Vragen ?

Proefles

Aanvraag voor een gratis proefles

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is geen correct e-mailadres

b_600_0_16777215_00_images_nieuwsbrief_David_Zielman.jpg
KAMPEN - Amper zeven jaar oud was David Zielman toen hij bij docente Hetty Floors achter het klavier plaatsnam voor zijn eerste pianoles. Zij ontdekte al snel zijn potentiële talent. Nog geen vier jaar later werd David toegelaten tot de Sweelinck Academie aan het conservatorium in Amsterdam. Vrijdagavond 1 februari brengt de inmiddels 13-jarige David een viertal favoriete muziekstukken ten gehore tijdens het Quintus Pianofestival.
Zoals veel andere kinderen leerde David Zielman Quintus kennen door een cursus muzikale oriëntatie. David: “thuis hadden we al een piano. Als klein mannetje stond ik vaak bij de piano te kijken en luisteren als mijn vader speelde. Maar mijn ouders lieten mij eerst een cursus ‘Op weg naar een instrument’ volgen. Daar kwam toch de piano uit. Dus ging ik samen met mijn zus Maria op pianoles bij Hetty Floors.”

Gretigheid
Hetty Floors - ruim 25 jaar pianodocente en jarenlang verbonden aan de EPTA (European Piano Teachers Association) als bestuurslid - ontdekte al gauw het verborgen talent bij de jonge David. “Zijn concentratie, zijn gretigheid om dingen te leren: dat was echt bijzonder om te zien. En heel veel vooruit leren! Het notenschrift bijvoorbeeld heeft hij zichzelf aangeleerd. Hij ging met sprongen door de stof heen en speelde al snel moeilijke stukken. Zijn talent komt ook voort uit de balans tussen motivatie, muzikaliteit en intellect: hij doorziet de muziek gewoon direct!”

Oefenen
Twee jaar geleden was David dermate gevorderd, dat Hetty Floors haar contacten binnen de pianowereld erbij ging betrekken. Hetty: “David heeft zoveel talent! Ik vond dat er iemand mee moest gaan kijken die hem nog verder zou kunnen helpen. Uiteindelijk zijn we bij de Sweelinck Academie terecht gekomen, een opleiding voor jong talenten aan het conservatorium in Amsterdam. Na een auditie in 2017 werd hij aangenomen en krijgt sindsdien les bij Marianne Boer. Helemaal kwijt ben ik David gelukkig niet. Eens per week komt hij nog naar pianoles bij mij!” Daarnaast oefent David zo’n 1,5 uur per dag thuis, op zaterdag en zondag zelfs 3 tot 4 uur en reist hij ieder weekend naar Amsterdam. David: “Aan de Sweelinck Academie krijg ik iedere zaterdag een uur praktijkles en een uur theorie. Verder zijn er soms projecten en je ontmoet natuurlijk leeftijdsgenoten waarmee je samen leuke ervaringen opdoet en die ook van klassieke muziek houden. Natuurlijk luister ik ook wel naar popmuziek maar op de piano vind ik klassieke muziek gewoon het allermooist. Waarom? Dat is moeilijk uitleggen. Ik geniet gewoon van de klanken, Beethoven, Debussy en Bach zijn mijn favoriet.”

Pianofestival vrijdagavond
Tijdens het juryberaad op de vrijdagavond (1 februari) van het Pianofestival, verzorgt David Zielman om 19.45 uur een piano-optreden in de Quintuszaal. Hij laat het publiek genieten van de Bach Prelude en Fuga in D, de 1e Sonate opus 2 no 1, deel 1 van Beethoven, Czerny Etude en Prélude uit Pour le Piano van Debussy. Daarvoor (vanaf 19.00 uur) is het Quatre Mains (4-handig) concours waarin zeven duo’s strijden om de prijzen. De uitslag van de jury volgt na het optreden van David rond 20.15 uur.

Pianofestival zaterdag
Zaterdag 2 februari wordt er tijdens het grote pianoconcours in 3 leeftijdscategorieën gestreden: de jongsten t/m 9 jaar, 10 t/m 12 jaar en 13 t/m 18 jaar. Verder zijn er diverse workshops en een Open Podium met een vleugel in de foyer waarop je kunt spelen op momenten dat er in de Quintuszaal niet gespeeld wordt. Daarnaast zijn Wilfred en Gerda Muis van Imkerij ’t Haagje aanwezig vanwege het thema ‘Let it Bee’ en kunnen kinderen zich als bijtje of ander insect laten schminken door onze leerlingen van Kunst & Ambacht. Het Finaleconcert om 15.15 uur wordt afgesloten met een optreden van pianist Danik Ploeg. 16.15. Om 16.45 uur maakt de jury de uitslag bekend en is de prijsuitreiking. Belangstellenden zijn van harte welkom! Kijk hier voor het gedetailleerde programma.

Quintus Nieuwsbrief

Eenmaal per maand informeert Quintus je via een nieuwsbrief over nieuws, boeiende evenementen, activiteiten en leuke presentaties. Wil je automatisch op de hoogte blijven? Meld je dan aan! Overigens: je zit nergens aan vast; je kunt jezelf gemakkelijk vanuit de nieuwsbrief afmelden.