Jan Nuij en Tim Kok van de Grafiekwerkplaats Quintus hebben een eeuwenoude, grafische traditie nieuw leven ingeblazen. Vandaag, koppermaandag 11 januari (de maandag ná Driekoningen) presenteerden zij hun eigen ontworpen, gedrukte en gesigneerde koppermaandagprent ‘Pragmattica’. De prent is te koop via Quintus. Een deel van de opbrengst is voor KiKa.

Coppermaandag of ook wel kopper- of koppertjesmaandag is de eerste maandag na Driekoningen (6 januari). Over de uitleg van de naam copper of kopper bestaan verschillende opvattingen. Feit is dat koppermaandag al eeuwenlang een traditionele feestdag is voor de gilden. Op deze feestdag werden de gildebrieven voorgelezen en de privileges voor de gildeleden nog eens duidelijk opgesomd. Daarna zamelden de gildeleden geld in, dat vervolgens werd verbrast. Met deze traditie sloten zij de donkere periode rond de kortste dag af. Tegenwoordig is koppermaandag vooral een mooie traditie binnen de grafische industrie. Jan Nuij: “Drukkers en uitgevers maken een zogeheten koppermaandagprent om het nieuwe jaar in te luiden. Wij willen deze traditie nieuw leven inblazen binnen de Grafiekwerkplaats. Misschien inspireren we er zelfs andere kunstenaars mee om deze traditie volgend jaar voort te zetten.”

Pragmattica
Tim geeft uitleg over het ontwerp: “De eerste gang was een houtplaat met een witte ondergrond. Ook de tweede gang is een houtsnede in de vorm van een rode spiraal. De zwarte houtletters hebben we in de derde gang gestempeld en gezeefdrukt en vormen samen de titel ‘Pragmattica’. Met dubbele ‘t’ vanwege matti, vriend. Wij zijn beiden pragmatisch ingesteld en vanuit die pragmatische rol binnen het GRAK en nu de Quintus Grafiekwerkplaats is onze vriendschap ontstaan.” De koppermaandagprent Pragmattica heeft een oplage van 45 stuks en is vanaf koppermaandag 11 januari te koop voor €50 per stuk. Medewerkers en cursisten van Quintus betalen €40. “Eén onderdeel van de traditie hebben we een beetje veranderd”, lacht Jan. “De opbrengst verbrassen we niet, maar schenken we aan een goed doel: KiKa, stichting Kinderen Kankervrij. ” Vanwege de sluiting van Quintus door de coronamaatregelen kun je de prent aanschaffen door een mailtje te sturen naar grafiekwerkplaats@quintuskampen.nl. Jan of Tim neemt dan contact met je op.