltallige Quintus team

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update, 23 april 2020


De opstart van cursussen en lessen in onze gebouwen komt dichterbij. We staan te trappelen. Toch moeten wij nog even geduld hebben. Vanwege de coronamaatregelen van het kabinet zijn de gebouwen van Quintus tot en met 19 mei gesloten. Gezondheid gaat voor! We zijn zuinig op de stappen voorwaarts die we in Nederland maken in het terugdringen van het corona virus.

Ondertussen zijn we áchter de schermen druk bezig met het inrichten van 1,5 meter lessituaties zodat we – zodra de maatregelen dit toelaten - weer van start kunnen gaan. Misschien zelfs met enkele korte zomercursussen. Niet elke lessituatie of cursus is echter geschikt voor 1,5 meter afstand. Ook de Quintus corona-exit voeren we daarom stapsgewijs uit en volgens de richtlijnen van de overheid. Zodra hierover meer bekend is, brengen we je via een persoonlijke mail op de hoogte. Nogmaals bedankt voor je begrip en geduld.

Tot die tijd staan onze ONLINE deuren wagenwijd open! De online lessen gaan gewoon door en ontwikkelen zich verder. En op www.quintuskampen.nl vind je onze tijdelijke Quintus@Home website met inspirerende kunst- en cultuurfilmpjes, mooie huiskamerconcertjes, creatieve opdrachten en natuurlijk een kijkje achter de schermen bij de vele online lessen. Of volg Quintus@Home op onze socials!

De basisscholen starten halverwege mei weer. Indien dit door de scholen gewenst is, zullen de kunstlessen en projecten op school halverwege mei kunnen starten.

N.B. Vanwege de verlenging van het verbod op evenementen tot 1 september zijn alle Quintus einduitvoeringen, theater- en dansvoorstellingen voor de rest van dit cursusseizoen geannuleerd.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update, 8 april 2020


In Quintus is het stil. Inmiddels weten we zeker dat we tot 3 mei gesloten zijn. We willen graag in mei weer starten, maar het kan ook langer gaan duren. We missen het contact met jou en elkaar enorm en hopen van harte dat het goed gaat met jou, je familie en vrienden. We leven op dit moment in een uitzonderlijke situatie: de consequenties van het coronavirus zijn voor iedereen groot, ook voor Quintus. Onze gezondheid staat voorop en alleen samen kunnen we deze coronacrisis aan.

Ondertussen doen we ons best zoveel mogelijk mensen lichtpuntjes te bieden met ontroerende, vrolijke en inspirerende filmpjes (o.a. op youtube met de serie Quintus@home). Zo bieden we iedereen de mogelijkheid om zijn of haar talent te blijven ontwikkelen en plezier te hebben door kunst, ook nu we zoveel mogelijk thuisblijven. Voor lessen en cursussen waarbij dat mogelijk is, hebben we online oplossingen gevonden. Velen maken daarvan gebruik en reageren er positief op. Dit lukt niet voor alle lessen of is in ontwikkeling. Zoals aangekondigd hebben onze leerlingen en cursisten deze week een brief ontvangen hoe we omgaan met het lesgeld en een eventuele korting of compensatie hiervan.

Steunen
Cursisten kunnen eventueel ook aangeven af te zien van restitutie, korting of compensatie van het lesgeld om zo Quintus te steunen. Inmiddels komen de eerste mailtjes en reacties hierop binnen. Dank daarvoor! Deze steun voor ons kunstencentrum doet ons enorm goed en is hartverwarmend.

We zitten niet stil
Het is hier stil, maar we zitten niet stil! We doen er alles aan om de lessen online te vervolgen en nieuwe online cursussen aan te bieden. De stoelen in de zaal zijn schoongemaakt, we richten een studio in voor model- en portret tekenen èn we zijn gestart met de inrichting van onze nieuwe Grafiekwerkplaats. Samen met de Bibliotheek, Stedelijk Museum, Stadsarchief, Stadsgehoorzaal en RTV IJsselmond zenden we een dagelijks radioprogramma* uit voor iedereen die thuis zit. Verder maken we plannen voor de periode ‘na corona’. Voorstellingen, concerten en activiteiten die nu niet doorgaan, willen we later alsnog voor leerlingen en cursisten organiseren. Er wordt gewerkt aan vakantieactiviteiten en aan het jaarprogramma 2020-2021. Kortom, online en achter de schermen bruist het nog steeds van de activiteiten, ideeën en plannen.
Er zijn cursisten die een leeninstrument willen ophalen, of een broodje klei voor thuis, mensen die wat gereedschap nodig hebben of een kunstwerk willen prepareren. We werken aan veilige oplossingen om dit gecontroleerd - met in achtneming van de richtlijnen van het kabinet - mogelijk te maken.

Tot slot
Deze crisis maakt extra duidelijk wat belangrijk is in het leven. Bijvoorbeeld de mensen om ons heen, het contact met anderen, gezondheid en kunnen doen wat van betekenis is en plezier geeft. Onze ontspanning kunnen we onder andere vinden door bezig te zijn met kunst, in welke vorm en op welke manier dan ook. Juist in deze tijd is het fijn om de zinnen te verzetten, de blik te verruimen, te fantaseren en ons brein te ontspannen. Wij willen hieraan graag bijdragen. Want ‘zoals de zon de bloemen kleurt, zo kleurt de kunst het leven.’ Voor nu is het online, we ontvangen je straks graag weer bij een gezond en vitaal Quintus. Wij kijken naar jullie uit!

Vragen?
Heb je vragen, opmerkingen en/of tips, neem dan gerust contact met ons op. Dat kan bij de collega’s van de receptie via info@quintuskampen.nl of via 038 33 71 200 (maandag tot en met vrijdag 09.00 – 17.00 uur).

Het allerbelangrijkste voor nu: zorg in deze tijd goed voor jezelf én voor elkaar!

Dank en groet, namens het voltallige Quintus team

*Radioprogramma IJsselmond Informatief: ‘Met z’n allen voor één’, beluisteren op werkdagen tussen 12 en 13 uur. Terugluisteren: https://youtu.be/n0uvs7ibMQM


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


UPDATE, MAANDAG 16 MAART 2020

Extra bericht van Quintus

‘Sluiting van Quintus voor publiek; geen cursus en lessen tot 6 april vanwege de maatregel van het kabinet’

Kampen, IJsselmuiden, 16 maart 2020

Beste cursist, leerling, ouder, verzorger,

In verband met het coronavirus heeft het kabinet gisteren een aantal maatregelen aangekondigd. Wij voelen hierin ook onze verantwoordelijkheid; voor jou en onze medewerkers. Om die reden vervallen vanaf vandaag de lessen, cursussen en evenementen op onze locaties in Kampen en IJsselmuiden (in principe tot 6 april).

We vinden het bijzonder vervelend dat je geen les/cursus kunt volgen. We hopen op en danken je alvast voor je begrip voor deze noodgedwongen maatregel om de verspreiding van het virus te beperken.
We maken een plan hoe we omgaan met de uitval van de lessen en cursussen. Hier gaat zorgvuldigheid voor snelheid. We komen (uiteraard) met een passende oplossing en zullen je hier uiterlijk in de eerste week van april verder over informeren. Daarnaast onderzoeken we eventuele online, alternatieve manieren van lesgeven. Zodat je ook thuis met muziek, dans, theater en de beeldende kunsten vooruit kunt.

Op onze website www.quintuskampen.nl vind je het laatste nieuws dat voor jou van belang kan zijn.
Wanneer je vragen, opmerkingen en tips hebt, neem gerust contact met ons op. Dat kan bij onze collega’s van de receptie, via info@quintuskampen.nl of bij je docent.

Het allerbelangrijkste: zorg in deze tijd goed voor jezelf én voor elkaar!

Met dank en een vriendelijke groet,

Hendrik Jan Houtsma
Directeur – bestuurder

Let op: we houden de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. Wij informeren ons publiek via deze site en onze social media kanalen. Cursisten brengen wij daarnaast regelmatig op de hoogte via een persoonlijk bericht.

Lees meer...
Even eruit. Even ontspannen. Dat kan met deze nieuwe, korte najaarscursussen en -workshops die na de herfstvakantie starten in ons ruime gebouw aan de Vloeddijk 38. De lessen zijn zo ingericht dat je in kleinere groepen met een maximum aantal deelnemers veilig en verantwoord kunt werken, dansen, theater of muziek kunt maken. Aanmelden via de betreffende cursuspagina's is wel gewenst. Fijn om te weten: mochten de coronamaatregelen veranderen, zit je nergens aan vast.

Voor de kinderen is er Peuterdans, Kleuterdans, Peuterkunst, Muziek op schoot, Kleuteravontuur met muziekinstrumenten, Toverfluit en Theater improvisatie. Ook instromen bij diverse creatieve ateliers, dans- of theatergroepen en muziek- of zangles is natuurlijk nog mogelijk. Jongeren en/of volwassenen kunnen terecht bij Midwinterhoornblazen, Ukelele, de stem- en presentatiecursus Druk Je Stempel, cursussen Keramiek, Haken, Breien, het Mode-atelier, Theater improvisatie, Schetssessies of Klassiek Ballet voor beginners. De cursus ‘Zet je brein in beweging’ is voor senioren of mensen die na een burn-out, chemokuren (chemobrein), depressie of evenwichtsproblemen werken aan hun herstel. ‘Zing je fit’ richt zich op 55-plussers, die graag samen met anderen willen zingen en hun lichaam sterk willen houden.

Nieuw: workshops grafiekwerkplaats
Vers van de pers zijn de workshops in de nieuwe grafiekwerkplaats. Je kunt kiezen uit Kennismaken met Etsen, Houtsnede, Zeefdruk, Monotype en Lino. Daarnaast start er een korte cursus Boekbinden. De korte cursussen en workshops starten bij voldoende aanmeldingen dus schrijf je snel in. Hier vind je het overzicht en de bijbehorende cursuspagina's voor meer informatie en inschrijven (startdata onder voorbehoud van ontwikkelingen rondom de coronamaatregelen). Vragen? Bel met 038-3371200 of mail naar info@quintuskampen.nl.
Lees meer...
Quintus, centrum voor kunst en kunsteducatie Kampen organiseert regelmatig muziekconcoursen voor allerlei instrumenten, zoals het Herman Krebbers councours voor violisten en het tweejaarlijkse pianoconcours. Dit jaar staat voor de vierde maal het Quintus Orgelconcours op ons programma en wel op zaterdag 7 november 2020 van 9.00 uur tot 17.00 uur in de prachtige en imposante Bovenkerk in Kampen.
Tijdens dit concours kunnen organisten tussen de 12 en 30 jaar die in binnen- of buitenland les hebben bij kunstinstellingen, conservatoria, muziekscholen of privé-docenten laten horen wat zij op het gebied van orgelspel in hun mars hebben. Hierbij is de manier van uitvoeren (interpretatie) belangrijker dan het niveau van de stukken. Er zijn drie categorieën: één koraalgebonden spel, literatuurspel en spel door studenten aan conservatoria. De deelnemers spelen elk twee originele orgelwerken (dus geen transcripties of improvisaties!) met een totale duur van maximaal tien minuten. Zij kunnen daarbij kiezen tussen het uitvoeren hiervan op het Reil-koororgel (2 man./ped. 29 stemmen) en/of het wereldberoemde Hinsz-orgel (4 man./ped. 56 stemmen).

De vakjury
De vakjury bestaat dit jaar uit Dr. Wolf Kalipp (muziek- en cultuurwetenschapper Hannover/Soest, Duitsland), Evan Bogerd (cantor-organist Westerkerk Amsterdam) en Sander van den Houten (organist Evangelisch Lutherse kerk Den Haag). Tijdens de voorrondes (9.00 uur tot 15.00 uur) worden twee kandidaten geselecteerd die tijdens het finaleconcert spelen voor de 1e en 2e prijs. Deelnemers ontvangen een kort juryrapport.

Inspelen en registraties uitzoeken
Op vrijdag 6 november kunnen de deelnemers inspelen en registraties uitzoeken. De organisatie zorgt voor ervaren en kundige registranten. Het is mogelijk om zelf een registrant mee te nemen, maar hiervoor draagt de organisatie geen verantwoordelijkheid. Een inspeelrooster wordt z.s.m. na inschrijving toegezonden. Tijdens de concoursdag wordt het Pels/Nijsse orgel (3 man./ped. 53 stemmen) van de Nieuwe Kerk ingezet als extra oefenlocatie.

Deelname
Kosten voor deelname aan het Quintus Orgelconcours bedragen €30,- per spelende deelnemer. Deelnemers kunnen zich inschrijven door hier het inschrijfformulier te downloaden. Of vraag het inschrijfformulier op via info@quintuskampen.nl. De sluitingstermijn voor opgave is zaterdag 17 oktober 2020. Er kunnen maximaal 18 deelnemers worden toegelaten. Belangstellende luisteraars kunnen zich hier aanmelden voor een passe-partout van €10,- voor de hele dag of €5,- voor het finaleconcert van 16.00 tot 17.00 uur begint.

En verder...
Gedurende de concoursdag in de Bovenkerk zijn een aantal stands te bezoeken op het gebied van orgelmuziek. Ook is koffie, thee en fris verkrijgbaar.
Lees meer...
Vakantie of niet, afgelopen zomer hebben muziekdocenten van Quintus een tiental miniconcerten gegeven aan de bewoners van verschillende IJsselheemlocaties. Deze vonden buiten plaats zodat iedereen op voldoende afstand tot elkaar van de muziek kon genieten.
Tijdens de lockdown in het voorjaar nam de Stichting Welzijn Kampen het initiatief om muziekoptredens te organiseren. Trudi Brink, coördinator zorg & welzijn binnen Quintus vertelt: “Verschillende partijen, waaronder Quintus, werden benaderd om mee te werken aan de zogenaamde ‘1,5 meter sessies’. Professionele musici verzorgden zo in IJsselmuiden korte concerten bij de voordeur, in straten met veel seniorenwoningen. Hierbij wisselden de muzikanten enkele malen van plaats zodat zoveel mogelijk mensen vanuit hun huis of tuin naar de muziek konden luisteren. Toen vanaf 19 mei Stichting Welzijn Kampen de normale werkzaamheden kon hervatten, werd Quintus gevraagd de sessies voort te zetten.”

Aangename onderbreking
Omdat de concertjes in een behoefte voorzagen, werd gezocht naar een manier om deze ook in de zomermaanden voort te zetten. “Dit is immers een periode waarin veel mensen vakantie hebben en het stil is op straat. Daarbij leveren dergelijke concertjes, gegeven in een grote binnentuin en soms zelfs beluisterd vanaf het eigen balkon, geen gevaar op voor de gezondheid van de senioren." Een bijdrage van de Stichting Verenigde Gasthuizen maakte tien concerten mogelijk. "De miniconcerten in De Amandelboom, Maarlenhof, Margaretha, Myosotis en De Vijverhof brachten een aangename onderbreking van de dag. De zorgmedewerkers deden hun uiterste best om de bewoners van een goede plek te voorzien en het hun naar de zin te maken. Verschillende muziekdocenten van Quintus werkten mee, waardoor ook meerdere muziekgenres aan bod kwamen. Soms konden de luisteraars meeklappen of meezingen. Wat in elk geval tijdens elk miniconcert gebeurde: de bewoners kwamen met elkaar, hun verzorgers en de muzikanten in contact. In deze tijd extra fijn!”
Lees meer...
Quintus is een ensemble rijker! Vanaf vrijdagochtend 4 september starten de wekelijkse repetities van Mpingo, het nieuwe klarinetensemble van het kunstencentrum aan de Vloeddijk 38. Nieuwe leden zijn van harte welkom.
In navolging van Mpingo Zwolle (ook wel bekend als Mpingo Clarinet Choir en sinds januari 2020 spelend onder de vlag van Quintus), heeft Quintus ook voor Kampen een Mpingo klarinetensemble opgericht. “Gekke naam, hoor ik je denken. De naam refereert aan de Mpingo-boom in Afrika. Van deze boom wordt de klarinet gemaakt”, legt dirigent en klarinetdocent Martin van Zanten uit.

Van polka tot pop
In het ensemble kunnen naast de bekende Besklarinet ook de Alt-, Bas- en Contrabasklarinet bespeeld worden. De wekelijkse repetities zijn op vrijdagochtend van 9.30 tot 10.30 uur in Quintus. Van Zanten: “Het repertoire is heel divers, van barok tot rock en van polka tot pop’. De muziek is laagdrempelig en bedoeld voor volwassen klarinettisten. Kortom, speel jij klarinet en wil je dit graag samen doen? Of heb je ooit klarinet gespeeld maar ligt het instrument nu ergens op zolder? Haal ‘m tevoorschijn, stof ‘m af en kom lekker meespelen! Eerst je muzikale kennis wat opfrissen? Dan is onze bijspijkercursus van vijf lessen erg geschikt.” Wie nog twijfelt, kan geheel vrijblijvend een repetitie bijwonen en/of meespelen. Aanmelden voor een repetitie of meer info over Mpingo: info@quintuskampen.nl of tel. 038-3371200.
Lees meer...
Onder het motto 'Maak het bij Quintus' gaan we vanaf maandag 17 augustus weer beginnen! Wat maak jij in seizoen 2020/2021 bij ons kunstencentrum? Muziek, beeldende kunst, dans, een toneelstuk of musical? Het kan allemaal! 

Start cursusdata
Het nieuwe cursusseizoen van Quintus start met de muzieklessen. Daarna volgen de lessen dans, theater (toneel & musical) en kunst & ambacht. Hier vind je de exacte startdata. De leerlingen dans, toneel en musical ontvangen een uitnodiging voor de eerste les per mail. 

Corona-maatregelen
Ook in het nieuwe seizoen gelden er diverse maatregelen om zowel voor onze docenten als leerlingen/cursisten een veilige lesomgeving te creëren. Voorlopig blijft dezelfde regelgeving van kracht zoals die gold voor de zomervakantie. Even het geheugen opfrissen? Hier vind je onze protocollen.
Lees meer...
‘Je kunt geen appels met peren vergelijken’, zegt het spreekwoord. En waarom zou je ook? Verschil maakt het leven juist boeiend! Zo kan een jongere heel veel leren van een oudere. En andersom. En wat kun jij als ‘gezond’ mens opsteken van jouw collega of klasgenoot met een beperking. Of als autochtone Nederlander van je allochtone buurvrouw? Quintus start daarom het project ‘Appels en Peren’.
“Door elkaar te ontmoeten, ga je elkaar beter begrijpen. Hoe kan je dat beter doen dan samen werken aan kunst?”, stelt muziekdocent Yko Hoekstra, coördinator lichte muziek en initiator van Appels en Peren. “Het idee van Appels & Peren is ontstaan vanuit het projectteam 'cocreatie'. De naam zegt het al: co-creatie is samen iets maken, een manier van samenwerken waarbij alle deelnemers invloed hebben op het proces en het uiteindelijke resultaat. Met het projectteam hebben we dit fenomeen onderzocht en vanuit de betekenis daarvan gezocht naar een manier om hier gehoor aan te geven binnen het aanbod van Quintus. Alle teamleden waren het erover eens dat we een maatschappelijk thema als basis voor het nieuwe product moesten hebben. Vanuit dit maatschappelijk thema en cocreatie is uiteindelijk Appels & Peren ontstaan.”

Pilotproject
Juist in een tijd waarin polarisatie toeneemt, wil Quintus mensen met elkaar verbinden door kunst. In het najaar van 2020 willen we starten met een pilotproject waarbij ouderen en jongeren elkaar portretteren. Hoekstra: “Het pilotproject bestaat uit zes bijeenkomsten met als eindresultaat een toffe expo in woord en beeld. Dus werk jij met ouderen of jongeren en heb je interesse om mee te doen met een groep? Laat het ons weten! Maar je kunt natuurlijk ook aan de slag met muziek, zang, dans, theater of een andere vorm van beeldende kunst. Samen met onze kunstprofessional heb je alle ruimte om de inhoud en het eindproduct te bepalen.” Werk jij in de sector zorg & welzijn, het onderwijs of misschien in het bedrijfsleven en wil je weten welke mogelijkheden er zijn voor jouw school, organisatie, bedrijf of instelling? Neem contact op met Quintus via tel. 038-3371200 of mail naar info@quintuskampen.nl. Onze collega's van de administratie brengen je in contact met Yko Hoekstra om samen de verschillende opties te verkennen!
Lees meer...
‘Open Huis, gewoon bij je thuis’

Maak het bij Quintus! Dat is het motto voor het seizoen 2020-2021. Want kunst maak je met je handen, je hoofd en vanuit je hart. Het is een manier om jezelf te uiten en gelijkgestemden te ontmoeten. Het geeft ook plezier, schept ruimte in je hoofd, biedt ontspanning en ontwikkelt je creatieve talent. Wat wil jij dit seizoen maken?

Ons nieuwe cursusprogramma presenteren we jaarlijks tijdens het Open Huis, een middag met veel activiteiten, kijken, luisteren en genieten. Dit jaar doen we dat digitaal en coronaproof! We nemen je graag mee op een virtuele tour door ons programma. Een soort ‘Open Huis bij je thuis’. Als muzikale opening dit heerlijke Open Huis lied gemaakt door onze muziekdocenten. En blader hier vanuit je luie stoel door onze kakelverse jaarbrochure. Leuk weetje: op de cover staan vier trotse Quintuscursisten!

Nieuw
Voor seizoen 2020-2021 hebben we een inspirerend, leuk en leerzaam cursusprogramma samengesteld. Een combinatie van dat wat je live van ons gewend bent én een ‘Quintus@home’ mogelijkheid, vanuit de ervaringen die we de afgelopen maanden hebben opgedaan. Ben je niet in de gelegenheid om op locatie muziekles te volgen, woon je elders vanwege stage, zit je met je been in het gips of wil je gewoon les vanuit je eigen omgeving? Met Quintus@home krijg je online les van je muziekdocent (graag bij het inschrijven aangeven in het opmerkingenveld). Lekker makkelijk! En goed om te weten: naast muzieklessen ontwikkelen we ook voor de andere kunstvakken online cursussen. Dus houd deze site in de gaten!

Kortingen
Goed om te weten! Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor gezinskorting, cursuskorting, meedoenbon, inkomenskorting (ook als student!) en verenigingskorting (tot 50%!). Hier vind je de kortingen op een rij.

Tip
Wil je onze brochure met het nieuwe cursusprogramma per post ontvangen? Bel (038-3371200) of mail (info@quintuskampen.nl) ons en we sturen je een exemplaar. En om alvast in je agenda te zetten:
  • Summerschool van maandag 10 t/m vrijdag 14 augustus: workshops en activiteiten voor jong en oud!
  • Open lesweek zaterdag 12 t/m zaterdag 19 september: boordevol inspirerende activiteiten. 
Het programma voor de Summerschool en de Open Lesweek is volop in ontwikkeling. Binnenkort vind je hier meer informatie.

Quintus Nieuwsbrief

Eenmaal per maand informeert Quintus je via een nieuwsbrief over nieuws, boeiende evenementen, activiteiten en leuke presentaties. Wil je automatisch op de hoogte blijven? Meld je dan aan! Overigens: je zit nergens aan vast; je kunt jezelf gemakkelijk vanuit de nieuwsbrief afmelden.