Vragen ?

Proefles

Aanvraag voor een gratis proefles

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is geen correct e-mailadres

Lees meer...
Het is zomervakantie! Quintus is daarom gesloten van 4 juli t/m zondag 16 augustus. Maarrrr...een weekje eerder, van maandag 10 t/m vrijdag 14 augustus, draaien we alvast warm voor het nieuwe seizoen met onze Summerschool met meer dan 20(!) zonnige workshops en vakantie-activiteiten voor alle leeftijden! Er zijn binnen- en buitenactiviteiten en uiteraard volledig corona-proof.

Kinderen vanaf peuterleeftijd
Onder het motto ‘jong geleerd…’ organiseren we voor de allerjongsten workshops ‘Trommelen met kleuters’, ‘Kleuterdans’ en ‘Peuterdans’. Gezellig samen met je kind een workshop doen? Dat kan met de ouder/kind fotografieworkshop ‘Rara… wat zie ik? (4-8 jr)’. Volop workshops zijn er voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar, zoals een ‘Muzikale speeltuin’, ‘Kinderdans’, ‘Maak je eigen mini-musical’, ‘Theaterspel vakantiekriebels’, ‘Muziek met losse handen’, ‘Klei-animatie (stop-motion)’, ‘Dier ontwerpen in de stijl van Rupsje Nooit Genoeg’, ‘Met jezelf een band maken’ of ‘Werken achter de schildersezel’. Volg je een workshop, dan mag je bovendien gratis vrijspelen op ons binnenplein dat voor de Summerschool is omgetoverd tot waar speelparadijs met o.a. stoepkrijt, bamboestiek, het kubb-spel en natuurlijk een glaasje limonade.

Jongeren & volwassenen
Ben je tussen de 12 en 17 jaar, sluit gezellig aan bij de workshop ‘Maak je eigen mini-musical’, ‘Camera, geluid en actie’, ‘Ontwerpen in de stijl van Eric Carle (Rupsje Nooit Genoeg)’ of kies voor de splinternieuwe workshop ‘Druktechniek’. Volwassenen kunnen aan de slag bij de workshop ‘Abstract schilderen’, ‘Werk als een expressionist’, ‘Haal meer uit je camera’ of ‘Kennismaken met de harp’. Op zoek naar een uitje met je gezin of vriendenclub of kom je alleen? Kom dan naar de niet-leeftijdsgebonden workshop ‘Net echt – werken met karton’.

Inschrijven
Kijk snel onder de vakantie-activiteiten voor meer info over data, tijden en prijzen. De kosten van de workshops variëren van 5 tot 17,50 euro. Wie zeker wil zijn van een plekje bij de workshops kan zich het beste alvast inschrijven. Niet ingeschreven en toch meedoen? Vanaf maandag 10 augustus 9.00 uur zijn we weer telefonisch bereikbaar en kunnen we je vertellen of er nog een plekje vrij is. Of kom voorafgaand aan de workshop even langs en check of je nog mee kunt doen!

N.B. Tijdens de Summerschool van maandag 10 augustus t/m vrijdag 14 augustus zijn we telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur. Vanaf maandag 17 augustus zijn we weer bereikbaar tijdens onze reguliere openingstijden.
Lees meer...

Op zaterdag 7 november organiseert Quintus van 9.00 uur tot 17.00 uur in de prachtige Bovenkerk in Kampen het 4e Quintus Orgelconcours. Tijdens dit concours kunnen organisten tussen de 12 en 30 jaar van kunstinstellingen, muziekscholen en privé-docenten in binnen- en buitenland laten horen wat zij op het gebied van orgelspel in hun mars hebben.

Deelnemers spelen elk 2 originele orgelwerken en kiezen tussen het uitvoeren hiervan op het Reil koororgel en het wereldberoemde Hinsz orgel. De manier van uitvoeren (interpretatie) is belangrijker dan het niveau van de stukken. De vakjury bestaat dit jaar uit Evan Bogerd (cantor – organist Westerkerk Amsterdam ), Dr. Wolf Kalipp  ( muziek – en cultuurwetenschapper te  Hannover /Soest - Duitsland ),  Ab Weegenaar ( stadsorganist gemeente Kampen ) en Sander van den Houten ( organist Evangelisch Lutherse kerk Den Haag).

Tijdens de voorrondes worden 2 kandidaten geselecteerd die tijdens het finaleconcert spelen voor de 1e en 2e prijs. De kosten zijn € 30 per spelende deelnemer.Meer weten over het orgelconcours? De sluitingsdatum voor inschrijven is zaterdag 17 oktober 2020. Download hier het inschrijfformulier of bel naar Quintus, telefoon 038-3371200. Lees hier alle informatie over het orgelconcours. 

Belangstellende luisteraars kunnen kiezen voor een passe partout (gehele dag) voor € 10,00 of € 5 voor het finaleconcert. Vanaf 1 september zijn de toegangskaartjes via de website te koop. Gedurende de dag zijn een aantal stands aanwezig op het gebied van orgelmuziek en is koffie, thee en limonade verkrijgbaar.

Inspiratie opgedaan en zelf graag op orgelles? Kijk dan hier voor meer informatie!

Lees meer...
‘Open Huis, gewoon bij je thuis’

Maak het bij Quintus! Dat is het motto voor het seizoen 2020-2021. Want kunst maak je met je handen, je hoofd en vanuit je hart. Het is een manier om jezelf te uiten en gelijkgestemden te ontmoeten. Het geeft ook plezier, schept ruimte in je hoofd, biedt ontspanning en ontwikkelt je creatieve talent. Wat wil jij dit seizoen maken?

Ons nieuwe cursusprogramma presenteren we jaarlijks tijdens het Open Huis, een middag met veel activiteiten, kijken, luisteren en genieten. Dit jaar doen we dat digitaal en coronaproof! We nemen je graag mee op een virtuele tour door ons programma. Een soort ‘Open Huis bij je thuis’. Als muzikale opening dit heerlijke Open Huis lied gemaakt door onze muziekdocenten. En blader hier vanuit je luie stoel door onze kakelverse jaarbrochure. Leuk weetje: op de cover staan vier trotse Quintuscursisten!

Nieuw
Voor seizoen 2020-2021 hebben we een inspirerend, leuk en leerzaam cursusprogramma samengesteld. Een combinatie van dat wat je live van ons gewend bent én een ‘Quintus@home’ mogelijkheid, vanuit de ervaringen die we de afgelopen maanden hebben opgedaan. Ben je niet in de gelegenheid om op locatie muziekles te volgen, woon je elders vanwege stage, zit je met je been in het gips of wil je gewoon les vanuit je eigen omgeving? Met Quintus@home krijg je online les van je muziekdocent (graag bij het inschrijven aangeven in het opmerkingenveld). Lekker makkelijk! En goed om te weten: naast muzieklessen ontwikkelen we ook voor de andere kunstvakken online cursussen. Dus houd deze site in de gaten!

Kortingen
Goed om te weten! Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor gezinskorting, cursuskorting, meedoenbon, inkomenskorting (ook als student!) en verenigingskorting (tot 50%!). Hier vind je de kortingen op een rij.

Tip
Wil je onze brochure met het nieuwe cursusprogramma per post ontvangen? Bel (038-3371200) of mail (info@quintuskampen.nl) ons en we sturen je een exemplaar. En om alvast in je agenda te zetten:
  • Summerschool van maandag 10 t/m vrijdag 14 augustus: workshops en activiteiten voor jong en oud!
  • Open lesweek zaterdag 12 t/m zaterdag 19 september: boordevol inspirerende activiteiten. 
Het programma voor de Summerschool en de Open Lesweek is volop in ontwikkeling. Binnenkort vind je hier meer informatie.
Lees meer...

Update 5 juni 2020

Goed nieuws! Nadat de individuele muziek- en zanglessen afgelopen week zijn gestart, hervatten we vanaf maandag 8 juni aanstaande een deel van de groepslessen muziek (ensembles en bands maximaal 1 blazer of zanger), theater, musical, kunst & ambacht. Streetjazz gaat buiten op het dansplein van start. De overige danslessen verzorgen we online. Blazersensembles kunnen vanaf 15 juni weer beginnen; graag nog even geduld. Over koren is nu nog geen uitsluitsel gegeven.

We kijken ernaar uit jullie weer te ontmoeten! De locatie Vloeddijk bestaat uit drie deelgebouwen: het hoofdgebouw (ingang Vloeddijk), de danszaal (ingang fietsenstalling kleedkamerdeur) en de vleugel van kunst & ambacht (ingang fietsenstalling deur achterin). Per deelgebouw kunnen we maximaal 30 cursisten een plek bieden. We hebben de groepslessen verdeeld over de verschillende deelgebouwen. Dat vergt maatwerk. De algemene informatie vind je in het protocol; over details als data en leslocatie wordt je persoonlijk geïnformeerd. Hieronder de meest actuele protocollen:

PROTOCOL INDIVIDUELE MUZIEK- EN ZANGLESSEN (start vanaf 2 juni)
PROTOCOL GROEPSLESSEN (start vanaf 8 juni)

We vragen je vriendelijk en dringend je NIET te begeven in een ander deelgebouw dan waar je les hebt! Om voor iedereen (leerlingen, cursisten, medewerkers) een veilige omgeving te creëren, hebben we de nodige hygiënemaatregelen getroffen. Lees voor je bezoek aan Quintus daarom het protocol dat voor jou van toepassing is, goed door. Het belangrijkste is: blijf thuis als jij (of iemand uit je gezin) klachten hebt of in de risicogroep valt, was je handen na binnenkomst en houdt afstand. Volgens de richtlijn zal de docent voorafgaand aan iedere les, informeren naar je gezondheid.

Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. Dat kan bij onze collega bij de informatiebalie via tel. 038-3371200 of info@quintuskampen.nl.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update, 27 mei 2020


Dinsdag 2 juni is het zover. Na weken van fysieke sluiting van onze gebouwen door de corona-crisis en zoveel mogelijk online-lessen, mag Quintus stap voor stap heropenen. Te beginnen met de individuele, 1-op-1, muziek- en zanglessen. We kijken ernaar uit jullie weer te ontmoeten!

Om voor onze muziekleerlingen en medewerkers een veilige lessituatie te creëren, hebben we de nodige maatregelen getroffen. Lees voor je bezoek aan ons gebouw daarom dit protocol aandachtig door. Belangrijkste startpunt: blijf thuis als jij (of iemand uit je gezin) klachten hebt of in de risicogroep valt. Dit geldt zowel voor leerlingen als onze medewerkers. Hierdoor zullen online en offline lessen elkaar misschien nog afwisselen. Ook bij twijfel over je gezondheid, liever kiezen voor online les. Volgens de richtlijn zal de docent voorafgaand aan iedere les, informeren naar je gezondheid.

Volg jij één van onze groepslessen muziek, dans en/of theater, dan vragen we je om nog even geduld te hebben. Zodra de maatregelen dit toelaten, zullen we de lessen hervatten. We zijn hierbij o.a. afhankelijk van het toegestane aantal bezoekers in ons gebouw. Dat is puzzelen en vraagt overleg met de veiligheidsregio. Achter de schermen wordt hier hard aan gewerkt. Zodra er meer bekend is, informeren we je hierover.

Tot slot: de korte zomercursussen Kunst & Ambacht die al op ons programma stonden voor de weken vanaf 8 juni. Wellicht heb je hierover een bericht gezien in de (social) media. Het gaat voornamelijk om creatieve cursussen in relatief kleine groepen. Voor alle startdata geldt dat dit onder voorbehoud is van eventuele ontwikkelingen rondom de coronamaatregelen. We hopen dat ze van start kunnen gaan. Blijkt dit niet het geval, dan tillen we de cursussen over de zomervakantie heen naar het nieuwe seizoen.

Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. Dat kan bij onze receptie via tel. 038-3371200 of info@quintuskampen.nl.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update, 14 mei 2020

In deze tijd waarin de coronamaatregelen stap voor stap worden versoepeld, is het voor Quintus balanceren tussen het volgen van je hart en het afwegen van risico’s. Individuele muzieklessen op een eigen locatie mochten al worden hervat. Tegelijkertijd zijn er nog onbeantwoorde vragen over wat wel en niet mag in centra voor de kunsten, zoals Quintus. We willen een veilige start met elkaar maken en dit goed voorbereiden. Zorgvuldigheid gaat wat ons betreft boven snelheid.

Muziek

Daarom is besloten om – in tegenstelling tot de eerdere verwachting van 18 mei - vanaf DINSDAG 2 JUNI (direct na het Pinksterweekend) in ieder geval de één op één individuele muziek- en zanglessen te hervatten. Over alle andere muziekactiviteiten zoals bandjes, ensembles, koren en korte muziekcursussen volgt later bericht.

Dans & Theater
Zowel de online danslessen als theaterlessen blijven nog even ongewijzigd. Zodra we deze groepslessen ín Quintus kunnen hervatten, krijgen de leerlingen hierover bericht. We wachten op antwoord van de overheid op dit punt. Dans wordt wellicht gezien als binnensport, waarvoor nog toestemming moet komen. Wellicht wordt er nog een proef gestart met een enkele dansles buiten.

Buiten de lessen om, zullen de dans- en theaterleerlingen elkaar sowieso in juni nog ontmoeten tijdens een gezamenlijke afsluiting van het seizoen. Of dit fysiek of online gaat gebeuren, is nog even afhankelijk van alle ontwikkelingen de komende weken. Ook hiervoor krijg je t.z.t. een uitnodiging.

Kunst & Ambacht
Voor onze Kunst & Ambacht cursussen is het voornemen om de uitgevallen lessen in juni in te halen. Hierover krijgen de cursisten z.s.m. bericht. 0ok hopen we in juni enkele nieuwe korte zomercursussen aan te bieden. Uiteraard houden we hierbij rekening met de geldende richtlijnen. Denk hierbij aan de grootte van de groep, mogelijkheden van buiten schilderen en natuurlijk de 1,5 meter onderlinge afstand. Houd voor deze zomercursussen onze website en socials in de gaten.

Veiligheidsprotocol
Zorgvuldigheid staat bij ons voorop. Daarom hebben we een veiligheidsprotocol opgezet met betrekking tot het halen en brengen van onze jongste cursisten, hygiënemaatregelen, de routing in het gebouw en andere zaken die bijdragen aan een veilige werk/lessituatie voor zowel onze cursisten/leerlingen als medewerkers. 

Meer weten?
Heb je tot dinsdag 2 juni vragen of opmerkingen? Stel ze gerust via info@quintuskampen.nl of neem telefonisch contact op met 038-3371200.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update, 29 april 2020

Goed nieuws: eerste stap naar hervatten lessen voor Quintus!

Gisteren, is op vragen van leden van de Tweede Kamer door minister Van Engelshoven bevestigd dat individuele muzieklessen toegestaan zijn mits de regels van het RIVM in acht worden genomen (onder andere de 1,5 meter afstand). Daar zijn we erg blij mee! Tegelijkertijd stelt de algemene noodverordening dat bibliotheken, musea en andere gebouwen met een publieksfunctie gesloten blijven tot en met 19 mei 2020. Daarom nemen we - in alle voorbereidingen rondom het creëren van veilige 1,5 meter lessituaties - de week van 19 mei als uitgangspunt voor het hervatten van de lessen. 

Op dit moment onderzoeken we hoe we het gebouw en de individuele muzieklessen coronaproof kunnen maken. De verwachting is dat we vanaf maandag 18 mei (één week nadat de basisscholen zijn begonnen) weer in fases kunnen starten. Les in groepen of samen muziek maken is voorlopig nog niet toegestaan. Vanwege de verlenging van het verbod op evenementen tot 1 september zijn alle Quintus einduitvoeringen, theater- en dansvoorstellingen voor de rest van dit cursusseizoen geannuleerd. Tot die tijd staan onze ONLINE deuren nog steeds wagenwijd open!

Op het moment dat de deuren van Quintus weer open gaan houden we uiteraard rekening met de richtlijnen van het RIVM en de wensen en mogelijkheden van betrokkenen. Voorop staat de gezondheid van alle betrokkenen!

Heb je vragen?
Bel ons op 038 33 71 200  (maandag tot en met vrijdag 09.00 – 17.00 uur) of stuur een mail naar info@quintuskampen.nl.

Bijlage:Brief Cultuurconnectie en KNMO

Dank en groet, namens het voltallige Quintus team

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update, 23 april 2020


De opstart van cursussen en lessen in onze gebouwen komt dichterbij. We staan te trappelen. Toch moeten wij nog even geduld hebben. Vanwege de coronamaatregelen van het kabinet zijn de gebouwen van Quintus tot en met 19 mei gesloten. Gezondheid gaat voor! We zijn zuinig op de stappen voorwaarts die we in Nederland maken in het terugdringen van het corona virus.

Ondertussen zijn we áchter de schermen druk bezig met het inrichten van 1,5 meter lessituaties zodat we – zodra de maatregelen dit toelaten - weer van start kunnen gaan. Misschien zelfs met enkele korte zomercursussen. Niet elke lessituatie of cursus is echter geschikt voor 1,5 meter afstand. Ook de Quintus corona-exit voeren we daarom stapsgewijs uit en volgens de richtlijnen van de overheid. Zodra hierover meer bekend is, brengen we je via een persoonlijke mail op de hoogte. Nogmaals bedankt voor je begrip en geduld.

Tot die tijd staan onze ONLINE deuren wagenwijd open! De online lessen gaan gewoon door en ontwikkelen zich verder. En op www.quintuskampen.nl vind je onze tijdelijke Quintus@Home website met inspirerende kunst- en cultuurfilmpjes, mooie huiskamerconcertjes, creatieve opdrachten en natuurlijk een kijkje achter de schermen bij de vele online lessen. Of volg Quintus@Home op onze socials!

De basisscholen starten halverwege mei weer. Indien dit door de scholen gewenst is, zullen de kunstlessen en projecten op school halverwege mei kunnen starten.

N.B. Vanwege de verlenging van het verbod op evenementen tot 1 september zijn alle Quintus einduitvoeringen, theater- en dansvoorstellingen voor de rest van dit cursusseizoen geannuleerd.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update, 8 april 2020


In Quintus is het stil. Inmiddels weten we zeker dat we tot 3 mei gesloten zijn. We willen graag in mei weer starten, maar het kan ook langer gaan duren. We missen het contact met jou en elkaar enorm en hopen van harte dat het goed gaat met jou, je familie en vrienden. We leven op dit moment in een uitzonderlijke situatie: de consequenties van het coronavirus zijn voor iedereen groot, ook voor Quintus. Onze gezondheid staat voorop en alleen samen kunnen we deze coronacrisis aan.

Ondertussen doen we ons best zoveel mogelijk mensen lichtpuntjes te bieden met ontroerende, vrolijke en inspirerende filmpjes (o.a. op youtube met de serie Quintus@home). Zo bieden we iedereen de mogelijkheid om zijn of haar talent te blijven ontwikkelen en plezier te hebben door kunst, ook nu we zoveel mogelijk thuisblijven. Voor lessen en cursussen waarbij dat mogelijk is, hebben we online oplossingen gevonden. Velen maken daarvan gebruik en reageren er positief op. Dit lukt niet voor alle lessen of is in ontwikkeling. Zoals aangekondigd hebben onze leerlingen en cursisten deze week een brief ontvangen hoe we omgaan met het lesgeld en een eventuele korting of compensatie hiervan.

Steunen
Cursisten kunnen eventueel ook aangeven af te zien van restitutie, korting of compensatie van het lesgeld om zo Quintus te steunen. Inmiddels komen de eerste mailtjes en reacties hierop binnen. Dank daarvoor! Deze steun voor ons kunstencentrum doet ons enorm goed en is hartverwarmend.

We zitten niet stil
Het is hier stil, maar we zitten niet stil! We doen er alles aan om de lessen online te vervolgen en nieuwe online cursussen aan te bieden. De stoelen in de zaal zijn schoongemaakt, we richten een studio in voor model- en portret tekenen èn we zijn gestart met de inrichting van onze nieuwe Grafiekwerkplaats. Samen met de Bibliotheek, Stedelijk Museum, Stadsarchief, Stadsgehoorzaal en RTV IJsselmond zenden we een dagelijks radioprogramma* uit voor iedereen die thuis zit. Verder maken we plannen voor de periode ‘na corona’. Voorstellingen, concerten en activiteiten die nu niet doorgaan, willen we later alsnog voor leerlingen en cursisten organiseren. Er wordt gewerkt aan vakantieactiviteiten en aan het jaarprogramma 2020-2021. Kortom, online en achter de schermen bruist het nog steeds van de activiteiten, ideeën en plannen.
Er zijn cursisten die een leeninstrument willen ophalen, of een broodje klei voor thuis, mensen die wat gereedschap nodig hebben of een kunstwerk willen prepareren. We werken aan veilige oplossingen om dit gecontroleerd - met in achtneming van de richtlijnen van het kabinet - mogelijk te maken.

Tot slot
Deze crisis maakt extra duidelijk wat belangrijk is in het leven. Bijvoorbeeld de mensen om ons heen, het contact met anderen, gezondheid en kunnen doen wat van betekenis is en plezier geeft. Onze ontspanning kunnen we onder andere vinden door bezig te zijn met kunst, in welke vorm en op welke manier dan ook. Juist in deze tijd is het fijn om de zinnen te verzetten, de blik te verruimen, te fantaseren en ons brein te ontspannen. Wij willen hieraan graag bijdragen. Want ‘zoals de zon de bloemen kleurt, zo kleurt de kunst het leven.’ Voor nu is het online, we ontvangen je straks graag weer bij een gezond en vitaal Quintus. Wij kijken naar jullie uit!

Vragen?
Heb je vragen, opmerkingen en/of tips, neem dan gerust contact met ons op. Dat kan bij de collega’s van de receptie via info@quintuskampen.nl of via 038 33 71 200 (maandag tot en met vrijdag 09.00 – 17.00 uur).

Het allerbelangrijkste voor nu: zorg in deze tijd goed voor jezelf én voor elkaar!

Dank en groet, namens het voltallige Quintus team

*Radioprogramma IJsselmond Informatief: ‘Met z’n allen voor één’, beluisteren op werkdagen tussen 12 en 13 uur. Terugluisteren: https://youtu.be/n0uvs7ibMQM


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


UPDATE, MAANDAG 16 MAART 2020

Extra bericht van Quintus

‘Sluiting van Quintus voor publiek; geen cursus en lessen tot 6 april vanwege de maatregel van het kabinet’

Kampen, IJsselmuiden, 16 maart 2020

Beste cursist, leerling, ouder, verzorger,

In verband met het coronavirus heeft het kabinet gisteren een aantal maatregelen aangekondigd. Wij voelen hierin ook onze verantwoordelijkheid; voor jou en onze medewerkers. Om die reden vervallen vanaf vandaag de lessen, cursussen en evenementen op onze locaties in Kampen en IJsselmuiden (in principe tot 6 april).

We vinden het bijzonder vervelend dat je geen les/cursus kunt volgen. We hopen op en danken je alvast voor je begrip voor deze noodgedwongen maatregel om de verspreiding van het virus te beperken.
We maken een plan hoe we omgaan met de uitval van de lessen en cursussen. Hier gaat zorgvuldigheid voor snelheid. We komen (uiteraard) met een passende oplossing en zullen je hier uiterlijk in de eerste week van april verder over informeren. Daarnaast onderzoeken we eventuele online, alternatieve manieren van lesgeven. Zodat je ook thuis met muziek, dans, theater en de beeldende kunsten vooruit kunt.

Op onze website www.quintuskampen.nl vind je het laatste nieuws dat voor jou van belang kan zijn.
Wanneer je vragen, opmerkingen en tips hebt, neem gerust contact met ons op. Dat kan bij onze collega’s van de receptie, via info@quintuskampen.nl of bij je docent.

Het allerbelangrijkste: zorg in deze tijd goed voor jezelf én voor elkaar!

Met dank en een vriendelijke groet,

Hendrik Jan Houtsma
Directeur – bestuurder

Let op: we houden de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. Wij informeren ons publiek via deze site en onze social media kanalen. Cursisten brengen wij daarnaast regelmatig op de hoogte via een persoonlijk bericht.

Lees meer...
Het is zover: vanaf dinsdag 2 juni mag Quintus stap voor stap heropenen, te beginnen met de individuele muziek- en zanglessen. Een week later, vanaf maandag 8 juni, hopen we te kunnen starten met deze creatieve workshops en korte cursussen die al op ons programma stonden! Om alles veilig te laten verlopen, zijn de nodige hygiënemaatregelen getroffen en vinden de activiteiten plaats op gepaste 1,5 meter afstand en soms buiten. De startdata zijn onder voorbehoud van ontwikkelingen rondom de coronamaatregelen! 

Nog voor de zomervakantie creatief aan de slag? Als de coronamaatregelen het toelaten, kan dat vanaf maandag 8 juni bij Quintus! De zomercursussen bevatten 1 tot maximaal 3 lessen. Er zijn zelfs enkele ‘nieuwkomers’ zoals een workshop Paper Art van docente Margreet Bouwman, een Interactieve Workshop Poëzie met dichter en muzikant Vincent Corjanus, een cursus Collage Maken met kunstenares en docente Noor Spijkerman, een cursus Kommetje Smeden of de workshop Familiesmeden met edelsmid Su Kroker.

Verder kan je kiezen uit vijf verschillende teken- en schildercursussen op diverse dagdelen, waaronder Botanisch Schilderen en Modeltekenen en – schilderen. Tot slot is er een zomercursus Edelsmeden, een cursus Druk je STEMpel, Proeven van het Kinderatelier en gratis muzikale speeltuinen. De cursussen starten bij voldoende aanmeldingen dus schrijf je snel in via de cursuspagina (kijk hier voor overzicht) of bij de infobalie. De startdata zijn onder voorbehoud van ontwikkelingen rondom de coronamaatregelen. Bij annulering wordt de cursus op een later tijdstip gegeven. Wie dan niet in de gelegenheid is, kan dit aangeven. Je zit dus nergens aan vast. Voor meer info bel je met 038-3371200 of mail naar info@quintuskampen.nl.
Lees meer...
Er staat een unieke verhuizing op stapel. De grafiekwerkplaats van stichting Grafisch Atelier Kampen (GRAK) krijgt een nieuw onderkomen bij Quintus in ons pand aan de Vloeddijk. “Grafiekwerkplaatsen worden steeds zeldzamer. De faciliteiten en kennis binnen het GRAK zijn industrieel erfgoed. Met deze verhuizing wordt dit erfgoed behouden, verduurzaamd én nieuw leven ingeblazen”, aldus GRAK-voorzitter Jan Nuij.

Stichting Grafisch Atelier Kampen werd in 1983 opgericht om ruimte en faciliteiten te bieden aan professionele kunstenaars. Sindsdien beheert het GRAK een goed geoutilleerde werkplaats in het voormalige stadskantoor van Kanis & Gunnik aan de Hofstraat. Hier worden ambachtelijke grafische technieken als zeefdruk, hoogdruk, diepdruk, steendruk en boekbinden beoefend. Nuij: “Tegen een vergoeding kunnen kunstenaars die deze technieken beheersen, gebruikmaken van de faciliteiten. Maar het aantal kunstenaars neemt helaas af. Daarnaast wordt het GRAK volledig door vrijwilligers bestuurd en georganiseerd. Tegelijkertijd lijken de klassieke druktechnieken te verdwijnen door de opkomst van digitale reproductietechnieken. In deze vorm is het GRAK daarom niet langer toekomstbestendig.”

Grafiekwerkplaats 2.0
“Kampen heeft met de grafiekwerkplaats, haar kunstenaars en vrijwilligers, de gereedschappen en de verzamelde kennis iets unieks in handen dat we graag in stand willen houden en verder brengen”, vindt ook Quintusdirecteur Hendrik Jan Houtsma. “Met de verhuizing naar het kunstencentrum blijft de grafiekwerkplaats niet alleen behouden, maar wordt ook doorontwikkeld. Quintus ziet ook mogelijkheden om de kennis van de deskundige vrijwilligers en kunstenaars om te zetten in kunsteducatie voor scholieren, amateurkunstenaars en andere geïnteresseerden via cursussen en workshops. Daarmee worden de klassieke druktechnieken onder de aandacht gebracht van een groot publiek en wordt dit immaterieel, industrieel erfgoed bewaard en nieuw leven ingeblazen.” Jan Nuij vult aan: “Omdat de nieuwe werkplaats groter en beter ingericht zal zijn, wordt het mogelijk om grotere groepen te ontvangen zoals scholieren en cursisten. Ook de ruime openingstijden van Quintus geven meer mogelijkheden in het gebruik van de grafiekwerkplaats. Bijvoorbeeld voor de professionele kunstenaars uit Kampen maar ook uit andere regio’s in Overijssel, Flevoland, Noordoostpolder, Drenthe, Gelderland en Utrecht.”

Opening ‘DrukBezig’
De verbouwing en verhuizing van de werkplaats staan gepland in het voorjaar van 2020 (de huidige werkzaamheden gebeuren uiteraard op de veilige anderhalve meter afstand van elkaar!). Dit zal op unieke wijze in beeld worden gebracht met foto’s, video (vanaf april onder de titel ‘DrukBezig’ te volgen op YouTube) én op gedrukte prenten met één van de ambachtelijke druktechnieken. De verwachting is dat de werkplaats in het najaar opent voor professionele kunstenaars en geïnteresseerden. Ook zal ons cursusprogramma voor 2020/2021 cursussen en workshops druktechnieken bevatten. Vanaf dat moment is er ook ruimte voor workshopdagen voor scholieren. Jan Nuij: “Wij zien uit naar deze nieuwe fase voor de grafiekwerkplaats!”

N.B: De Grafiekwerkplaats aan de Hofstraat sluit gefaseerd: 4 mei sluit de zeefdrukwerkplaats. Vanaf 18 mei is ook de hoogdrukwerkplaats gesloten. 

Foto (archief) Nick de Vries
Lees meer...
‘Met z’n allen voor één.’ Onder dat motto brengt RTV IJsselmond sinds deze week op werkdagen tussen 12.00 en 13.00 uur ‘IJsselmond Informatief’, een live programma met nieuws, mooie verhalen, tips, kunst en cultuur van en voor Kampenaren. ‘Samen komen we door deze corona-crisis heen.’

In deze tijd waarin veel mensen thuis moeten blijven, maakt RTV IJsselmond een speciaal (tijdelijk) programma: ‘IJsselmond Informatief, Met z’n allen voor één’. Presentatrice Dilys Derksen van Het Beste van Kampen brengt elke dag het laatste nieuws rondom het coronavirus vanuit het meldpunt van Welzijn Kampen. Dilys: “Maar het programma bevat vooral ook veel leuke onderwerpen! Bekende en minder bekende Kampenaren schuiven aan met mooie verhalen, tips om je thuis te vermaken, kunst, cultuur, beweging maar ook verzoeknummers van luisteraars. Zo blijven we toch een beetje met elkaar verbonden; samen komen we door deze coronacrisis heen!’.

Samenwerking
Het programma IJsselmond Informatief wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Kampen en uitgevoerd door Het Beste van Kampen (een initiatief van SAMBIQ - te weten Stadsgehoorzaal, Stadsarchief, Stedelijk Museum, Bibliotheek, Quintus - en Welzijn Kampen). Natuurlijk met grote dank aan RTV IJsselmond, de publieke lokale media-instelling voor de gemeente Kampen e.o. IJsselmond Informatief is te beluisteren/bekijken op maandag t/m vrijdag van 12.00 tot 13.00 uur via de TV, op de radio (106.4 FM ether en 104.1 FM Kabel) of online (www.rtvijsselmond.nl). Tips, mooie verhalen en verzoeknummers zijn welkom bij de redactie: info@rtvijsselmond.nl.
Lees meer...
Wist je dat we bij Quintus ook activiteiten organiseren voor de sector zorg en welzijn? Muziek maken of iets beeldends, dansen, theater: alles is mogelijk. Deze activiteiten kunnen ook plaatsvinden op locatie, bijvoorbeeld in een zorginstelling of wijkcentrum. Graag komen we met cursisten of andere betrokkenen in contact die ideeën hebben voor een specifieke groep, bijvoorbeeld doordat ze met mensen werken die liever aangesproken worden op de dingen die ze wél in plaats van niet kunnen. In gesprek met Trudi Brink van Quintus.

Trudi Brink is bij Quintus de contactpersoon voor alle activiteiten binnen zorg & welzijn: “Bij Quintus is het mogelijk om vanuit verschillende intenties lessen te volgen. Je kunt ambitieus zijn en proberen een bepaald niveau te halen. Andere mensen gaan jaren achtereen naar een cursus vanwege de ontspanning. En dan is er nog het sociale aspect: onder de mensen zijn, of nieuwe mensen willen leren kennen. Maar waarvoor je ook komt, je kunt altijd bij Quintus terecht. Want onze docenten zijn gewend om aan te sluiten bij een ieders mogelijkheden en wensen.”

Ambassadeurs
Volgens Trudi komen er daardoor steeds meer vragen binnen bij Quintus, in het bijzonder vanuit de hoek van zorg en welzijn. Enkele voorbeelden:
  • Is het mogelijk dat een kunstdocent een workshop aan ouderen in een zorginstelling geeft, of met leerlingen een klein optreden verzorgt?
  • Kunnen jullie ons bijstaan met het verzinnen van activiteiten voor mensen die de Nederlandse taal beter willen leren spreken?
  • Is er een docent die jongeren kan helpen zich op een artistieke manier uit te drukken?
Trudi: “Het antwoord op al deze vragen is ‘ja’, omdat we bij Quintus heel goed beseffen dat persoonlijke ontwikkeling voor iedereen belangrijk is en dat dit mensen mogelijkheden geeft om maatschappelijk mee te doen. Het is opvallend dat veel van de bovengenoemde vragen via cursisten bij ons binnenkomen. Zij werken bijvoorbeeld in de zorg, bij een welzijnsinstelling, in het speciaal onderwijs of doen vrijwilligerswerk bij een maatschappelijke organisatie. Tegelijkertijd zijn zij bekend met de mogelijkheden die Quintus biedt doordat ze in hun vrije tijd een cursus volgen. Deze cursisten blijken in de praktijk ook onze ambassadeurs te zijn: zij geven onze docenten de gelegenheid om meer mensen in aanraking te brengen met kunst. Hierbij gaat het vaak om personen voor wie het niet vanzelfsprekend is om muziek te maken, te spelen of dansen, of om beeldend werk te vervaardigen. Meestal is het bereiken van een hoog niveau voor hen ook niet belangrijk maar ligt de nadruk meer op ontspanning en ontmoeting.”

Ideeën
Ben jij werkzaam en in de zorg & welzijnssector en kom je - deze tekst lezend - op ideeën voor een workshop of activiteit bestemd voor de mensen met wie je werkt? Of wil je gewoon meer informatie? Laat het ons weten! Je kunt contact opnemen met Trudi Brink via t.brink@quintuskampen.nl. Zij maakt een afspraak om de mogelijkheden voor jouw doelgroep te verkennen. Bij voorbaat hartelijk dank voor je vraag!

Quintus Nieuwsbrief

Eenmaal per maand informeert Quintus je via een nieuwsbrief over nieuws, boeiende evenementen, activiteiten en leuke presentaties. Wil je automatisch op de hoogte blijven? Meld je dan aan! Overigens: je zit nergens aan vast; je kunt jezelf gemakkelijk vanuit de nieuwsbrief afmelden.